Çocuklarda Böbrek Büyümesi

Çocuklarda böbrek büyümesi nedenleri ve belirtileri hakkında. Çocukların gelişimlerinde önemli yeri olan besinler, çocuklarda şiddet eğilimi nedenleri, çocuklarda aft, çocukların ideal kilo bilgileri, sağlıklı beslenme şekilleri ve böbrek büyümesi hakkında tüm merak ettikleriniz ve bitkisel tedavi yöntemleri bu makalemizde yer almaktadır.

- Böbreklerin yaşamımızdaki önemi nedir?

- Böbrekler her biri ortalama 100-150 gram ağırlığında her insanda iki adet bulunan organlardır. Temel işlevi, başta su ve tuz dengesi olmak üzere kalsiyum, fosfor gibi elektrolitlerin dengesinin sağlanması, vücuttaki çeşitli işlemler sonucunda oluşan zararlı maddelerin atılması, kullanılan ilaçların büyük bölümünün vücuttan atılması gibi fonksiyonları vardır.

Ayrıca vücuttaki hormonların düzenlenmesinde de önemli bir rol oynar. Örneğin D vitaminin yapımında ve kan yapımını sağlayan eritropetin gibi maddelerin yapımında temel olarak rol oynamaktadır. Nedeni ne olursa olsun böbrek yetmezliğinde böbreğin tüm işlevlerinde bozulma olur. Kronik böbrek yetmezliğinde bu bozulma sinsi olarak gelişir.

- Kronik böbrek yetmezliğinin nedenleri?

- Bu nedenler, Türk Nefroloji Derneği'nin verilerine göre şu şekilde sıralanabilir: Bu tanım, böbreklerdeki mikroplarla oluşmayan, çoğu kere nedeni tam bilinmeyen ve vücudun bağışıklık sistemi ile ilgili iltihaplı böbrek hastalıklarını ifade eder. Bu duruma yol açan birçok hastalık vardır. Diyabet bunların
başında gelir.

Şeker hastalığı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir böbrek hastalığı nedenidir ve önümüzdeki yıllarda da hem şeker hastalığında hem de buna bağlı olarak gelişen böbrek yetmezliğinde artışlar olması beklenmektedir. Hipertansiyon, nefroskleroz, kan basıncı yüksekliği de uzun dönemde önemli böbrek yetmezliği nedenleridir. Yine ürolojik nedenle örneğin böbrek taşları ve idrar yollarında oluşan tıkanma gibi sorunlar da böbrek yetmezliğine yol açabilir. Kronik nefrit, kistik böbrek hastalıkları, diğer sayacaklarımız...

- Bu hastalığın tanısı kolay mı?

- Böbrek yetmezliğinin tanısı, kanda üre veya kreatinin isimli maddelerin ölçülmesi ile mümkündür. İdrar incelemesi, radyolojik yöntemler, kanın biyokimyasal incelemesi ve diğer laboratuvar incelemeleri böbrek yetmezliğinin nedenini anlamaya yöneliktir.

KİMLERİ HANGİ SEBEPLE VURUR

Akut böbrek yetmezliğinin nedenleri

1. Ağır kanama, kusma, ishal, yanık sonucu kan basıncında düşme

2. Gebelik: Kanamalar, gebelik zehirlenmesi, sağlıksız koşullarda yapılan düşükler

3. Kalp yetmezliği

4. Böbrek hastalıkları: Nefrit, böbrek damarının tıkanması

5. İdrar yollarında tıkanıklık: Kanser, prostat büyümesi, taşa bağlı tıkanma

6. Ameliyatlardan, özellikle büyük ameliyatlardan sonra

7. İlaçlar: İlaçlara bağlı akut böbrek yetmezliği sık karşılaşılan bir sorundur, bu nedenle ilaçlar kesinlikle doktor denetiminde kullanılmalıdır.

8. Depreme bağlı kas zedelenmeleri

Kronik böbrek yetmezliğinin nedenleri

1. Nefrit: Böbrek iltihabıdır.

2. Şeker hastalığı

3. Hipertansiyon

4. Taş, tıkanma, tümör gibi idrar yolu hastalıkları

5. Böbrek kistleri

6. Diğer nedenler

Böbreklerin işlevi

Böbreğin başlıca işlevleri vücut su, tuz, kalsiyum dengesinin sağlanması, idrar aracılığı ile zararlı maddelerin ve ilaçların vücuttan atılması ve hormon, şeker metabolizmasına olan katkılarıdır. Böbrek yetmezliğinde böbreğin bu işlevlerinde bozulma olur. Böbrek yetmezliği ani (akut) veya sinsi (kronik) seyirli olmak üzere iki şekilde gelişebilir.
Akut böbrek yetmezliğinin nedenleri

Çok sayıda neden vardır;

1. Ağır kanama, kusma, ishal, yanık sonucu kan basıncında düşme
2. Gebelik: Kanamalar, gebelik zehirlenmesi, sağlıksız koşullarda yapılan düşükler
3. Kalp yetmezliği
4. Böbrek hastalıkları: Nefrit, böbrek damarının tıkanması
5. İdrar yollarında tıkanıklık: Kanser, prostat büyümesi, taşa bağlı tıkanma
6. Ameliyatlardan, özellikle büyük ameliyatlardan sonra
7. İlaçlar: İlaçlara bağlı akut böbrek yetmezliği sık karşılaşılan bir sorundur, bu nedenle ilaçlar kesinlikle doktor denetiminde kullanılmalıdır.
8. Depreme bağlı kas zedelenmeleri

Kronik böbrek yetmezliğinin nedenleri

Türk Nefroloji Derneğinin verilerine göre;

1. Nefrit: Böbrek iltihabıdır.
2. Şeker hastalığı
3. Hipertansiyon
4. Taş, tıkanma, tümör gibi idrar yolu hastalıkları
5. Böbrek kistleri
6. Diğer nedenler

Sonuç ;

Hastalığın erken fark edilmesi çoğu zaman yararlı olacaktır. Erken dönemlerdeki hidronefrozda tıkanmalar giderilerek tedavi sağlanmış olur. Böylece kişi normal hayatına dönebilir.

Geç kalınan durumlarda ise aynı şeyi söylememiz mümkün değildir. Çünkü bu durumda tıkanmalar, böbrekte kalıcı hasar bırakmaya başlamıştır bile. Tıkanmalar giderilse bile hasar sebebi ile kişinin normal hayatına dönmesi mümkün olmayabilir. Bu tür durumlarda gerekirse hasar gören böbrek cerrahi müdahale ile alınabilir. Tabi ki şunu da söyleyelim. Her gün tıpta yeni bir tedavi hizmeti veya ilaçlar bulunmaktadır.

böbrek büyümesinin teşhisinin konması için bazı tetkiklere ihtiyaç vardır. Öncelikle koruyucu düşük doz antibiyotik tedavisine başlayıp ardından daha sonra da takiplerinin yaptırabileceğiniz iyi bir radyoloji uzmanı tarafından böbrek ve mesane ultrasonu çektirmek gereklidir. Böbrek büyümesi gene görülürse işeme sistoüretografisi çekilerek bu büyümenin idrar torbasından böbreğe idrarın geri kaçışı (vezikoüreteral reflü) olup olmakdığı araştırılır.

Eğer bu yok ise nükleer tıp merkezinde böbreğin fonksiyonu ve boşaltım mekanizmasının değerledirilip böbrekten idrarın boşalmasında bir problem olup olmadığı araştırılır ki buna da üreteropelvik bileşke darlığı denir. Her iki rahatsızlıkda yüksek oranda kendiliğinden zamanla düzelme eğilimdedir. Çocuklaron ancak %30 unda ameliyata gerek duyulur.

Doğuştan olan böbrek hastalıkları önlenebilir mi?

Ultrasonografi ile böbreğe ait sorunlar saptanmakta, doğum sonrası erken dönemde tedavi uygulanarak, birçok bebek ileride gelişecek sorunlardan erken teşhis ile kurtulmaktadır. Yani, artık anne karnında hastalarımızı biliyor ve daha bebek doğmadan planımızı yapabiliyoruz. Hatta, gelişen teknoloji ve bilimsel yöntemler ile gerektiğinde anne karnında bile bebeklerin idrar yollarına müdahale etme olanağı bulunuyor.

*Hangi hastalıklar çocukken tedavi edilebilir?

İdrar yolu enfeksiyonu bebek ve çocuklarda en sık karşılaştığımız hastalık gruplarından biridir. İyi bir tedavi ve doğru bir izlem ile artık ''reflü nefropatisi'' ve buna bağlı gelişen kronik böbrek yetmezliği oranı ülkemizde de azalmıştır. Bu grup hastalıklar, önlenebilir böbrek hastalıklarıdır.

*Akut böbrek yetersizliği iyileşir mi?

Çocuklarda da, akut böbrek yetersizliğinin tedavisi altta yatan nedene bağlıdır, hastaneye yatırılarak sıvı tedavisi, idrar söktürücüler, diyet, gereğinde geçici diyaliz uygulaması gibi tedaviler ile akut böbrek yetersizliği genellikle düzelir, hasar kalmaz. Kronik böbrek yetersizliğinin tedavisi ise, kalan böbrek fonksiyonunun durumuna bağlıdır. Büyümeye, kemik gelişimine, kansızlığın giderilmesine yardımcı ilaçlar, uygun bir diyet ile çocuklarda çok başarılı sonuçlar alınıp, bulgular düzeltilebilmektedir. Ancak "kronik böbrek yetmezliği" sürekli bir hastalıktır ve organ nakli yapılması gerekecektir.

Yorumlar

  • Mis**** Tek**
    7 yıl önce
    merhaba hocam benim 5 aylik oglum var gaz şancısı nedeniyle goturdum dr wahliller yapti temız çikti ultrasonda bobregnde 1cm genisleme var dedi baska ilde bidaha goturdum hastaneye yine tahliller temiz ordada 2cm dediler ama bebegmde hicbir şıkinti yok suan. gayet normal doktorlar garanti olsun die universiteye gidin dediler bu hastalın belırtileri varmı rısklimi beni aydinlatirsaniz sevinirim tesekkur ederim
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      lütfen bir doktor kontrolunde tedavinize devam ediniz. yaşı itibariyle en uygun yol budur. Allah şifa versin

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp