Psikolojik İdrar Kaçırma

Psikolojik İdrar Kaçırma: İdrar kaçırma bozukluğu (enürezis), tekrarlayıcı nitelik taşıyan istem dışı işemedir. 3 şekilde karşımıza çıkar; gün içinde-uyanıkken, gece işemesi ve karma tip.

Birincil enüreziste çocuk hiçbir zaman idrar tutma sağlayamamıştır. İkincilde ise belirli bir idrar tutma döneminden (6 ay-1 yıl) sonra bozukluk gelişmiştir.

İdrar kaçırma bozukluğu tanısını koyabilmek için;

Yatağa ya da giysilere yineleyen bir biçimde idrar kaçırma (istemsiz ya da amaçlı olarak),
En az ardışık 3 ay boyunca ve haftada iki kez ortaya çıkmalıdır.
Çocuğun yaşının en az 5 olması gerekir.
Tıbbi bir hastalık ya da bir madde gibi doğrudan fizyolojik etkilere bağlı olmamalıdır.
İdrar yolu enfeksiyonları, şeker hastalığı gibi idrar kaçırma bozukluğu yapan hastalıklar varsa saptanıp tedavi edilmelidir.

İdrar kaçırma bozukluğu olan çocukların %75‘inin birinci derece akrabalarında devam eden ya da geçmiş olan enürezis bulunduğu saptanmıştır.

İdrar kaçırma bozukluğunun psikolojik nedenlerine bakılacak olunursa;

Aile düzenindeki önemli değişiklikler ve kayıplar gibi zorlu yaşam olayları,
Okula başlama,
Boşanma,
Erken başlatılan ve kusurlu tuvalet eğitimi,
Kardeş doğumu,
Ailenin aşırı koruyucu ve hoşgörülü tutumunu sayabiliriz.

Tedavisi


Aileye danışmanlık ve gerekirse aile tedavisi; çocuğun işemesine karşı ailenin duygu, düşünce ve davranışları incelenmelidir. Örneğin, öfke, utanç, usanç duyabilirler ve çocuğu cezalandırır, utandırır, kardeşleri, arkadaşları ile kıyaslayabilirler.

Davranış tedavisi; zil yöntemi uygulanabilir. Hazırlanan bir düzenek ile çocuk idrarını yapmaya başladığı anda zil çalmakta ve çocuk uyanmaktadır. Başarı şansı yüksek olduğu söylenen bir yöntemdir. Bundan başka bir de takvim yöntemi uygulanır. Çocuk yaptığı takvime kuru ya da ıslak kalktığına dair işaretler koyar ve buna göre ödüllendirilir.

Psikoterapi

İlaçla tedavi; imipraminle (tofranil) olumlu sonuçlar alınmaktadır. Bir de tedavide desmopressin asetat (minirin) kullanılmaktadır. İlaçla tedavi genellikle davranışçı tedaviden sonra denenir.

Gidiş

Enürezis çoğunlukla ergenlik çağına kadar kendiliğinden geçer. %1 oranında da yetişkin çağa kadar devam eder.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp