erkeklerde idrar kaçırma nedenleri

İdrar Kaçırma Tedavisi: Az da olsa, idrar kaçırma normal bir durum değildir. Sosyal nedenlerden dolayı ve hastanın kendine güveni ve iç huzuru açısından tedavi edilmesi gereklidir.

İdrar kaçırmanın basit yollu tedavileri nelerdir?


İdrar kaçırmanın bazı nedenleri geçici veya kolay iyileşebilen durumlardır. Bunlar idrar yolu iltihabı, vaginal enfeksiyon veya tahriş, bazı ilaçlar, kabızlık ve hareketsiz kalmadır. Ama bazen de ileri tetkik ve tedavi gerekir. Basit tedaviler ve önlemler ameliyat harici yöntemlerdir ama bazen ameliyatla beraberce de yararlanılır.

Bunlar daha çok kadınların işine yarar çünkü erkeklerde idrar kaçırma genellikle prostat hastalıklarına bağlıdır ve bunun tedavisini direkt olarak yapmak gerekir.

*Sıvı düzenlemesi:

Hastanın günlük sıvı alımını azaltmak (bazen de çoğaltmak) üzerine kurulur. İdrar kaçıran hastalarda, kahve, çay, kola, asitli meyva suları gibi tahriş edici sıvılar kısıtlanır. En iyi ilaç olan suyun arttırılması istenir. Günlük 8 bardak su içilmesinde yarar vardır.

*Mesane egzersizi:

Bir günlük tutarak, hastadan ne zaman ve ne kadar idrar kaçırdığı kaydedilmesi istenir. Aynı zamanda alınan sıvı miktarı ve ne sıklıkla idrara gidildiği belirlenir. Az idrara gidenlere daha sık gitmesi öğütlenir. Tersine sık gidenlere ise yavaş yavaş bu süreyi uzatması söylenir.

*Pelvik taban (perine) kasları egzersizi:

Kegel adlı doktorun bulduğu egzersizlerdir. İdrar tutucu adale ve pelvik taban kaslarının kuvvetlendirilmesine yarar. Hasta kendi yapamıyorsa, bir terapistin yardımı istenir.

*İlaç tedavisi:

Mesane çıkımını kuvvetlendiren bir takım ilaçlar kullanılabilir. Ayrıca mesane adalesinin gevşemesini de sağlarlar. Mesanenin gevşemesini sağlayan daha kuvvetli ilaçlar da vardır ama bunların yan etkileri fazladır. Başta ağız kuruluğu olmak üzere, kabızlık, idrar tutukluğu, zihin bulanıklığı ve bulanık görmeye neden olabilir. Ayrıca göz tansiyonu olanlarda sakıncalıdır. Menopoza girmiş kadınlarda hormon tedavisi yararlı olabilir.

Basit tedaviler ne kadar yararlı olur?


Genellikle bir düzelme sağlarlar ama tam tedavi sağlamazlar. Gece için pek rahatlık getirmezler. Egzersizler için 3 ila 6 aylık bir süre beklenir. İlaçlar bazen hızlı etki sağlarlar ama genelde 1 aya kadar beklenir. Tedaviler kesilince, idrar kaçırmanın eski seviyesine dönmesi muhtemeldir.

İdrar kaçırmayı tetikleyici ilaçlar nelerdir?

İdrar söktürücü (diüretik) ilaçlar, sakinleştiriciler, anti-depresanlar ve bazı tansiyon ilaçları idrar kaçırmayı başlatabilir veya arttırabilir.

Kegel Egzersizleri

Kegel egzersizleri idrar kaçırmayı kontrol etmede ve önlemede en etkili doğal yoldur.Öğrenilmesi uygulanması çok kolay yararı ise çok fazladır.Arnold Kegel tarafından bulunmuş olup her yaşta uygulanabilir ve pelvik taban kasları dediğimiz ve mesane ve vagina kaslarını güçlendirerek hem idrar kaçırmayı önlerler hemde pelvik tabanı güçlendirirler.

Kegel egzersizleri özellikle stres üriner inkontinans da yararlı ise de diğer tip idrar kaçırmalar olan acil (urge- idrar gelir tuvalete yetişemeden idrar kaçırmada) da yararlıdır. Ayrıca mikst tip inkontinans (hem stres hem de acil idrar kaçırmanın olduğu durumlar ve aşırı aktif mesanede(idrar torbasının aşırı aktif olması nedeni ile sık idrara çıkma) de yararlıdır. Sadece kadınlar da değil idrar kaçırma şikayeti olan erkeklerde de yararlıdır.

Kegel egzersizleri nasıl yapılır:


İdrar yaparken birden idrarınızı tutunuz. Bu şekilde Pelvik taban kaslarını kasarak 10 sn idrar akışını durdurmuş olursuz. Sonra 10 sn idrarınızı yapınız bu şekilde yaparak hangi kaslarınızı kullandığınızı bir hafta - on günlük deneme ile öğrenirsiniz, öğrendikten sonra günde 3- 4 kez 10 setlik şekilde yani 10 sn tutup 10sn bırakır gibi 10 defa yapınız. Bu işlemi günün her saatinde ve her yerde kimse farkına varmadan, televizyon izlerken, yemek yaparken, yemek yerken, yatakta veya ayakta her yerde rahatlıkla yapabilirsiniz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp