Cilt Mantarı Tedavisi

Cilt Mantarı Tedavisi : Kandida mantarı ağız mukozasında süt beyaz renginde ufak ve mukozaya yapışık ve altında kanamalı alanlar gösteren belirtiler gösterir. Bebeklerde bu tablo pamukçuk olarak bilinir. Meme altı kasık gibi birbirine sürtünen bölgelerde ve parmak aralarında pişik benzeri hastalık yaparlar. Tırnak kandidası el ve ayakta,genellikle suyla temasın çok olduğu durumlar veya mesleklerde görülür. Daha çok el tırnağında renk ve şekil değişikliği, tırnak etrafında dolama benzeri ağrı,şişlik ve akıntı şikayetleri vardır.

Kandidalar kadınlarda en sık vajinal akıntı ve kaşıntı nedenlerinden biridir. Süt kesiği şeklinde akıntı, şiddetli kaşıntı ve kızarıklık vajinal mantarın başlıca belirtileridir. Vajinal kandida infeksiyonlarından korunmak için genel önlem olarak

Pamuklu iç çamaşırı giymek
Yüzme sonrası mayo değiştirmek
Uzun banyo yerine kısa süreli duş almak
Rahat , bol, ter emen kıyafetler giymek ve sık yıkamak
Yoğurt yemek faydalıdır.

Dermatofitler:
Dermatofit mantarları insan derisinde, hayvanlarda ve toprakta bulunurlar. Buralardan insanlara bulaşarak vücutta, deride, saçta ve tırnakta mantar hastalığına neden olurlar. Saçlı deri mantarı genellikle ergenlik çağı öncesinde görülür. Erişkinlerde görülme olasılığı azdır. Saçlı deride para şeklinde dökülme , kızarklık , pullanma gibi belirtilerle seyreder. Tedavisi gecikirse kızarıklık şişme ve akıntı gibi belirtiler de eklenebilir. Saçlı deri mantarından korunmak için tarak ve havlu gibi malzemeler ortak kullanımdan kaçınılmalıdır. Derideki mantar belirtileri, kızarıklık, pullanma şeklinde değişik büyüklüklerde yuvarlak, halka şeklinde döküntülerden oluşur. Kaşıntı olabilir veya olmayabilir.

Kasık mantarı özellikle erkeklerde daha sık görülür.Anatomik yapıları nedeniyle kasık mantarına yatkındırlar. Bu bölgede halka şeklinde kızarıklık soyulmalar gösteren kaşıntılı yaralar oluşur. Koku ve sulanma gibi belirtilerde görülebilir. Ayrıca pişikte bu tabloya eşlik edebilir. Ayak ve el mantarları ise elde ve ayakta soyulmalar, parmak aralarında beyazlık,kızarıklık, sulantı, koku ve kaşıntı şeklindedir. Su dolu kabarcıklar görülebilir. Tırnak mantarı el veya ayakta tırnaklarında kalınlaşma, sararma, renk değişikliği, kırılma ve boşalma şeklinde görülebilir. Tırnağın tümü veya bir kısmı tutulabilir. En çok havuz, ortak kullanılan eşyalar aracılığı ile veya tırnağın herhangi bir nedenle yaralanmasından sonra oluşmaktadır.

Tinea Versikolor (Pitriyasis Versikolor):
Halk arasında samyeli olarak bilinen bu mantar şekli aslında derimizde var olan mantarların (Malassezia furfur) sıcak nem ter etkisiyle şekil değiştirip hastalık yapar hale gelmesiyle oluşmaktadır. Özellikle gövde ve boyunda nadiren yüzde kahverengi veya beyaz hafif pullanmalar şeklinde belirti gösteren lekeler şeklinde görülür

Mantar hastalıklarında genel önlemler:
Nem ,sıcak, terleme, kötü hava sirkülasyonu, şişmanlık ve kötü hijyen mantar enfeksiyonuna zemin hazırlar. Ayrıca bulaşıcı olması bunun yayılımını kolaylaştırır. Ayak mantarı genellikle soyunma odaları ve duş odaları veya ayakkabı çorap gibi ortak kullanım eşyalarından geçer.

Mantar hastalığından korunmak için alınması gereken önlemler:

Havlu ve terlik paylaşmamak
Ortak ayak basılan yerlerde ( sauna, duş, soyunma odaları, havuz gibi) terlik giyinmek
Ayakları her gün yıkanmak ve çorapları her gün değiştirmek
Sentetik çoraplar kullanmamak
Banyo sonrası ayaklar özellikle parmak aralarını iyi kurulamak, ayak mantarına yatkın olanlarda mantara karşı ilaç içeren pudralar kullanmak
Özellikle yazın dar ayakkabı giyinmemek
Sıcak ve nemli havalarda kalın ve sentetik ,terleten giysiler uzun süreli giyinmemek, hafif dokulu ince giysiler tercih etmek
Evcil hayvanları kontrol etmek, kıl dökme durumlarında veterinere götürmek
Ter kesici krem deodoran ve pudra kullanmak
Mantara yatkın bölgeleri banyo sonrası saç kurutma makinesi ile kurutmak

Mantar enfeksiyonlarında tanı koymak:

Şüpheli lezyondan kazıma yöntemi ile alınan örnek cam lama alınır. Potasyum hidroksit damlatılarak deriye ait keratinler eritilir.Mikroskopta mantara ait hiflerin görülmesi ile tanı konulur. Ayrıca mantar kültürü yapılarak mantarın cinsi ve varlığı teşhis edilebilir.

Mantar infeksiyonlarının tedavisi:

Mantar hastalığının tedavisi günümüzde çok kolaylaşmıştır. Antifungal denilen, hap yada krem tarzında mantara karşı geliştirilmiş ilaçlar çok çeşitlidir. Mantarın yerleşim bölgesi ve cinsine göre tedavilerin şekli ve süresi değişmektedir.Örneğin vücut mantarının tedavisi 2 hafta sürerken bir ayak tırnağı mantarının tedavisi 4 ayı bulabilmektedir. Mantar hastalığı tekrar meyilli olması ve bulaşıcı özellikleri nedeniyle kesinlikle bir uzman dermatoloğun denetiminde tedavi edilmelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp