Dalak Şişmesi Nasıl Tedavi Edilir

Dalak Şişmesi Nasıl Tedavi Edilir

Splenektomi
Dalak ağrısının en önemli tedavisi özellikle de ağrı dalak infarktı ya da yırtılması sonucu ortaya çıkmışsa splenektomi yöntemidir. Splenektomi tüm dalağın alınması alınması işlemidir. Dalağın sadece belirli bir kısmı alınırsa buna kısmi splenektomi denir. Fakat karaciğerin aksine alınan dalak kısmı kendini yenileyemez.

Splenektomi iki yöntem kullanılarak gerçekleştirilir:

Laparatomi (Açık ameliyat)
Laparotomide dalak karın bölgesinde bir kesik açılarak alınır. Kesik kaburga bölgesinin hemen altında karnın sol kısmından açılır. Dalak alınmadan önce organın kan alımı ve pankreas bağlantısı kesilir. Dalak alındıktan sonra dikiş atılır.

Laparoskopi
Laparoskopi karında 3 ya da 4 küçük kesik atılmasıyla uygulanan daha az yaralayıcı bir yöntemdir. Bu küçük kesiklere laparaskop ve diğer tıbbi aletler yerleştirilir. Yapılan işlemler laparoskopa bağlanan bir monitör yardımyla izlenir. Fakat bu prosedür şişmiş ve çok büyük boyuttaki dalaklar için kullanılmaz. Ayrıca obez hastalarda ve daha önceki ameliyatlarda dalak dokularında yara izi kalmış hastalarda da laparoskopi uygulanmaz.

Dalak alındığında vücut enfeksiyonlara karşı daha hassas hale gelir. Bu nedenle aşılama gerekli hale gelir. Aşılar genellikle meningokoksit aşı, pnömokoksal aşı ve B tipi Haemophilus influenzaya karşı kullanılan aşıdır. Antibiyotikler ve vitaminler de ortaya çıkabilecek enfeksiyonları engellemek için doktor tarafından yazılabilir. Ayrıca hastaların sıtma yayıcı ortamlardan uzak durması tavsiye edilir. Bunların yanında yüksek sakatlık riski taşıyan sporlardan uzak durulmalıdır.

Dalak Şişmesinin Nedenleri Nelerdir

Bilindiği gibi dalak göğüs kafesi altında midenin yanına sıkışmış, karını sol tarafında yer alır. Birkaç kritik görevi olan, kolayca zarar görebilen, yumuşak ve süngerimsi bir organdır. Diğer görevlerinin yanında, dalak;

• Eski ve hasarlı kan hücrelerini filtreler ve yok eder

• Enfeksiyonlara karşı savunma yapan “lenfosit” adındaki beyaz kan hücrelerini üreterek önemli bir rol üstlenir. Aynı zamanda zararlı patojenlere karşı ilk müdahaleyi yapan organdır.

• Kan pıhtılaşmasına yardımcı olan kırmızı kan hücreleri ve trombositlerin depolanmasını sağlar.

Dalakta büyüme yaşanması durumunda yukarıda sayılan hayati fonksiyonların her biri olumsuz etkilenecektir. Örneğin, normal olan kırmızı kan hücrelerini de anormal hücreler gibi filtreleyecek ve kandaki sağlıklı kırmızı kan hücrelerinde azalmaya neden olacaktır.

Ayrıca çok sayıda trombosit de aynı şekilde tuzağa düşecektir. Durumun böyle devam etmesi halinde dalakta aşırı miktarda kırmızı kan hücreleri ve trombositler birikeceğinden dalak normal işleyişini yapamayacaktır. Büyüme aynı zamanda kendi kan akımında da aksamalara neden olarak bazı bölgelerin hasar görmesi ve yok olmasına da yol açabilir.

Dalak Şişmesi Belirtileri

Dalak büyümesinin yaygın belirtileri şunlardır:

• Bazı durumlarda hiç belirti oluşmaz.

• Karnın sol üst bölgesinden sol omuza doğru yayılan bir dolgunluk hissi

• Az miktarda yemek yenmesi veya hiç yenmemesi halinde bile dolgunluk hissi (bu, büyüyen dalağın karın bölgesine basınç yapmasından ileri gelir)

• Anemi (kansızlık)

• Yorgunluk

• Tekrarlayan enfeksiyonlar

• Kolay kanama yaşanması gibi

Ne zaman doktora görünmelidir?
Eğer karnın sol üst bölgesinde ağrısı varsa ve özellikle nefes alırken şiddetleniyor ve daha da kötüleşiyorsa bir doktora görünmeniz gerekir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp