Genel Yorgunluk Nedenleri

Genel Yorgunluk Nedenleri

Çoğu zaman yorgunluk, bitkinlik, uyuşukluk ve kayıtsızlık olarak da tarif edilen ‘halsizlik’ fiziksel veya zihinsel; ya da her ikisinin birden görüldüğü bir yorgunluk ve zayıflık halini tanımlar. Fiziksel ve zihinsel halsizlik birbirinden ayrı durumlardır ancak genellikle ikisi bir arada ortaya çıkar: Eğer bir kişi uzun süren fiziksel bir bitkinlik içerisindeyse, zamanla zihinsel olarak da halsiz hissedecektir. Fiziksel halsizlik söz konusu olduğunda normalde fonksiyonlarınızı yerine getirmenizi sağlayan fiziksel kapasiteniz yetmez olur. Zihinsel halsizlikte ise daha çok uykulu olmaktan ve dikkatinizi toplamakta güçlük çekmekten şikayetçisinizdir.

Halsizlik sadece belli bir hastalığa özgü bir semptom değildir ve farklı pek çok nedeni olabilir. Fiziksel halsizlikte bir kişinin kasları, normalde yaptıkları şeyleri kolayca yapamaz. Merdiven çıkmak ya da çarşı torbalarını taşımak her zamankinden çok daha yorucu gelir. Fiziksel halsizlik kas zayıflığı, zayıflık ya da güç eksikliği olarak da bilinir. Psikolojik halsizlikte ise, dikkati belli bir konuya vermek güçleşir. Belirtiler ciddileştiğinde hasta sabahları yataktan kalkmak veya günlük aktivitelerini yapmak istemeyebilir. Her zaman olmasa da, genellikle zihinsel halsizlik fiziksel halsizlikle birlikte görülür. Kişi uykulu ve dalgındır. Halsizliğin olası nedenleri saymakla bitmeyecek kadar çok olabilir ama burada belli başlı halsizlik nedenlerini sıralamaya çalışalım:

Psikolojik Nedenler
Yas tutuma, yeme bozuklukları, alkol tüketimi, uyuşturucu kullanımı, anksiyete (kaygı), ev değiştirme, can sıkıntısı ya da boşanma gibi nedenler psikolojik olarak yıpratıcı ve halsizliğe yol açabilecek nedenlerdir.

Gündelik hayatta belli bir oranda stres, aslında işimize yarar ve pek çok zor durumun altında kalkmamız için bize itici güç olur. Ancak stres oranı çok yükseldiğinde ve rahatlayacak zaman bulamadığımızda, bu durum bizde kolayca halsizlik yaratabilir. Stres ve endişe genel olarak yorgunluğa neden olduğu bilinen iki duygudur. Stres yoğun olduğunda çoğu zaman çaresizlik ve umutsuzluk gibi duygulara kapılmaktan kendimizi alamayız ve umutsuzluk hissi tüm enerjiyi çeken, yorucu bir histir. Herhangi bir durum üzerinde hiç kontrolünüz olmadığını ve elinizden bir şey gelmediğini hissettiğinizde iç sıkıntısının yanı sıra yorgunluk da baş gösterir.

Depresyon farklı nedenlerden dolayı halsizliğe yol açabilir. Depresyonun kendisi, depresyon ilaçları ya da depresyon kaynaklı uykusuzluk nedeniyle kişinin kendisini halsiz de hissetmesi mümkündür.

Yorgunluk Giderici Bitkiler

Değişik bölgelerde olabilen kas ağrıları. Yeni ortaya çıkan veya şekil değiştiren baş ağrıları; Herhangi bir fiziksel aktiviteden sonra kırıklık halinin 24 saatten fazla sürmesi; Lenf bezlerinde hassasiyet, kronik boğaz ağrısı, eklem ağrıları; Zihinsel konsantrasyonda bozulma ve hafıza zayıflaması. Bu bulgular ışığında teşhis koymakla da bitmiyor tabii. Tedavi etmek zorundasınız. Çünkü bu yorgunluk, kırgınlık halleri her zaman karşı tarafa negatif bir görünüş verir. Onun için tıp veya tamamlayıcı destekle bu durumu aşmak gerekir. Aşağıda verilen bitkisel desteklerle dipdiri bir fiziğe kavuşmanız mümkün. İşte, pozitif enerjinizi ateşleyen ginseng başta olmak üzere yorgunluk sendomu ile başetmenizi sağlayacak doğal yardımcılar:

GİNSENG
Ginseng, Çin Tıbbı’nın çok meşhur bir bitkisidir. Canlandırıcı etkisinden dolayı özellikle çalışkan Çin ve Japon milleti tarafından 7000 yılı aşkın süredir kullanılmakta olduğu kayıtlarda mevcuttur. Geleneksel Çin Tıbbı’nda ‘uzun yaşam iksiri’ diye nitelendirilen bitkinin kökleri de 100 yıldan fazla canlı kalabilen ender bitkilerdendir. Çin kaynakları ginsengi vücut enerjisini ve yaşam süresini artırıcı olarak yazar. Geleneksel Çin Tıbbı’na göre, ginseng, ‘yang’ yani ‘pozitif’ enerjiyi ateşler. Yang enerjisinin kan dolaşımını artırarak tüm zihinsel ve bedensel yetileri artırdığına inanılır.

ARI POLENİ
Kansızlıktan romatizmaya, hepatitlerden cinsel iktidarsızlığa kadar geniş yelpazede birçok hastalık grubunda kullanılan bu besin takviyesi kronik yorgunluğa da birebir. İçerdiği yüksek miktardaki B grubu vitaminleri ile sinir hücrelerini destekliyor. Kan yapımını artırıcı etkisi de var. Vikingler’in uzun yaşamlarının da ona borçlu olduğu söylenir. Vitamin, mineral, demir, bazı önemli amino asitler ve fermentler içermekte.

MEYAN KÖKÜ
Çin tarihinde önemli bir yere sahip, yüzyıllar boyunca Çin imparatorlarının bu maddenin ekstresini ‘canlandırıcı tonik’ olarak senenin belirli dönemlerinde rutin olarak kullandıkları bilinir. Çin tıbbında ve mutfağında halen aktif olarak kullanılır, toksinlerden arındırdığına inanılır ve enerji içeceği olarak tüketilir. Bu ülkede bu bitkinin lakabıysa ‘bitkilerin atası’. [Erka Topuz – Meyan Kökü Kullanımı]

ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ
Üzüm çekirdeğinde bilinen en güçlü antioksidan maddelerden olan PCO (proantosiyanidin), yüksek miktarda mevcut. Antioksidanlar, vücudumuzdaki her hücreyi oksijenin zararlı etkilerinden teker teker korurlar.

CEVİZ
Ceviz “ala” adında çok yüksek antioksidan özelliği olan bir omega-3 yağ asidi cinsi içerir ki bu da damar koruyucu etkisini güçlendirir. ALA (Alfa Lipoik Asit), bulunan en güçlü antioksidanlardan biridir ve bu asidin hem yağda hem suda çözünebilme özelliği onun hücrelerimizin her bir parçası tarafından kullanılabilmesini sağlar, bunun dışında oksidatif stresle savaşmakta çok etkilidir.

Yorgunluk Tedavisi

Başka belirtilerle birlikte genel halsizlik ve yorgunluk varsa o belirtileri değerlendirin. Başka belirtileriniz için evde tedavi genelde halsizlik ve yorgunluğunuza iyi gelecektir. Viral bir hastalıkla meydana gelen hafif genelleştirilmiş halsizlik ve yorgunluk genelde aşağıdaki evde tedavilerle iyileşir:

Hastayken fazladan dinlenin. Belirtileriniz rehberiniz olsun.
Soğuk algınlığınız varsa olağan rutininize bağlı kalın ve sadece biraz fazladan uyku uyuyun.
Gribiniz varsa yatakta birkaç gün geçirin.
Halsizliği uzatmayı önlemek için olağan etkinliklerinize yavaş yavaş dönün.
Susuz kalmamak için bol bol sıvı alın.
Genel halsizlik ve yorgunluk başka hastalıkla ilişkili değilse, hafif durumlar yaşam tarzı değişiklikleriyle genelde önlenebilir.

Düzenli egzersiz yorgunluğa karşı en iyi savunmanızdır. Yoğun egzersiz yapamayacak kadar yorgun hissediyorsanız kısa bir yürüyüşü deneyin.
Dengeli beslenin. Öğünleri, özellikle kahvaltıyı atlamayın.
Yeterince uyuyun.
Duygusal sorunları görmezden gelmek yerine onlarla baş edin.
Stresinizi ve iş yükünüzü kontrol etmek için adım atın.
Yeniden enerjik hissetmeniz biraz zaman alabilir.

Vücudunuzu dinleyin. Dinlenmeyi egzersizle değiştirin. Egzersizinizi yavaş yavaş artırmak yorgunluğunuzu azaltmanıza yardımcı olabilir.
Yorgunluğa katkıda bulunabilecek ilaçları kısıtlayın. Sakinleştiriciler, soğuk algınlığı ve alerji ilaçları genelde yorgunluğa neden olur.
Beslenmenizi iyileştirin. Dengeli beslenmek enerji düzeyinizi artırabilir. Öğünleri, özellikle kahvaltıyı atlamayın.
Alkol veya diğer uyuşturucuları, örneğin kafein ve nikotin kullanmayı azatlın. Bunlar yorgunluğu artırabilir.
Televizyon izlemeyi azaltın. O zamanı arkadaşlarla geçirin, yeni etkinlikler deneyin veya yorgunluk döngüsünü kırmak için yolculuğa çıkın.
Gece iyi uyuyun. Bu, yorgunluğu kontrol etmeye yönelik ilk adım olabilir.
Rahatsız edici bütün ses ve ışık kaynaklarını kaldırın.
Yatmadan hemen önce yemek yemeyin.
Yatağınızı sadece uyumak için kullanın. Yatakta kitap okumayın veya televizyon izlemeyin.
Düzenli egzersiz yapın ama yatma zamanınızdan önceki 3-4 saat içinde olmasın.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp