Çocuklarda İsilik

Çocuklarda İsilik,

Çocuklarda İsilik hakkında merak edilenler;

Çocuklarda isiliğin neden ve belirtileri nelerdir? Havaların soğumasıyla çocukların üst solunum yolları iltihapları artmaktadır ve beraberinde göz enfeksiyonları da. Çocuklarda isilik, fıtık, gaz sancısı ve gözlerinde çapaklanma hakkında tüm merak ettikleriniz ve bitkisel tedavi yöntemleri bu makalemizde yer almaktadır.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Erdem Gönüllü, İsilikle ilgili bilmeniz gerekenleri, Baby&You okurları için kaleme aldı. İşte yaz aylarında artan isilik hastalığıyla ilgili bilmenizi gerekenler…

İsilik, deri üzerindeki ter bezlerinin sık görülen bir hastalığıdır. Sıcak ve nemli durumlarda daha sık görülür İsiliğin derinin farklı katmanlarında ter salgısının birikmesine yol açan bir ter kanalı tıkanıklığı sonucu geliştiği düşünülmektedir. Hem derinin atık ve ölü hücreleri, hem de cilt üzerinde bulunan mikroplar bu tıkanıklığa yol açabilmektedirler, Sonuçta, ter bezinin ve kanalının farklı düzeylerdeki tıkanıklığa bağlı olarak sadece cilt yüzeyinde renk değişikliğinden, cilt üzerinde kabarcıklarla ve kızarıklıklarla belirti veren değişik şekillerde isilik görüntüleri ortaya çıkabilir.

KAŞINTI VE İĞNE BATMASI HİSSİ


İsiliğin belirtileri, bebeklerde genellikle yüz, boyun, koltukaltı, bez bölgesi, oyun çocuklarında kasık, koltukaltı, üst gövde gibi kıvrım yerLerinde ve giysi altında kalıp terleyen bölgelerde görülen kırmızı ve/veya deriden kabarık ve genellikle kaşıntılı lekelenmelerdir. Kaşıntı ile beraber iğne batması benzen bir his oluşabilir ve eğer çocuk bu lezyonları kasırsa mikrop kaparak enfekle hale gelebilirler.

isilik her yaşta çocukta özellikle sıcak ve nemin arttığı ilkbahar ve yaz aylarında görülmesine rağmen, ter bezlerinin lam gelişmemiş olduğu ilk iki yaşta daha sık görülme eğilimindedir. Yine özellikle ateşli hastalıklar sonrası ve daha sıcak yerlere tatil nedeni ile gidilen durumlarda artış gözlenmesi beklenir.

isiliğe neden olan fiziksel etmenlerin başında daha öncede belirttiğim gibi sıcaklık ve nemde artış gelir. Özellikle mevsim değişimlerinde sık görülen mikrobik hastalıklar ile birlikte ateşlenme, bu duruma zemin hazırlayabilir. Yaz aylarının sosyal bir ihtiyacı olarak karşımıza çıkan tatil olgusu da özellikle daha serin yerlerden gelen ailelerin bebeklerinde isiliğe yol açabilecek çevre şartlarını hazırlayabilir. Bebeklerin olduğu kadar çocukların da çok sıkı ve dar giydirilmesi, derinin nefes almasını ve terlemesini engelleyecek şekilde tasarlanmış sentetik ve den benzeri giysiler, sıkı kemerler, yazın artan ihtiyaca göre az değiştirilebilen bezler de bu durumu hazırlayıcı ortam oluşturabilir.

İSİLİĞİ ÖNLEMEK İÇİN

• Günlük veya ihtiyaca göre [Terleme artışına gore daha sık] banyo yapılması.
• Terlemeye neden olmayacak şekilde az katmanlı ve tercihen açık renkli, pamuklu ve ütülenmiş çamaşır ve giysiler giymek.
• Sıcak havada bebeği serin tutmak önemlidir. Bezler sık sık kontrol edilmeli ve ıslak olmaları halinde değiştirilmelidir, Bebek bezlerini kış dönemine oranla daha sık değiştirmek uygundur.
• Nemlendirici kullanılıyorsa çok sık olmamak şartıyla hafif bir şekilde sürülmelidir. Sıcak havalarda bebeklere koyu nemlendirici kullanmaktan kaçınmak gerekir, Cildi sabun kullanmadan ılık suyla yıkamanın daha fazla tahriş olmasını önlemede yararı olabilir.
• Deri sentetik kumaş, sıkı kemer gibi materyal ve aksesuarları çocuk giyiminde olabildiğince az kullanmak
• Ateşli hastalık durumunda isiliğin artabileceği bilinerek günlük banyoya devam etmek mümkün değilse en azından vücudu nemli bir bezle her gün temizlemek

İsilik tedavisinde;


- Lezyonların yaygınlığına ve şikayetlerin şiddetine gore serinletici losyonlar, gereğinde antihistaminikli şurup ve kremler kullanılabilırse de, asıl tedavi üstle sayılan önlemlerin alınması durumunda işe yarayacaktır.
- İsilik durumunda lezyonların yaygınlığında artış gözle-niyorsa, bu durum ilerlemeden bir çocuk hekimine görünmeniz doğru olacaktır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp