endoskopik reflü tedavisi ankara

Endoskopik reflü tedavisi en yeni tedavi yöntemidir. Endoskopik tedavi, ağızdan girilerek uygulanan ameliyatsız bir tedavi yöntemidir. Özellikle yapısal kökenli süreğen reflüsü olan ancak laparoskopik cerrahi istemeyen hastalarda uygulanan endoskopik tedavinin bazı sınırlamaları vardır.

* 18 yaşından küçük hastalara,

* Gebe hastalara,

* 2 cm. üzerinde mide fıtığı olan hastalara,

* Yemek borusu ileri derecede hasar olan hastalara (Evre 3-4),

* Yemek borusunda hücresel değişime varan hasar ( Barrett ösofagus ) bulunan hastalara,

* Akalazyası olan hastalara endoskopik reflü tedavisi önerilmez.

Gatekeeper ,Endocinch ve Enteryx adlı endoskopik yöntemler başarısız ve/veya kabul edilemez yan etkiler nedeni ile terk edildi. Stretta yöntemi ( Radyofrekans ) ise hem beklenen başarıyı yakalayamadı hem de ürertici firmanın geleceği belirsiz. Son beş yılda geliştirilen yöntemler içinde Plicator teknolojisi etkinliği ile ön plana çıktı.

Plicator Türkiye'de ilk kez Kadıköy Şifa Hastanesi Reflü Merkezi'nde, Dr. Levent Eminoğlu tarafından uygulandı.

Plicator nedir?

Plicator aslında uzun süredir kronik reflünün kalıcı sağıltımında altın standart olan laparoskopik cerrahide yapılan onarımı daha az girişimsel bir yöntem olan endoskopi yolu ile taklit etmek esasına dayanıyor. 2007 yılında 5 yıllık sonuçları açıklanan ve 5 yıl sonunda antireflü etkinliğini koruduğu ortaya kondu. Endoskopik olarak yapılan kontrol sonrasında Plicator cihazı ile girilerek mide kapak mekanizmasındaki yapısal bozukluk mide içinden konulan bir ya da iki dikiş ile onarılıyor.

İşlem nasıl uygulanıyor?

Plicator işlemi sırasında genel anestezi gerekmiyor. Bilinçli sedasyon denilen hastanın işlem sırasında bir şey hissetmediği ve hatırlamadığı, sonrasında 20 dakikalık dinlenme ile uyandığı bir yöntem kullanılıyor. Hasta işlem sonrasında 2-3 saat dinlendiriliyor. Sonrasında evine gönderilen hasta 24 saat boyunca sıvı diyet uyguluyor.

Sonraki 48 saat püre kıvamında yiyecekler alıyor ve sonrasında kademeli olarak normal gıdaya geçiliyor. İşlemden bir gün sonra hasta olağan günlük yaşamına dönebiliyor. İşlem sonrasında birkaç gün içinde kendiliğinden geçmek üzere boğaz ağrısı (yüzde 21), karında şişkinlik (yüzde 11), göğüste ağrı (yüzde 9), omuz ağrısı (yüzde 5), bulantı (yüzde 3) görülebiliyor. Bu etkilerin olmaması için ilaç önlemleri düzenleniyor.

Kimlere yapılabilir?

Plicator işlemi;

1) Uzun süredir reflüsü olan, ilaç ile rahatlayan ancak yakınmaları tekrar eden, uzun süre ilaca bağımlı olmak istemeyen

2) Mide fıtığı en fazla 2 cm olan

3) İleri evre (evre 3-4) yemek borusu hasarı gelişmemiş olan

4) Barrett ösofagus denilen hücresel değişim olmamış olan

5) 18 yaşından büyük hastalarda uygundur.

Başarısı nedir?

Plicator uygulamasının 5 yıllık sonuçları işlemin etkinliğini beş yıl sonunda da koruduğunu ve yaklaşık yüzde 70 başarı sağladığını ve koruduğunu gösteriyor. Amerikan ilaç ve gıda dairesinin (FDA) 2 dikiş konulmasına izin vermesinin ardından bu başarını yüzde 80 düzeyine çıktı.

Geri dönüşümsüz müdür?

Plicator yöntemi yine endoskopik olarak geri döndürülebilir bir yöntemdir. Ayrıca, ilerleyen dönemlerde gereksinim olması durumunda önceden Plicator işlemi yapılmış olan hastalara Laparoskopik Nissen operasyonu güvenle uygulanabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp