Denge Sistemimiz Nasıl Çalışır?

Denge Sistemimiz Nasıl Çalışır? :

Vücudumuzun dengesinin sağlanmasında üç sistem rol oynar.

Bunlar
 
1. İç kulakta bulunan denge sistemi
 
2. Görmeyle sağlanan denge
 
3. Kas-İskelet sistemiyle sağlanan denge
 
Bu üç sistem şu şekilde çalışır.
 
1. İç kulaktaki denge sistemi, iç kulakta bulunan üç adet yarım daire kanallarından ve bunların uçlarında bulunan iki küçük torbadan oluşur. Yarım daire kanallarının içinde sıvı vardır. Başımızı ne zaman hareket ettirirsek bu yarım daire kanalları da hareketeder. Bu yarım daire kanalları hareket edince içerisindeki sıvılar da hareket eder. Sıvının hareketi bu hareketin tersi yönde olur. Buradaki duyu hücreleri, bu hareketle değişen sıvı basıncını algılar ve sinirsel bir uyarı oluşturur. Bu uyarılar beyne ve beyinciğe gider. Buradaki bir takım işlevden sonra da denge sağlanır. Bu, dengenin sağlanmasının normal işlevidir.
 
2. Görmeyle sağlanan dengede ise, gözden başlayıp beyindeki görme merkezine kadar uzanan ve aralardaki bir dizi sinirsel yoldan oluşan bir sistem vardır. Bu sistem dengenin sağlanmasına yardımcı olur.
 
3. Kas-iskelet sistemiyle sağlanan dengede ise, kas, eklem ve tendonlarda bulunan reseptörler ve bu reseptörlerin oluşturduğu sinirsel uyarıyı merkezi sinir sistemine ileten sinir yolları vardır. Bu reseptörler vücudun uzaydaki konumunu algılar. Dengenin sağlanabilmesi için hangi kasın ne kadar kasılması ve hangi eklemin hangi hareketi ne kadar yapması gerektiğini belirler.Bu üç sistemden herhangi birinin bozulması sebebiyle vertigo (baş dönmesi) görülebilir.

Denge fonksiyonlarını sağlamak için vestibüler sistem;

Kas ve iskelet sistemi
Görme
İç kulak
olmak üzere her an, bu üç ana kaynaktan gelen bilgilerden yararlanır.

Denge sisteminin anatomisi nasıldır?

denge sisteminin anatomisi
Denge sistemi, iç kulaktadır ve beyne, vücudun uzay içinde nerede olduğunu, pozisyonunun yönünü, hangi yönde hareket ettiğini ve dönüyor ya da sakin durumda olduğunu bildirir. Denge duygunuz, sinir sisteminin aşağıda belirtilen bölümleri arasındaki kompleks ilişkilerle sağlanmaktadır.
İç kulak, (aynı zamanda labirent adını da almaktadır.) hareketin yönünü yani, dönüp dönmediğini, ileri veya geri, bir yandan diğer yana ve yukarı veya aşağıya doğru olduğunu belirler.
Gözler, vücudun uzay içindeki yerini (baş aşağı vs.) ve hareketin yönünü belirler.
Eklemlerde ve omurgada bulunan basınç reseptörleri, vücudun hangi parçasının aşağıda olduğunu ve neresinin yere değdiğini belirler.
Kaslardaki ve eklemlerdeki algılama reseptörleri, vücudun hangi parçasının hareket ettiğini belirler.

Merkezi sinir sistemi (beyin ve omurilik), bu sistemlerden gelen uyarıları işler ve sonuçta koordinasyonu sağlanmış bir algılama ortaya çıkar. Dengedeki problem, hastayı rahatsız edecek sonuçlar ortaya çıkarır, bu sonuçlardan en önemlisi Vertigo’dur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp