Gebelikte Yaygın Şikayetler

Gebelikte Yaygın Şikayetler : Gebelikte, çoğu ilk haftalarda daha ağır seyreden birçok hafif rahatsızlık yaşanır. Vücudunuz sürece alışıp, gebelikle ortaya çıkan değişikliklere uyum sağladıktan sonra kendinizi yeniden enerji dolu ve iyi hissedersiniz.

Bel ağrisi

Gebe kadınların hemen hepsinde bel ağrısı görülebilir. Aldığınız kilolar vücudun ağırlık merkezini değiştirirve özellikle gebeliğin sonlarına doğru daha gevşek hale gelen omurganın alt bölümündeki ve leğen kemiklerindeki eklemlere aşırı yük binmesine neden olur.
DİŞ ETLERİNDE KANAMALAR

Gebelikte diş etleri yumuşar ve kanama eğilimi artar, bu da diş çürümelerine eğilimi daha da artırır. Özenli diş fırçalama yoluyla ve diş kontrolleriyle dişlerinizi iyi durumda tutabilirsiniz.

Soluksuz kalma

Gebeliğin sonlarına doğru rahim diyaframa basınç yaparken soluk almakta güçlük çekebilirsiniz. Bebeğin başı leğen boşluğuna indiğinde soluk almanız için daha fazla yer açılacak ve rahatlayacaksınız. Nefes darlığı düz yatarken daha da arttığından, geceleri ilave biryas- tık kullanmak yararlı olabilir.

KABIZLIK

Gebelikte barsaklar biraz tembelleşir ve özellikle gebeliğin sonlarına doğrurahim kalın barsaklara basınç yaptığından kabızlık sorunuyla karşılaşılır. En iyi çözüm beslenmeye dikkat etmektir .

Kramplar

Bazı kadınlarda gebelik sırasında özellikle geceleri baldırlarda ve ayaklarda ağrılı kramplar gelişir. Bunun nedenini tam olarak kimse bilmiyor. Ağrıyı azaltmak için ayaklarınızı dümdüz yere bastırarak baldır kaslarınızı gerin ya da topuzlarınızı iyice yukarı çekin. Ağrıyan kası ovunve ağrı hafifleyince birkaç dakika dolaşın.

BAYGINLIK HİSSİ

aman zaman geçirilen baygınlık hissi gebelikteki hormonal değişikliklerin bir sonucudur. En çok sırtüstü yatarken, ansızın kalkarken ve uzun süre ayakta durunca baygınlık hissedersiniz. Baygınlık hissederseniz hemen oturun ve başınızı kalp hizasına getirin. Özellikle gebeliğin ileri evrelerinde sırtüstü yatmayın.

SlK İDRAR YAPMA

Özellikle gebeliğin ilk ve son haftalarında bu en sık görülen ve en yorucu belirtilerden biridir.Ne yazık ki bu konuda yapılabilecek pek bir şey yoktur. Gece sık sık kalkmanız gerekiyorsa, yatma saatindenönce çok sıvı almamaya dikkat etmek yararlı olabilir.

Göğüste duyulan mîde yanması

Asit sıvılar mideden yemek borusuna geri geldiği zaman boğazda duyulan yanma hissi gebelikte sık görülür. Özellikle gebeliğin sonlarında ve yatar konumda çok hissedilir. Geceleri ilave yastık kullanın ya da yatağın baş kısmını hafifçe kaldırın. Sık ve az yemek ve yatmadan önce dört saat boyunca bir şey yememek de yararlı olabilir. Gebeliğin ilk 12 haftası boyunca kesinlikle asit giderici ilaç (antasit) kullanmayın ve 12 haftadan sonra da belirtiler çok rahatsız ediciyse yalnızca bir tane alın. Böyle bir durumda eczaneden gebelikte daha güvenli olan emilmeyen ya da az emilen bir antasit isteyin.

KAŞINTI

Gebeliğin sonlarına doğru karın deriniz gerildikçe kaşıntı hissetmek oldukça normaldir. Ancak gebeliğin son üç ayında çok rahatsız edici genel bir kaşıntı başlarsa, bu durumu doktorunuza bildirin. Bu gebelikte çok seyrek görülen bir karaciğer hastalığı olan kolestaz belirtisi olabilir.

MİDE BULANTISI

Sabahları mide bulantısı gebeliğin ilk belirtilerinden biridir. Genellikle sabahları daha kötü olsa da, günündiğer saatlerinde ya da bütün gün de görülebilir. Genellikle gebeliğin 12. haftasına doğru geçer, ancak özellikle çok yorgun olduğunuz zamanlarda daha sonra da bazen mideniz bulanabilir.Çoğu zaman sabahlan uyanınca sade bir bisküvi, peksimet ya da kuru ekmek yemek ve yataktan daha sonra kalkmak yararlı olabilir. İki ana öğün yerine, sık sık ara öğünler yiyin ve midenizi bulandıran şeyleri yemeyin (ya da pişirmeyin).

HEMOROİDLER

Basur adı da verilen hemoroidler anüs çevresindeki şişmiş toplardamarlardır ve bazen gebelikte gelişir . Bunlar kaşıntı yapar ve barsakların boşaltılması sırasında ağrı ya da kanamaya neden olabilir. Barsaklarınızı boşaltmak için ıkınmak hemoroidleri daha da ağırlaştırır. Eskiden beri kabızlık sorununuz varsa, sizde hemoroid gelişme eğilimi de vardır ve bu eğilimgebelikte artacaktır. Hafif hemoroidler genellikle doğumdan sonra geçer. Ancak hemoroidler her gebelikte daha da ağırlaşabildiği için, yeniden gebe kalmadan önce doktorunuza danışarak tedavi gerekip gerekmediğini sorun.

Uyku sorunlari

Özellikle gebeliğin sonlarına doğru rahat etmek zorlaştıkça, uyumak da sıkça sorun olur. Bebekler de çoğunlukla geceleri daha hareketlidir. Gecede en az bir kez kalkarak tuvalete gitmeniz gerekir. Bütün bunların yanında, gebelikte bazen vücut sıcaklığını denetim altında tutan mekanizma iyi çalışmadığı için, sıcak basmasıyla ve terleyerek uyanabilirsiniz.Uyku hapı almayın ve doktorunuzdan uyku hapı istemeyin. Yatmadan önce ılık banyo gevşemenizi kolaylaştırabilir. Özellikle geceleri boğazınıza doğru yayılan mide yanması hissediyorsanız, sırtınızı birkaç yastıkla destekleyerek yarı otururkonumda uyumaya çalışın. Yana dönerek uyuyorsanız, karnınızı ya da üstteki bacağınızı bir yastıkla desteklemeye çalışın.
DERİDEKİ VE SAÇLARDAKİ DEĞİŞİKLİKLER

Özellikle uzun süre güneşte kalan gebe kadınlarda derinin doğal rengi koyulaşma eğilimi gösterir. Güneşte kalırsanız koruyucu faktörü yüksek (10-15) güneş kremi kullanın. Dördüncü aya doğru meme başları ve meme başlarını çevreleyen bölüm koyulaşmaya başlar ve buna derideki doğum lekelerinde, çillerde ve benlerde koyulaşma eşlik eder. Göbeğinizden aşağıya, pubis kıllarına doğru koyu renkli bir çizgi de belirebilir. Bazı kadınlarda gebeliğin ileri evrelerinde burundan yanaklara doğru bir “gebe maskesi” gelişir. Derideki bu anormal renklenmenin büyük bir bölümü doğumdan birkaç hafta sonra yok olur, ancak birden çok kez gebe kaldıysanız meme başlarınızdaki koyu rengin artık kalıcı olması da mümkündür. Gebeliktesaçlar genellikle yağlanır ve sıklaşır. Bebek doğduktan sonra size saçınız çok dökülüyor gibi gelir, ancak aslında kaybettikleriniz gebelik sırasında gelişen fazladan saçlardır.

GEBELİK ÇİZGİLERİ

Gebelik çizgileri bazı gebelerde uyluk, karın ya da meme derisinde gelişen kırmızı çizgilerdir. Genellikle çok hızla ve çok fazla kilo alındığında derinin normal esnekliğinden daha fazla gerilmesi sonucunda oluşur. Herkeste görülmez, ancak ikiz gebelikte ya da normalde göğüsleri küçük olup gebeliğin başlarında hızla büyüyen kadınlarda bunlardan kaçınmak pek mümkün değildir. Bunlar zamanla gümüş rengi belli belirsiz çizgilere dönüşür, ancak genellikle bütünüyle yok olmaz. Vücut ağırlığınıza dikkat ederek, çok fazla kilo almamaya özen gösterme dışında elinizden bir şey gelmez. Vücut yağları ve kremler etkili değildir.

Mantar

Kandida adı verilen mantarın yol açtığı vajinal enfeksiyonda beyaz renkli koyu bir akıntı, şiddetli kaşıntı ve ağrı vardır. İdrara sık çıkılır ve idrar yaparken batma ve yanma hissedilir. Gebelik sırasında, özellikle de şeker hastalığı bulunanlarda mantar enfeksiyonu sık görülür.Bebeğin ağzında pamukçuk gelişmesine neden olarak beslenmesini güçleştireceği için, mantar enfeksiyonunun bebek doğmadan tedavi edilmesi gerekir. Doktorunuzun yazacağı vajinal krem ya da tabletle bu enfeksiyon geçer. Yeniden gelişmesini önlemek için pamuklu iç çamaşırları kullanın (naylondan kaçının), vajinal duş yapmayın ve vajinal deodorant ya da pudra kullanmayın.
Yorgunluk

Gebeliğin ilk birkaç haftasında kendinizi son derece yorgun hissetmenize şaşırabilirsiniz. Ancak 14. haftadan sonra enerjiniz çok artacak ve uzun bir süre normal ve hareketli bir yaşam sürdürebileceksiniz. Son haftalarda bekleneceği gibi çabuk yorulacaksınız ve daha fazla dinlenmeniz gerekecek.

VARİSLER

Bükülmüş ve şişmiş toplardamarlardan oluşan varisler gebeliğin sonlarına doğru bacaklarda, zaman zaman da vajina girişinde gelişebilir. İlk gebelikte genellikle varis gelişmez, gelişse bile bebek doğduktan sonra varisler yok olur. Buna karşılık,her gebelikte varisler giderek ağırlaşır ve daha uzun süre devam eder. Yine de şiddetli varis yalnızca çok sayıda doğum yapmış kadınlarda gelişir.Varis gelişmesinde aşırı kilo alma ve uzun süre ayakta kalma da rol oynar. Sizde varis gelişirse, bacak bacak üzerine atarak oturmayın ve her fırsatta oturarak bacaklarınızı yükseğe kaldırın. Sabahları kalkar kalkmaz varis çoraplarınızı giyin ve bütün gün çıkarmayın.

VAJİNAL AKINTI

Gebelikte vajina salgılarında artış olması çok doğaldır. Akıntı kötü kokulu, renkli ya da kaşıntılı olmadığı sürece herhangi bir önlem almaya gerek yoktur. Rahatsızlık duyarsanız ince bir pet kullanın (tampon kullanmayın). Asla vajinal duş kullanmayın; sıvı rahme girerek enfeksiyona yol açabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp