eşek arısı sokarsa ne olur

Arı Sokması

Sokmalar öldürücü olabilir. Eğer aşağıda sıralanan allerjik tepkilerden her hangi birini gözleyecek olursanız, derhal tıbbi yardım sağlayın!Derhal tıbbi vardım sağlayın, eğer:
 
• Kişinin dili şişerse
 
• Kişide hırıltı veya solunum güçlüğü gelişirse
 
• Ciltte kızarma veya aniden döküntü gelişirse
 
• Kişide şiddetli bir öksürük başlarsa
 
• Kişi görme bulanıklığından şikayet ediyorsa
 
• Kişi kusar veya bulantı hissinden şikayet ederse
 
Tıbbi yardım için beklerken:
 
1. İğneyi çıkartın. İğnenin kökündeki zehir kesesini sıkmamaya özen göstererek, giriş yönünün aksinde tırnak kenarı ile iğneyi nazikçe dışarıya doğru çıkartın. Eğer bu başarısız olursa, cımbız kullanın. İğneyi olabildiğince çabuk çıkartın, çünkü kese iki ila üç dakikada bir kasıl p dışarı zehir akıtır.
 
2. Eğer kişi allerjikse, epinefrin enjekte edin, eğer mümkünse. Eğer (yalnızca eğer) kişi allerjikse, epinefrin enjektesi için "kalemi" taşıyıp taşımadığını kontrol edin. Kendilerinin arı sokmalarına karşı allerjik olduklarını bilen pek çok kişi üzerlerinde bunlardan bir adet taşımaktadırlar. Epinefrin hava yollarını genişletmeye ve anafılaktik şoku önlemeye yardımcı olacaktır.
 
Sokmalar İçin Evde İlk Yardım
 
İğneyi çıkartın, yarayı temizleyin, sonra ağrı ve şişmeyi durdurun:
 
1. Çıkarma. Yukarıda birinci adımda anlatıldığı gibi iğneyi çıkartın.
 
2. Temizleme. Bölgeyi sabun ve su ile yıkayın.
 
3. Rahatlama sağlayın. Aşağıda sıralanan ilaçlardan her hangi birini deneyin.Bahçe ilaçları. Ağrı ve şişmeyi gideren bazı en basit yüzeyel ilaçlar ayağınızın dibinde olabilir. Bunlar çamur, yeşil kil ve ağızda çiğnenmiş bağa yaprağını kapsarlar.MutFok ilaçları. Ağrı ve şişliği azaltan diğer ilaçlar mutfağınızda bulunmaktadır. Deneyin:Et yumuşatıcı (papain tozu). Su ile hamur haline getirin ve yaranın üzerine parmaklarınız ile yayın.Kabartma sodası. Sirke ile koyu bir hamur haline getirin ve yaranın üzerine sürün.
 
Soğan. Taze dilimler kesin ve yaranın üzerine koyun.Soğuk süt. Temiz bir bezi süte batırın, sıkın, katlayın ve uygulayın.Bitkiler. Günde 3 defa 1 damlalık dolusu alınan ekinaka tentürü şişliğin azaltılmasında yardımcı olabilir. Zehiri etkisizleştirmek için yüzeyel olarak uygulanan iki damla lavanta esansı yağı veya ıslatılmış tütün yaprağı da etkilidir.Homeopotlk ilaçlar. 
 
Tüm homeopatik ilaçlar dil altında eritilerek 4 tablet olarak alınmalıdır.Apis (art) ısıyla kötüleşen kırmızılık, sıcak ve ani şişmeler ve ağrı bulunan sokmalar içindir.Vespa eşek arısı sokmaları içindir.İlk gün boyunca günde 5 defaya kadar 1.000 ila 5000 mg C vitamini ve 100 mg/a kadar pantotenik asit almak doğal bir antihistaminik etki sağlar, böylece şişlik azalır. Göz önünde bulundurulacak diğer destekler:
 
• Bromelain, ananastan elde edilen bir enzim, şişliği gidermede yardımcı olacaktır. 1-2 gün her 4 saatte bir 500 mg''''lık kapsüllerden bir adet alın.
 
• - Kuorsetin iltihap giderici özellikleri olan birflavonoid''''dir. 1-2 gün her 4 saatte bir 500 mg''''lık kapsüllerden bir adet alın.
 
Önleme
 
Eğer arı sokmalarına karşı allerjiniz varsa, her zaman yanınızda bir tane acil durum epinefrin "kalemi" taşıyın. Sağlık sorumlunuza buna ihtiyacınız olup olmadığını sorun.Eğer öfkeli bir arı, eşek arısı veya yabani arılar topluluğu tarafından saldırıya uğrayacak olursanız, sıkı çalılıklar arasına girin ya da kendinizi suyun içine atın - tabi ki, eğer yüzme biliyorsanız!

Arı Sokmasına Ne İyi Gelir?

Öncelikle arının zehrini bıraktığı alanın üzerine buz koymak gerekir. Ardından bölgenin sürekli soğuk tutulması için buz eridikçe yenisi ile değiştirilmelidir.

Bölgeye bir müddet soğuk terapi uyguladıktan sonra yine soğuk yoğurt sürülmelidir. Bu yöntem bilindik en etkili yöntemlerden biridir ve bölgede ki ağrı hissini hafifletir

Temizlenmiş bir tutam maydanozu havanın içerisin de ezilene dek dövün ve bölgeye sarın. Bu yöntem günde bir kere uygulanabilir
Az miktar sirke ile arpa ununu karıştırın ve lapa haline getirip gölgeye sarın. Gece yatmadan önce uygulayın ve kalktığınızda bölge soğuk su ile yıkayın
3-4 sarımsağı tuz ilavesiz havanın içerisinde iyice dövün ve bölgeye sarın.

  • Arının soktuğu bölgeye gün aşırı lavanta yağı sürebilirsiniz. Lavanta yağı arı sokmalarına karşı etkilidir ve bölgenin şişmesini durdurup kişiyi rahatlatır
  • 1 baş kuru soğanı kabuklarından soyun ve ortadan ikiye kesin. Ardından suyunu arının soktuğu yere damlatın
  • Az miktar su ile karbonatı karıştırın ve macun kıvamına getirip bölgeye sürün
  • Arı sokmasına karşı çok iyi gelen bir yöntem de baldır
  • Evinizde bulunan Steroid veya Antihistaminik kremlerden varsa bölgeye sürebilirsiniz
  • Amonyak arının soktuğu yere birkaç damla olacak şekilde damlatılabilir.

Arı Sokması Şişliği Nasıl İner

Arı sokmasının belirtileri kısa sürer. Acı, şişme ve kızarıklık gibi lokal belirtiler olur. Arı birkaç yerden soktuysa nefes borusuna, yakın bir yerden soktuysa yada kişi alerjik bünyeli ise çok tehlikeli olabilir.

Arı Sokması

Yaz aylarında başımıza gelebilecek tatsız sürprizlerden biri de arı sokmalarıdır. Arı sokmasının verdiği rahatsızlık kişiden kişiye değişir. Neyse ki hayati tehlike oluşturabilen ciddi reaksiyonlar nadiren görülür.

Arı Sokulan Kişide Neler Görülür

Genellikle arının iğnesiyle verdiği zehir, o bölgede basit bir bölgesel reaksiyona yol açar. Ağrı, şişlik, kızarıklık, kaşıntı, kabarıklık oluşur. Ağrı birkaç saatte geçer, şişlik ise genellikle ertesi gün kaybolur.

Nadiren ciddi sistemik reaksiyonlar görülür. Bu durumda, vücudun farklı yerlerinde döküntü, kızarıklık, şişlikler olabilir. Bulantı, kusma, baş dönmesi, nefes almada zorluk ortaya çıkar. Kan basıncının düşmesiyle kişi şok tablosuna girer. Bu acil bir durumdur ve arı sokmasından sonra birkaç dakika içinde görülür.

Arı Sokmasından Sonra Neler yapılmalıdır?

Öncelikle, arının iğnesini hemen çıkarmak en doğru harekettir. Tutup çekerek değil, kredi kartı gibi künt kenarlı bir cisimle cildi kazıyarak yapmak tercih edilmesi daha doğru olacaktır.

Yara su ve sabunla yıkanır.

Buz uygulaması vücudun vereceği alerjik reaksiyonu azaltacaktır. Çocuğun izin verdiği ölçüde yarım saate kadar buz uygulanabilir.

Yara yerine karbonatlı su sürülebilir.

Duruma göre ağrı kesiciler veya antihistaminik türü alerji ilaçları yararlı olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp