Düzenli Egzersizin Önemi

Düzenli Egzersizin Önemi :

Düzenli egzersiz yapmak sadece yüksek tansiyon için değil, birçok sağlık sorunun çözümlenmesine yardımcı olan önemli bir uğraştır.

Kalp hastalığından ve inmeden korunmada da egzersizin büyük önemi vardır. Düzenli egzersiz, total kolesterol ve kötü kolesterolü düşürür, iyi kolesterolü ise yükseltir. Enerji tüketimini arttırarak şişmanlığın tedavisine yardımcı olur. Ayrıca kilo almayı da önler. Yapılan çalışmalar, egzersizin kanın pıhtılaşmasını engelleyerek, damarlardaki plakların gelişmesini önlediğini göstermişlerdir. 
 

Ayrıca egzersiz, damarların elastikiyetini arttırır.

Düzenli egzersiz, yüksek tansiyonun kontrolünde de çok fayda sağlar. Düzenli egzersiz yapılması, kan basıncını 8-10 mmHg’ya yakın oranda düşürebilir.Yukarıda faydalarını saydığımız egzersizi yapmaktan bazı hastalar korkarlar. Kan basınçlarını aşırı yükselteceğini veya kalp krizi ile inmeyi tetikleyeceğini düşünürler. Kuşkusuz egzersiz sırasında kan basıncında yükselme şeklinde değişiklikler gözlenebilir. Bu değişikliklerden aşağıda bahsetmek istiyorum:
 
• Egzersizin her tipinde başlangıçta kan basıncında yükselme gözlenir. Ancak bu yükselme kısa sürelidir, egzersiz süresince devam eder. Egzersize son verildikten sonra eski seviyesine döner, hatta daha aşağılara inebilir. Bu durum, vücudun egzersize verdiği bir yanıttır. Normal fizyolojik mekanizmaların bir sonucudur.
 
• Egzersiz sırasında yükselen kan basıncı daha çok sistolik, yani büyük tansiyondur. Küçük tansiyon daha az yükselir. Normal koşullarda egzersiz testi sırasında kan basıncında yükselme bekleriz. Eğer yükselmez, hatta düşerse endişeye kapılırız, acaba kalp damarlarında bir şey mi var, veya kalbin performansı mı zayıf diye. Gerçi % 10 kadar hastada kalp ve damar sistemi sağlam olmasına karşın egzersiz sırasında kan basıncı yükselmeyebilir. Bu durumu dikkate alarak hastayı değerlendirmek gereklidir.
 
• Peki egzersiz sırasında kan basıncı hangi seviyeye kadar yükselebilir? Bizim kabul ettiğimiz sınır 210/105 mmHg’dır. Daha yüksek seviyeler, kan basıncının egzersize aşırı yanıtı olarak değerlendirilir. Ayrıca bazı hastalarda egzersiz sonrası kan basıncının eski seviyelerine dönmesi uzun zaman alabilir. İşte bu hastalarda gelecekte yüksek tansiyon gelişme ihtimali fazladır. 
 
Yakından takip edilmelidirler.Yüksek tansiyon hastalarında da egzersiz yanıtı abartılı olabilir ve normale geç dönebilir. Bu yükselmelerden korkmamak gerekmektedir. Damar sisteminin adaptasyonu nedeniyle kan basıncındaki yükselmeleri vücut iyi tolere eder. Yalnız aşırı değerler, hastanın kan basıncının yeteri kadar kontrol altında olmadığının göstergesidir. İlaç dozlarını iyi ayarlayarak, egzersize aşırı yanıtı önlemek gereklidir.
 
Peki yüksek tansiyon hastalarının egzersiz programı nasıl belirlenmelidir? İşte bu hastalara, egzersiz programına başlamadan önce hekim kontrolünde egzersiz testi yapılmalıdır. Bu test sırasında hastanın egzersize verdiği kan basıncı yanıtı değerlendirilir, efor yapabilme kapasitesi belirlenir ve kalp damarlarında bir problem olup olmadığı anlaşılabilir. 
 
Egzersiz testi sırasında, egzersizin tetikleyebileceği bazı ritim bozuklukları da anlaşılabilir. Bu incelemelerden sonra hastaya sağlıklı bir egzersiz programı önerilebilir. Özellikle 45 yaş sonrası kişilerde, üstelik kardiyak risk faktörlerinden birisi veya birkaçı var ise, egzersiz testinden sonra program verilmesinde büyük yarar vardır. Egzersiz sırasındaki tansiyon yükselmelerinin derecesini, yapılan egzersizin tipi ve bu egzersiz sırasında vücutta oluşan stres belirler. Statik egzersiz dediğimiz ağırlık kaldırma sırasında tüm kaslardaki oksijen ihtiyacı ve kan akımı artar. 
 
Ayrıca vücutta önemli bir stres oluşur ve tansiyonda aşırı yükselme gözlenebilir. Bu nedenle biz hekimler, yüksek tansiyon hastalarına ağırlık kaldırma veya bir dirence karşı yapılan statik egzersizleri pek tavsiye etmeyiz,Dinamik egzersiz tipleri dediğimiz, yüzmek, yürümek, koşmak, aerobik yapmak, dans etmek v.b egzersizler sırasında da kan basıncı yükselebilir, ancak çok yüksek sınırlara ulaşmaz. Hastanın stresi bu tür sporlarda ya çok azdır veya yoktur. Bu nedenle yüksek tansiyon hastalarına dinamik sporların yapılmasını tavsiye etmek daha doğrudur,
 
• Egzersiz hangi hastalara pek tavsiye edilmez? Bu hastalar arasında, böbrek hastaları, beyini ilgilendiren hastalıkları olanlar, aort veya diğer büyük damarlarında genişleme olan hastalar, tiroit bezi az ve çok çalışan hastalar, kontrol altında olmayan şiddetli hipertansiyonu olan hastalar sayılabilir.Şimdi egzersiz konusunda bazı pratik noktaları aşağıda yazmak istiyorum:
 
• Eğer uzun bir süre egzersiz yapmadıysanız ve aktif olmayan bir yaşantı içerisindeyseniz, egzersize başlamadan önce bir sağlık kontrolünden geçmenizde yarar vardır. Kontrolden geçtikten sonra hafif doz egzersiz programına başlayarak, giderek arttırmanız çok daha iyi olabilir,
 
• Egzersiz ne zaman yapılmalıdır? Tabii ki en uygun zaman sabah saatleridir. Ancak yine de ben illaki sabah egzersiz yapacağım diye ısrar etmenize gerek yoktur. Egzersiz, ne zaman yapılırsa yapılsın, faydalıdır. Eğer siz, kendinizi öğleden sonra veya akşamları aktif hissediyorsanız ve egzersize hazırsanız, bu saatlerde egzersiz yapmanızda hiçbir sakınca yoktur. Kendinizi hafta sonları egzersiz yapacağım diye şartlandırmayınız, ne zaman uygun zaman bulursanız, o zaman yapınız.
 
• Egzersiz zamanı konusunda gözlediğim bir yanlıştan bahsetmek istiyorum. Bazı kişiler sabah erkendenuyanıp egzersiz yapmanın faydalı olduğuna inanırlar ve bu konuda kendilerini çok zorlarlar. Çoğu zaman uykularını bölerek erkenden, sabahın soğuğunda egzersize çıkarlar. Bir süre sonra da erken uyanmak zor gelir ve egzersizi bırakırlar. Bu nedenle ben hastaların zaman konusunda strese girmelerini hiçbir zaman istemem. Ne zaman egzersiz yaparsanız yapınız, yeter ki düzenli olarak yapınız,Egzersizin aç karnına mı, yoksa tok karnına mı yapılması tavsiye edilmektedir? Bu soru önemli bir sorudur. 
 

Biz, kalp hastalarının tok karnına egzersiz yapmalarını pek tavsiye etmeyiz.


Çünkü insan tok olduğu zaman kanın önemli bir kısmı besinleri sindire- bilmek için sindirim sistemine gider. Kalbe daha az kan ulaşır. Eğer hastada koroner yetersizliği var ise, kalbe daha az kan gideceği için egzersiz sırasında hasta sıkıntı hissedebilir. Çok aç olmak da faydalı değildir. 
 
Bu takdirde egzersiz sırasında kan şekeri düşerek, olumsuz etki yapabilir. Ben hastalara en az üç saat önceden yemek yemiş olmak koşuluyla egzersiz yapabileceklerini tavsiye etmekteyim.Şeker hastalarında ise farklı bir durum mevcuttur. Bu hastalarda egzersiz sırasında ve sonrasında kan şekeri çok düşebilir. Şekeri olan hastaların, egzersize başlamadan önceki iki saat içinde mutlaka yemek yemeleri gerekmektedir.Başlangıçta belli bir egzersiz süresi belirlemek sakıncalıdır. Örneğin, her gün bir saat yürüyeceğim diye kendini şartlandırıp, bir süre sonra hedefine ulaşamadığı için, morali bozularak egzersizi bırakan çok kişi vardır. 
 
Nedenine gelince, ilk günler vücut egzersize alışkın olmadığı için kişi çabuk yorulur, kendine hedef seçtiği süreyi tamamlayamaz. Bir süre sonra benbu işi yapamayacağım deyip egzersizi bırakır. Benim tavsiyem ise şu şekildedir. Kendine zaman ve hedef belirleme, yorulduğun zaman bırak. Her hafta egzersiz süreni biraz daha arttır. Adaptasyon için kendine zaman kazandırmaya çalış. Bir süre sonra hedeflediğin süreye ulaştığını göreceksin. Böylece kendine güvenin artacak, egzersiz yapmaya daha sıkı sarılacaksın.
 
• Peki egzersiz süresi ne olmalıdır? Bu süre kişinin hevesine, ayıracağı vakte, beraber bulunduğu hastalıklarına göre değişebilir. Genel olarak bir zaman vermek gerekirse, haftada 4-5 kez, en az 30 dakika süreyle yapılacak egzersiz çok faydalıdır,
 
• Hangi tip egzersizi yapmak gereklidir? Yapılacak egzersiz tipleri yaşa, cinse, beraber bulunduğu hastalıklara göre değişiklikler gösterir. Egzersiz tipine, hastaların, hekimleri ile birlikte karar vermesinde yarar vardır. Yüksek tansiyon hastalarının, ağır ve yorucu egzersiz programları yerine orta şiddette, düzenli yapılabilecek egzersizler yapmaları daha çok tavsiye olunmaktadır,
 
• Egzersizin yeri hastaya kalmıştır. Nereden hoşlanıyorsa ve rahat edebileceğine inanıyorsa, orada egzersiz yapmalıdır. Aşağıda yapılabilecek bazı egzersizlerden kısaca bahsetmek istiyorum,
 
• En ucuz ve her zaman yapılabilecek egzersiz tipi yürüyüştür. Fiziksel engeli olmayan herkes yapabilir. Yeri önemli değildir. Ancak yürüyüş alanlarında yapılması faydalıdır. Hele bol oksijenli, doğayla iç içe yapılan yürüyüşlerin tadına doyum olmaz,
 
• Yürüyüş sırasında yanınızda eşiniz veya bir arkadaşınızın olması, verimliliği arttırır, sıkılmadan........, konuşakonuşa yürüyüş yapabilirsiniz.
 
• Kalabalık, gürültülü, egzoz dumanının çok olduğugüzergahlarda yürüyüş yapmak pek tavsiye edilmez, Bazı hastalar karı, yağmuru ve soğuğu bahane ederek yürüyüş yapmak istemezler. Ben bu tür havalarda kapalı alışveriş merkezlerinde yürümelerini tavsiye etmekteyim. Ancak bu takdirde kocaların, eşlerini vitrinlerden uzak tutmaları gerekmektedir(l). Aksi takdirde egzersizden yararlanırken cepleri hafifleyeceği için, zararlı çıkma ihtimalleri yüksektir,Yürüyüşün süresine gelince. Genellikle günde en az yarım saat süreyle yapılacak bir yürüyüş çok faydalıdır. Yürüyüşü rahat ayakkabılar ve kıyafetler ile yapmak verimliliği arttırır,Yürüyüşe başlamadan beş dakika kadar önce ısınma egzersizleri yapılmasında yarar vardır. 
 
Böylece vücut kasları yürüyüşe hazır hale gelir,Yürüyüşe başlamadan önce iki bardak su içmek faydalıdır.
Böylece su kaybına bağlı halsizlik ve kramplar önlenebilir,Yürüyüş sırasında kimse ile yarış yapmayınız, gereksiz efora ve moral bozukluğuna neden olur. En büyük rakibiniz olarak kendinizi kabul edip, her zaman programınızı bir üst seviyeye çıkarma amacı güdünüz, Yürüyüşü tamamladıktan sonra, beş dakika süreyle hafif dozda vücudunuzu soğutma egzersizi yapınız. Böylece vücudunuzun elastikiyetini muhafaza edersiniz, Aerobik, yapılacak en iyi sporlardan birisidir. 
 
Bazı televizyon kanalları, özel aerobik programları ile kişilere yardımcı olmaktadırlar.
Ben bu tür programların çok yararlı olduğuna inanmaktayım. Ayrıca başta belediyeler olmak üzere birçok kuruluş, insanların rahatlıkla spor yapabilecekleri alanlar inşa etmişlerdir. Bu alanlarda özel hocalar yardımıyla aerobik ve diğer sporlar yapılabilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp