Diyabet Hastalığı

Diyabet Hastalığı :

Şeker hastalığı (Diabetes Mellitus yada Diyabet) enerji kaynağı olarak alınan şekerin vücut tarafından kullanılamaması nedeniyle kanda birikmesidir. Şeker, bağırsaklardan emilebilmesi için en basit ve küçük haline kadar parçalanır. Şekerin kullanılabilir en basit şekline glukoz adı verilir. Besinlerle alınan şeker, bağırsaklarımızda glukoza çevrilir ve hızla emilerek kana karışır. Şekerin kandan dokulara geçmesini ve enerji kaynağı olarak yakılmasını sağlayan insülin adı verilen hormondur. İnsülin pankreasdaki beta hücreleri tarafından üretilir.

Şeker hastalığı (Diyabet) olan insanlarda, insülin hormonunun azlığı yada insülin hormonunun etkisizliği nedeniyle, glukoz halindeki şeker, kaslar ve diğer dokular tarafından olması gerektiği gibi kullanılamaz. Kan şekeri artar. Bu duruma Hiperglisemi adını veriyoruz. Kandaki şeker yani glukoz miktarı arttığında (hiperglisemi), bu yüksek şeker seviyesini düşürebilmek için beta hücreleri, daha fazla insülin üretmeye başlarlar. Kandaki insülin miktarı da artar. Bu duruma Hiperinsülinizm adı verilir.

Şeker Hastalığı (Diyabet) olan kişilerde, insülin bu görevini yapamaz. Bunun nedeni dokuların insüline karşı direnç göstermesidir. İnsülin direnci çoğu kez Şeker Hastalığı (Diyabet) bulguları tam olarak ortaya çıkmadan başlamıştır. İnsülin direnci ile başlayarak, hiperinsülinizme yol açan şeker hastalığına, Erişkin Şeker Hastalığı yada Tip II Diyabet adı verilir. Şeker hastalığı (Diyabet) olan kişilerin % 90 kadarı Tip II Diyabet (Erişkin Şeker Hastalığı) hastasıdır. Tip II Diyabet genelde erişkin yaşta ortaya çıkar ve çok sıklıkla şişmanlıkla beraber görülür.

Şeker Hastalığı (Diyabet) % 10 kadar hastada, çocukluk çağında ortaya çıkar. Bu tip şeker hastalarında, neredeyse hiç insülin üretimi yoktur ve bazıları doğuştan itibaren insüline bağımlı olurlar. Bu Şeker Hastalığı (Diyabet) tipine ise Tip 1 Diyabet adı verilir.

TİP 1 İnsülin Gerektiren Diyabet
Bu tip diyabette pankreas çok az insülin yapar ya da hiç insülin yapamaz. Kanda insülin reseptörlerini doldurmaya yetecek kadar insülin olmayınca, hücre yüzeyindeki reseptörler (kapılar) kapalı durumda kalır. Hücrenin içine giremeyen şeker kanda birikir. Kan şekeri düzeyi yükselir. Diyabetin bu tipi daha çok genç yaşlarda ortaya çıkar.

Tip 1 Diyabet Belirtileri
• Çok fazla acıkma
• Fazla miktarda idrar yapma
• Ani kilo kaybı olarak sayılabilir. Bu belirtiler genellikle aniden başlar.

TİP 2 İnsülin Gerektirmeyen Diyabet
Bu tip diyabette pankreas insülin üretir ancak miktarı yeterli değildir ya da yeterli derecede kullanılmaz. Vücut insülin reseptörlerini açmak için kandaki insülini kullanamayınca, reseptörler ( kapılar ) kapalı kalır ve kanda çok miktarda şeker birikir. Tip II diyabet genellikle 40 yaşın üzerinde ve kilosu fazla olan kimselerde görülür.

Tip II Diabetin Belirtileri
• Sık enfeksiyona yakalanma
• Ciltteki kesik ya da yaraların zor iyileşmesi
• Sık idrara çıkma
• Açlık ve susuzluk hissinin artması
• Bulanık görme
• Yorgunluk hissi sayılabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp