Cilt Kanseri Nedenleri

Cilt Kanseri Nedenleri: Deri kanserlerinde birinci tedavi seçeneği cerrahi tedavi yani kanserli kısmın yeteri kadar dışından çıkarılması ve oluşan doku eksikliğinin hastanın başka bölgesinden aktarılan kendi dokuları ile onarılmasıdır.

Güneşe aşırı maruz kalma (bronzlaşma dahil olmak üzere özellikle su toplaması ile seyreden ikinci derece güneş yanıkğı) deri kanserinin temel sebebidir. Daha az önemli faktörler tekrarlayan tıbbi ve endüstriyel X ışınlarına maruz kalma, yanık veya yara izi bırakarak iyileşen cilt hastalıkları, kömür katranı veya arsenik içeren maddelere mesleki olarak maruz kalma ve ailede cilt kanseri bulunmasıdır. Açık tene sahip olup güneş yanığı ihtimali fazla olan kişiler, daha yüksek riske sahiptir. Güneş ışınları deri kanserine sebep olan en önemli neden olduğundan en önemli koruyucu önlem güneşten kaçınmaktır.

Güneşin dünyaya en dik ulaştığı saatler olan saat 10.00 ile 16.00 saatleri arasında güneşten korunun. Güneşin yeryüzüne dik ulaştığı saatlerde gölgeniz kendi boyunuzdan daha kısadır.
Açık renkli sıkı dokumalı koruyucu giysi ve geniş şapka kullanın.
Koruma faktörü en az 15 olan güneşten koruyucu kremler kullanın.
Cilt kanserinin genetik nedenleri de vardır. Yani aile geçmişinde cilt kanseri vakası olan kişilerde cilt kanseri vakaları diğer insanlara göre daha fazla görülmektedir.

Cilt kanseri vakalarının bir diğer nedeni ise sigara ve alkol kullanımıdır. Sigara ve alkol kullanan insanlar da cilt kanseri bakımından riskli grup içinde bulunurlar.

Cilt kanserleri cilt yüzeyinde görülebildiği gibi benlerde de görülebilir. Ayrıca ciltteki lekeler de dikkat edilmesi gereken oluşumlardır.

Cilt kanserinde ciltte bulunan bu lekelerde veya benlerde büyüme ve şekil değişikliği olabilir. Ayrıca benlerin rengi daha da koyulaşmış olabilir. Kanser riski olan benlerin boyutu 6mm den daha büyüktür. Etkilenen yerde kaşıntı, renk değişimleri, lekelerin sınırlarında düzensiz dağılım, kabuk oluşumu ve kanamalar görülür.

20 dakika güneşte kaldığında güneş yanığı geçiren bir kişi, 15 faktörlü bir güneşten koruyucu kullandığında 15 kat daha fazla süre (300 dakika) yanmadan güneşte kalabilir. Bununla beraber güneşten koruyucu kremler kullanarak da güneşte fazla kalınmamalıdır. Çünkü UVA gibi güneş ışınları ki bunlar derideki bağışıklık sistemi ve deri yaşlanmasında sorumludur, güneş koruyucular olsa da deriye ulaşabilir.

Güneşten koruyucu kullanımına çocukluk döneminde başlayın, çünkü yaşam boyu güneşe maruz kalmanın % 80′i 18 yaş altında olmaktadır. 6 ayın altındaki bebekler uzun süre güneşe maruz kalmamalı, eğer kalacaksa güneşten koruyucular kullanılmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp