Felç

Felçle ilgili en güncel ve doğru açıklamalar. Felçle ilgili bilmeniz gereken tüm detaylar ve en doğru bitkisel tedavi yöntemleri.

Felcin Genel Tanımı

Felç, paralizi veya pleji, sinirlerin ya da kasların bozukluğundan ileri gelen hareketsizlik ya da hareket azalması. Felcin aşırı durumunda hasta, vücudunun bir yarısını ya da tamamını oynatamadığı gibi, tam bir bilinçsizlik de gösterir;felçte yanı sıra duyu eksikliği de vardır. Ağır olgularda felç hastası en çok kırksekiz saat yaşar. Bir süre bilinçsiz ve hareketsiz kaldıktan sonra yavaş yavaş iyileşen felç olguları da vardır.

Hareketi sağlayan sinirlerin merkez nöronları ve çevre nöronları diye ikiye ayrılması nedeniyle felçler de "merkezsel felçler" ve "çevresel felçler" diye ikiye ayrılır.

Merkezsel felçler: Merkezsel felçlerde, kas gücünün azalması ya da yokolmasıyla birlikte kaslarda aşırı gerginlik, kemik kiriş reflekslerinde artma görülür. Bu gibi felçlere "kasınmalı felçler" denir.

Çevresel felçler: Çevresel felçler, omuriliğin ön boynuzlarında, omurilik köklerinde, sinir ağlarında ya da sinirlerde ortaya çıkan bir bozukluktan ileri gelir.

Kimi kas hastalıklarının neden olduğu felçlerde ise sinir sistemi sağlam kalmakta, yalnızca kaslarda bozukluk olmaktadır.

Felç dokuya kan ulaşımının engellenmesi halinde görülebilir. Sinirler yaşamları için gerekli kanı alamadıkları zaman yaşamlarını sürdüremezler ve bu şekilde felç olayı gerçekleşir. Felç hastası bu sinirsel hasardan dolayı uzvunu hareket ettiremez. Bu tür felçlerin iyileşmesi için bölgeye yeteri miktarda kan akımının sağlanması gerekir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp