Diyet Ve Vitamin Tedavisi

Diyet Ve Vitamin Tedavisi : Alınan besinlerin de baş dönmesine neden olabileceği, özellikle alerjik tepkilerin baş dönmesi biçiminde ortaya çıkabileceği düşünülmektedir. Bazı olgulara karşı yürütülen alerji tedavisi başarılı sonuçlar vermiştir.Baş dönmesinin tedavisinde hemen hemen bütün vitaminler, koenzimler ve temel elementler kullanılmıştır. B grubu vitaminlerden nikotinik asit (niyasin) eksikliği baş dönmesi nöbetlerine yol açabildiğinden, tedavide bu vitaminden yararlanılmaktadır. Büyük olasılıkla, metabolizma sürecinde dönüştüğü amit biçimi (nikotinamit ya da niyasinamit), ince atardamarlar ve kılcal damarlarda belirgin bir genişleme sağlar.

Deridedaha etkin bir kan dolaşımına yol açan bu duruma, kaşınma ya da yanma gibi belirtiler eşlik edebilir. Söz konusu vitaminin beyindeki kan dolaşımını etkilediğine ilişkin kanıt yoktur. Ama damar genişletici maddelerden biri olarak içkulak bozukluklarında kullanılması önerilmektedir. Günde dört kez ağız yoluyla 50-100 mg'lik dozlarda verilir. Damar genişlemesine bağlı "ateş basması" durumunun ortaya çıkması verilecek günlük dozun düzeyini de sınırlar. Daha çok görece hafif baş dönmelerinde ya da iki akut nöbet arasında kullanılır.

Son yıllarda dikkat çeken maddeler arasında biyoflavonoit grubu maddeler, özellikle P vitamini sayılabilir. Örneğin limondan elde edilebilen ve adını geçirgenlik anlamına gelen Latince bir sözcüğün ilk harfinden alan P vitamininin damar geçirgenliği üzerinde etkili olduğu anlaşılmıştır. Sonradan bu bileşiklerin kimyasal açıdan fılavin türevleri olduğu ortaya konmuş ve biyolojik etkisi olanlara biyoflavonoit adı verilmiştir. Bir kurama göre içkulak sıvısındaki artış, kılcal damar geçirgenliğinin artmasından kaynaklanır. Flavo- noitler ise kılcal damar geçirgenliğini etkin biçimde azalttığından tedavi amacıyla kullanılabilir. Ama baş dönmesinin tedavisinde biyoflavonoitlerin klinik etkisi konusunda kesin bir kanıt elde edilememiştir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp