Çocuklarda Salya

Çocuklarda Salya :

Erken dönem serebral palsi, down sendromu olan 0-12 yaş grubunda uygulanan bir tedavi şeklidir.Bu tedavi aynı zamanda fizyoterapistlerin de ilgi alanına girmektedir. Aparey kısaca dile stimulus vererek dili uyarmak ve yutma refleksini uyandırma tekniğine dayanır.

Aparey diş hekimleri tarafından alınacak ölçüyle diş teknisyeni tarfaından hazırlanır. Apareyin adı castillo morales apareyi olarakta bilinir. 0-3 yaş grubunda emzik şeklinde Dr. Heinz apareyi olarak ayrı bir tipi kullanılmaktadır. 20′şer dakikalık seanslar halinde hasta apareyini ağzına taktırır ve günde en az 3 kere bu apareyi takarak seansları tamamlamış olur. Ortalama 6ay ile 1 yıl sonunda hasta salyasını yutmaya başlar. Dil ve konuşma bozukluklarında da ciddi düzelmeler olur.

Hasta apareyi taktığı ilk 1-2 aylık dönemde salya akış hızında artış gözlensede birkaç ay sonra salya yutulmaya başlanır hale gelince aparey salya yutma refleksini kazanmış olur. Literatürde 12 yaş sonrası dönemde de tedavi edilebilen vakalar olduğu bildirilmekle beraber genelde 0-12 yaş çocuklar üzerinde %90 üzerinde bir başarı bildirilmektedir.

Çoğunlukla Serebral Palsi ( SP ) li çocuklarda karşımıza çıkan ve çocuğun ağzından çıkan tükürük fazlasının istem dışı akma durumuna salya problemi diyoruz. Salya probleminin kaynağında bireydeki tükürük salgısının normalin üzerinde salgılanmasından ziyade yutkunma işlevinin istenen sıklıkta ve nitelikte yapılamadığı görülmüştür. İnsan beyni normal bir yutkunmada 27 ayrı kası belli bir sistematik düzen içinde ayrı ayrı kasıp gevşeterek yutkunmayı gerçekleştirmektedir.

Oral motor problemi olan SP‘li çocuklarda yutma frekansı azaldığı için, tükürük ağız boşluğunda birikir. Ağız kapanması da tam olmadığından tükürük dışarı akar.Yapılan çalışmada 5-15 yaşlarındaki 10 sağlıklı çocuğun ve şiddetli salya akması olan 10 SP‘li çocuğun tükürük yapımı ve akım hızı objektif testlerle ölçülmüş, SP‘li çocukların salivasyonlarının sağlıklılara benzer olduğu ve salya akması olan SP‘li çocuklarda tükürük yapımının artmadığı gösterilmiştir.

Bu çerçevede görünüşteki salya problemi aslında bir yutma problemidir. Özel Beyaz Değişimler Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi olarak kurumuz bu probleme sahip çocuklarımızı özel çocuklara yönelik çalışan diş hekimlerimiz ile bir araya getirip bu problemin çözülmesine yardımcı olmaktadır. Detaylı bilgi almak için 0555 966 03 58 numaralı telefonumuzdan bilgi alabilirsiniz.


Orofacialdysfonksiyon Terapisi dir. Erken dönem serebral palsi, down sendromu olan 0-12 yaş grubunda uygulanan bir tedavi şeklidir.Bu tedavi aynı zamanda fizyoterapistlerin de ilgi alanına girmektedir. Aparey kısaca dile stimulus vererek dili uyarmak ve yutma refleksini uyandırma tekniğine dayanır. Aparey diş hekimleri tarafından alınacak ölçüyle diş teknisyeni tarfaından hazırlanır. Apareyin adı castillo

morales

apareyi olarakta bilinir. 0-3 yaş grubunda emzik şeklinde Dr. Heinz apareyi olarak ayrı bir tipi kullanılmaktadır. 20′şer dakikalık seanslarhalinde hasta apareyini ağzına taktırır ve günde en az 3 kere bu apareyi takarak seansları tamamlamış olur. Ortalama 6ay ile 1 yıl sonunda hasta salyasını yutmaya başlar. Dil ve konuşma bozukluklarında da ciddi düzelmeler olur. Hasta apareyi taktığı ilk 1-2 aylık dönemde salya akış hızında artış gözlensede birkaç ay sonra salya yutulmaya başlanır hale gelince aparey salya yutma refleksini kazanmış olur. Literatürde 12 yaş sonrası dönemde de tedavi edilebilen vakalar olduğu bildirilmekle beraber genelde 0-12 yaş çocuklar üzerinde %90 üzerinde bir başarı bildirilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp