genital kaşıntı nasıl geçer

Genital Mantar Hastalığı

Genital Mantar Hastalığı, Özellikle kadınlarda ciddi sağlık problemlerine yol açan genetik siğiller ülkemizde de giderek daha çok görülmeye başlanıyor. Bu hastalık hakkında geniş bilgileri makalemizde bulabilirsiniz.

Vajinal Mantar Hastalığı


Vajinal Mantar Hastalığı kadınlarda en sık görülen jinekolojik sorunlardan birisidir. En sık nedenleri antibiyotik kullanımı, gebelik ve şeker hastalığı olan Vajinal Mantar Hastalığı; tedaviye çoğunlukla hızlı cevap verir.

Sebebi:


Tüm kadınların %75'inin hayatları boyunca en az bir kez mantar hastalığı geçirdiği tahmin edilmektedir. En yaygın nedeni C. Albicans denilen bir mantar cinsidir. Normalde kadınların bir kısmının vajinasında da var olan bu mantar vücudun savunma mekanizması bozulduğunda hastalık yapabilir.

Mantara eğilim yapan başlıca nedenler şunlardır:


Vajinal Mantar Enfeksiyonları


Antibiyotik kullanımı : Normalde vajinada var olan lactobasil denilen vajina ortamını doğal olmasını sağlayan bakterileri ortadan kaldırarak mantarın hastalık yapmasına yol açar.

Gebelik : Gebeliğin vajinada glukoz (şeker) artışına neden olması gebelikte mantar enfeksiyonlarının en yaygın şeklidir. Ayrıca gebelik sırasında vücudun bağışıklık sisteminin bozulması da Vajinal Mantar Hastalığı'nın nedenleri arasındadır.

Şeker Hastalığı : Vajinada glukoz depolanmasına yol açarak mantarların çoğalması için uygun ortam sağlar.

  • Doğum kontröl hapları
  • Spiral kullanımı
  • Dar pantolon giyilmesi
  • Bağışıklşı sistemini bozan durumlar (kanser, HIV gibi)


Yakınmalar, vaginal bölgede kaşıntı, idrar yaparken yanma hissi, ilişkide ağrı şeklindedir. Peynir kesiği şeklinde akıntı tipiktir. Özellikle uzun süreli tedavi edilmeyen vakalarda ilişki sırasında beyaz katı kıvamdaki akıntı çiftlerin cinsel sağlığını olumsuz yönde etkiler.

Tanı ve Tedavi:

Telaşlanmayın, uzman doktorunuza başvurun. Tedavide ağızdan ilaçlar ve vaginal ovüller kullanılmaktadır. Özellikle tekrarlayan mantar hastalığında eş tedavisi de önerilmektedir. Ayrıca tedavi süresince dar veya saten iç çamaşırlarının giyilmemesi, pamuklu çamaşırların giyilmesi, dar pantolonlardan kaçınılması, iç çamaşırlarının yüksek ısıda ütülenmiş olması önerilmektedir. Vaginanın su veya sabunla yıkanılmaması, mutlaka yıkanmak isteniyorsa pH değeri uygun özel sıvılarla yıkanılması önerilmektedir. Tedavi sonucunda şikayetyler genellikle 2-3 gün içerisinde giderilebilmektedir. Gebelikte de tedavi edilebileceği akıldan çıkarılmamalıdır.Özellikle gebeliğin son dönemlerinde tedavi edilmeyen olgularda doğum sırasında vaginada yırtık oluşma ihtimali ile bebekte pamukçuk oluşma olasılığını artmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp