Difteri (Kuşpalazı)

Difteri (Kuşpalazı)

Difterinin nedeni olan Corynebacterium diphtheriae bakterisi oldukça tehlikeli bir zehir salgılar. Bakterinin salgıladığı bu zehir kalpte ve sinir sisteminde ciddi bozukluklara yol açar. Mikrobun kaynağı hastalar ve bakteriyi taşıyan kişilerdir. Genellikle damlacık yoluyla bulaşır. Çok ender vakalarda doğru dan temasla geçer. Vücudun hemen kabul ettiği bir hastalık degildir. Bebeklerde çok ender olarak rastlanır. Çocuklarda 2-6 yaş arası sık görülür. Yaş ilerledikçe hastalığa yakalanma olasılığı giderek zayıflar. Burun diftcrisi, ağız ve boğaz difterisi, gırtlak difterisi, göz difterisi, deri ve yara difterisi, göbek difterisi, ortakulak difterisi olmak üzere birçok çeşidi vardır.

Belirtileri

Hastalık ateşle başlar. Baş ağrısı, kusma, çocuklarda karın ağrısı olur. Belirtileri bakterilerin yerleştiği bölgeye göre değişiklik gösterir. Çok hafif geçen durumlarda hasta olan kişiyi fazla sarsmaz ve ateş aşırı derecede yükselmez. Çok belirgin olmayan yutkunma güçlüğü görülür. Kimi zaman, difterinin belirgin özelliği olan iltihaplı tabaka bile olmaz. Bu takdirde hastalığın hızla yayılma olasılığı vardır çünkü hastalık teşhis edilemediği için hastanın ayrılması söz konusu olmamıştır. Hastalık seyrinin çok ağır geçtiği durumlarda kuvvetli zehir etkileri görülür. Çok yüksek ateş, nabız düzensizliği, huzursuzluk, sürekli kusma, burun ve deride ufak tefek kanarnalar, boğazda şişrne gibi ağır belirtiler ortaya çıkar.

Tedavi

Kuluçka devresi: 1-7 gün olan hastalığın en iyi ilacı difteri serumudur. Difteri serumu, kanda serbestçe dolaşan zehirli maddeleri yakalar, ama kalp kasları ya da sinir sistemine yerleşmiş olan zehirli maddelere ulaşamaz ve hastalığa neden olan bakterileri öldüremez. Bu nedenle difteri serumu mümkün olduğu kadar erken verilmelidir. Serum la birlikte penisilin de verilmelidir. Penisilin yalnızca difteri bakterilerini yok eder, zehirleri etkileyemez. Kan dolaşımınin sürekli kontrol altında tutulması çok önemlidir. Kalp üzerindeki yan etkisi dikkate alınarak hastanın 8- 14 gün süreyle yatakta tutulması gerekir. Difterinin her çeşidinde ve kalpteki yan etkilerinde hastanın mutlaka bir hastane tedavisi altına alınması zorunludur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp