Damar Tıkanıklığı Nasıl Açılır

Damar Tıkanıklığı Nasıl Açılır

Tıkanan kalp damarları iki yöntemler açılır. Birinci yöntem pıhtı eritici ilaçların damar yoluyla verilmesi. Başarı şansı düşük olduğu için, acil anjiyo laboratuvarı ve ekibinin olmadığı durumlarda yapılır. İkinci ve etkin yöntem ise tıkanan damarın acil kalp anjiyosuyla belirlenip anjiyoplasti ve stentle açılması. Bu tedavi yöntemi yüksek başarı oranına sahip. Kalp damarındaki tıkanıklık, kasık ya da el bileği damarından giriş yapılıp damar içerisinden kalbe ulaştırılan bir tel geçirildikten sonra bir balon yardımıyla giderilir ve tekrar tıkanmaması için stent denilen bir materyal yerleştirilir. Bu durumda kalp işlevinin bozulma riski azaltır.

Damar Tıkanıklığı Nedenleri


1. Kalp ve Damar Hastalıkları 

2. Bebek ve Çocuk Ölümleri

3. Kanserler

4. Solunum Sistemi Hastalıkları %5

5. İnfeksiyon Hastalıkları %5

6. Kaza %4

7. Gastrohepatik (Mide, Karaciğer Hastalıkları) %4

8. Genitoüriner (Böbrek, Prostat Hastalıkları) %2

Kalp Damar Tıkanıklığının Nedenleri
Damar tıkanıklığın oluşumunu hızlandırabilen birçok neden tespit edilmiştir. Bu sürecin genetik olarak taşınabildiği ve çocukluk yaşlarından itibaren yavaş yavaş gelişen bir hastalık olduğu konusunda fikir birliği vardır. Bazı faktörlerin atardamarların iç tabakasını hasara uğratarak hastalığı tetiklediği bilinmektedir. Sevindirici bir durum bu faktörlerin büyükçe bir kısmının kontrol edilebilir, yani yaşantımızdan uzaklaştırılabilir, olmasıdır.

Damar Tıkanıklığı Nedir Belirtileri Nelerdir?

•Bu rahatsızlık kişilerde bir anda beliren bir rahatsızlık değildir. Yavaş yavaş belirir. Başlangıçta herhangi bir belirti gözlemlenmeyebilir. Kişinin yaşayışına, genetik durumuna ve değişik faktörlere bağlı olarak zaman içerisinde ortaya çıkar. İleri safhalara ulaşmadan farkedilme ihtimali düşük olan bir hastalıktır.

•Bu rahatsızlıkda belirti, damarda olan tıkanıklığın yeri ile ilgilidir. Damar tıkanıklığı nedeni ile dokulara yeterli oksijen gidemez ve sonucunda ilgili bölgedeki kan dolaşımı engellenir.

•Damar setliğinin en belirgin özelliği göğüs kafesinin ortasında oluşan baskı, sıkışma ve ağrı olarak bilinse de bazen de omuz, kollar, çene yada sırt bölgesinde aynı tepkilere rastlanabilir. Bu tarz bir şikayetiniz mevcut ise en kısa sürede bir kardiyolojik muayeneden geçmeniz gerekmektedir.

•Kişinin kalça, baldır veya uyluk kaslarında zorlamayla ortaya çıkan bazı ağrılar, kasık veya bacak damarlarında meydana gelen bir tıkanıklığın habercisi olabilir.

•Aynı şekilde, kol veya bacakta gelişen güç kaybı, ani gelişen görme veya konuşma bozukluğu gibi belirtiler de beyne kan götüren damarlarda meydana gelen bir tıkanıklığın ve bu tıkanıklık sonucu gelişen inmenin habercisi olabilir.

•Kişinin göğsündeki sıkışma ve vücudun farklı yerlerinde hissedilen ağrılar (Angina pektoris gibi) yine koroner damarlardaki bir tıkanıklığa işaret edebilir.

•Arteriyosklerozda belirti damarda olan tıkanıklığın veya arızanın yer ile ilgilidir. Bu rahatsızlığın nedeni ile dokulara yeterli oksijen gidemez, sonucunda ilgili bölgedeki kan dolaşımı engellenir.

•Lezyon beyinde ise; görme ve konuşma bozuklukları, hafıza kaybı, kısa süreli bilinç kaybı, yer ve zaman kaybı, kol veya bacaklarda kas gücünün ani ve geçici olarak zayıflaması ve beyin trombozu gelişir.

•Lezyon kalpte ise; kalp kasının kasılma gücü zayıflar. Kalpte ritim düzensizlikleri, göğüs ağrıları ve sonunda ise kalp krizi oluşur.

•Lezyonlar bacakta ise; yürürken kramp ağrıları, ısı kaybı, kramplar, deride kalınlaşma ve koyulaşması oluşur.

•Böbrekte ise; kan basıncının artması, böbrek fonksiyonlarında işlev kaybı meydana gelebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp