Diyabet Sinirleri Nasıl Etkiler?

Diyabet Sinirleri Nasıl Etkiler? :

Diyabet (Şeker) Hastalığı Sinir Sistemini de Tahrip Eder!

Diyabet hastalığı sadece kan şekerinde yükselmeden ibaret bir durum değildir, aşırı glikozun vücutta birtakım yan ürünlere dönüşmesi ve başka hormon benzeri, toksik  maddelerin ortaya çıkmasıyla başta damarsal yapılar olmak üzere, sinir sitemi, göz ve böbrekler üzerinde tahribat yapar. Burada sinir sisteminden kasıt ruhsal durum değildir. Beyin, omurilik ve omurilikten çıkarak iç organlar , uzuvlar ve tüm vücuda yayılan sinirler (nöronlar ve bunların destek hücreleri) sinir sistemini oluşturur. Diyabette yukarıda bahsettiğimiz tahribat mekanizması hem sinir sistemini besleyen damarlar üzerinden hem de direkt sinir hücrelerini etkileyerek hasara yol açar.

Belirtiler nelerdir?

Şeker hastalığının ayaklarda yol açtığı durumlar:
1. Özellikle ayaklardan başlayan ve geceleri artan yanma, üşüme, karıncalanma, ağrı ve uyuşma ile kendini gösteren diyabetik polinöropati (diyabete bağlı çevresel sinirlerin harabiyeti) sinir sistemi hasarının en sık görülen tipidir.
2. Ayakta kasları tutarak kaslarda zayıflığa yol açar ve ayak tabanında ağırlık dağılımının bozulmasına neden olur. Ayakta nasırlar oluşur.
3. Yürüme sırasında bu nasır ile kemik arasında sıkışan yumuşak dokuda ülserler (yaralar) gelişir.
4. Terleme azalması deri kuruluğuna ve deride çatlamalara yol açarak ayakta ülser gelişmesini kolaylaştırmaktadır.

Şeker hastalığının ellerde yol açtığı durumlar:

Karpal tünel sendromu sinir sıkışmaları içinde en sık görülenidir, el bileği kanalı içindeki dokuların şişmesi veya kirişlerin iltihaplanması sonucu daralır ve içinden geçen sinirler sıkışır. Genellikle elin ilk üç parmağında başlayan uyuşukluk, yanma, omuzlara kadar yayılabilir.

Diyabet ve cinsel işlev bozukluğu:

Kadınlarda orgazm bozukluğu, vajende kuruluk, erkeklerde ise penisin sertleşme kusuru (impotans) görülür. Erkek şeker hastalarının yaklaşık yarısında bu sorun vardır. Doğru tanı konduktan sonra tedaviye başlanmalıdır. Çünkü sertleşme sorununun %20’si psikolojik kökenlidir ve kişinin bu yönde tedavi edilmesi gerekir.

Diyabetin sinir sistemi üzerindeki harabiyetinden nasıl korunulur, tedavisi nedir?

Birçok şeker hastası “Tatlı yedim ama olsun, ilacımı-insülinimi biraz fazla alırım olur biter” diye düşünür. Ancak diyabetin vücutta yaptığı tahribat fazladan alınan ilaç veya insülinle engellenemez.

Burada kan şekerinin sıkı kontrolü (diyet-ilaç ve insülin tedavisi-egzersiz vs.) en önemli unsurdur. Çünkü harabiyet genellikle birikim şeklinde yavaşça ilerler.
His kaybı sebebiyle ayaklar travmaya ve hasara daha açık hale gelir. Ayak bakımına çok dikkat edilmelidir. Hastalık otaya çıktıktan sonra ise özellikle ağrı ve yanma şikayetlerini azaltacak tedaviler kullanılabilir.

Karpal tünel sendromunda değişik tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Özellikle gece yatarken elin atellenmesi, hareketlerin kısıtlanması ile yakınmalara iyi gelir. İleri vakalarda kortizon enjeksiyonu ve/veya cerrahi uygulanabilir.

Diyabet ya yüksek kan şekeri etkisiyle sinirlerde doğrudan tahribat yapar, ya da damarsal değişikliklerle kan akımını yavaşlatarak sinirlerin beslenmesine mani olur. Sinirlerde meydana gelen değişikliklere nöropati denir. Ayak ve ellerdeki küçük kaslarda fonksiyon kaybı oluşabilir ve el parmakları zayıflar. Ayak parmakları pençemsi görünüm alabilir. Eğer duyu sinirleri etkilenirse ayaklarda hassasiyet hatta ağrı oluşur. Ayaklar uyuşur ve hiçbir şey hissetmemeye başlar. Ayakta tahribatlar oluşur, enfeksiyon görülür. En sık rastlanılan sinirsel bozukluklar mide rahatsızlıkları, ishal, kabızlık gibi mide-bağırsak sistemini olumsuz etkileyen durumlardır.Hastalığın yol açtığı bu bozukluk, hastalık öyküsü ne kadar eski ise o kadar sıktır. 
 
Her yaştaki ve her tipteki diyabet hastalarının yaklaşık %30'unda nöropati görülür. Sinir hasarı işlev kaybına yol açmakla birlikte, bazı vakalarda geri dönüşüm söz konusu olabilir. Nöropatinin oluşma mekanizmaları metabolik, damarsal ve kalıtsal birçok etkene bağlıdır. Belirtiler zarar gören sinirin işlevine göre değişir;
 
• Kasların istemli hareketlerini kontrol eden motor sinirler,
 
• Dokunma, ağrı ve kol ve bacakların hassasiyet algılayan sinirleri,
 
• İdrar kesesi ya da bağırsak gibi iç organları kontrol eden sinirler.
 
Sinir sistemi bozuklukları, sinir iletim hızı ölçümü ile saptanabilir. Çoklu sinir tutulumlarmda, özellikle bacakların duyu sinirleri, çift taraflı olarak etkilenir. Ağrı ve duyu bozuklukları saptanır, titreşim hissi ve bacakların doğru pozisyonunu algılayamama söz konusudur. Tekli sinir tutulumlarmda kas güçsüzlüğü ve özellikle gece gelen kramp tarzı ağrılar oluşur. Sinir tutulumu nedeniyle idrar tutamama, impotans ya da idrar yapamama gözlenir.Aya- ğa kalkınca tansiyon düşmesi olarak adlandırılan ortosta- tik hipotansiyon gözlenir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp