felç neden gelir

Felç Tedavisi

Bir organdaki zayıflık duygusudur. Paralizi ise, organın görevini hiç görememesi anlamına gelir.

Hemipleji rehabilitasyonunda temel olarak konvansiyonel yöntemler, nörofizyolojik tedavi yöntemleri, aktivite temelli rehabilitasyon uygulamaları, fonksiyonel elektriksel stimulasyon, bio-geribildirim teknikleri ve ortezlerin kullanımı yer alır.

Konvansiyonel yöntemler; normal eklem hareket açıklığını korumaya, kasları güçlendirmeye yönelik egzersizler, denge-koordinasyon ve mobilite egzersizleri, günlük yaşam aktivitelerini geliştirici egzersizleri içerir ve hastanın fonksiyonel durumuna göre aktif ya da pasif egzersiz programları şeklinde uygulanabilir. Nörofizyolojik tedavi yöntemleri arasında Brunstrom, Bobath, Rood gibi farklı yaklaşımlar ve PNF teknikleri yer alır. Günümüzde aktivite temelli rehabilitasyon eğitimleri büyük önem kazanmıştır çünkü bu eğitimler beyni yeniden organize etmektedir.

Hastaların tedavi programlarına hasta gereksinimlerine göre iş ve uğraşı tedavisi, mental rehabilitasyon, mesane-barsak rehabilitasyonu, yutma rehabilitasyonu, spastisiteye yönelik toksin enjeksiyonunu da içeren tedaviler, ağrıya yönelik tedaviler de eklenmelidir.

Felç Belirtileri

Felç belirtileri, vücudun herhangi bir bölümünde örneğin; kol, bacak veya yüzün bir kısmında duyu kaybı, baş dönmesi, yutma güçlüğü ve görme bozuklukları olarak kendini gösterebilir. Beyin insan vücudunu ters şekilde kontrol eder, yani sağ beyin vücudun sol tarafını, sol beyin ise sağ tarafını kontrol eder. Sağ beyinde meydana gelecek hasar, vücudun sol tarafında etkisini gösterir.

Felç belirtileri konusunda halkın bilinçli olması çok önemlidir. Bu bilinçlenme felç vakalarının erken tanısı ve müdahalesi açısından çok önemlidir. Felce bağlı ön belrtileri şöyle sıralayabiliriz;

Travmaya bağlı olmaksızın ani gelişen bilinç kaybı
Aniden gelişen yüzde, kolda veya bacakta gelişen kısmi veya tam uyuşukluk ve hareket ettirememe
Ani gelişen görme bozukluğu veya kaybı
Aniden oluşan konuşma bozukluğu
Daha önce yaşanmamış ani şiddetli başağrısı

Felç çeşitleri

Felç çeşitleri ‘ni iki ana başlıkta toplayabiliriz.

1) İskemik Felç (iskemik inme):

İnme veya iskemik beyin-damar hastalığı, merkezi sinir sistemi ile ilgili damarların tıkanması ile oluşan fokal veya global nörolojik belirti gelişimi olarak tanımlanabilir. Embolik ve trombotik olarak ikiye ayrılır.

2) Hemorajik Felç (beyin kanaması – hemorajik inme):

Beyin kanaması, beyni besleyen damarlardan bir veya birkaçından dışarı kan sızması sonucu, kanla beslenen bölgenin çalışamaz duruma gelmesidir. Bu durum aniden olusabilmektedir ve genellikle yüksek tansiyon hastalarında görülebilmektedir. Anevrizmalar da beyin kanamasının önemli nedenlerindendir. Beyin kanamasi sonucu hastada felc, inme meydana gelebilmektedir.

Felç Nedenleri
Felç riskini tetikleyen birçok faktör vardır. Bunlardan en önemlisi yüksek tansiyondur. Felçlerin % 50′ si yüksek tansiyona bağlıdır. Şeker hastalığı, yüksek kolesterol, kan basıncını yükselten ani sıcaklık değişiklikleri, sigara kullanımı, aşırı yorgunluk, uzun süre güneşte kalma ve fazla yemek yeme birer risk faktörü olarak sayılabilir. Stres kendi başına olmasa da tansiyonu ve kan pıhtılaşma sürecini olumsuz yönde etkilediği için riski tetikleyen bir faktör olarak sayılabilir. Östrojen damarların sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Bu yüzden menopoz dönemindeki kadınların hormon tedavisi felç riskini azaltmaktadır.

Sigara kullanan bir kişi aynı zamanda yüksek tansiyon hastasıysa ve egzersiz yapmıyorsa normal insanlardan çok daha fazla risk altındadır. Bu yüzden risk faktörlerini en aza indirmek büyük farklar oluşturacaktır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp