Cerrahi Sonuç:

Cerrahi Sonuç: :

Disk cerrahisinde başansızlık %5- 10 dur. Ancak %50 başarısızlık bildirenler de vardır. Başarısız disk cerrahisi hastalarının sayısının artması, diskektomiye güveni azaltmıştır. Cerrahi başanyı ya da başarısızlığı etkileyen faktörleri şöylesıralayabiliriz:

l)Doğru tanı: Cerrahi başansızlığın en önemli nedeni, tanının doğru konmaması, dolayısıyla lomber disk ameliyatı için kötü hasta seçimidir. Cerrahi tekniğin başarısızlıktaki payı çok küçüktür. Zayıf ve geniş endikasyonlarla yapılan ameliyatlar başarısızlığı arttırmaktadır.
2)Herniasyonun derecesi: Başarılı sonuçta en önemli faktör hemiasyonun derecesidir. Tam hemiasyon (ekstnızyon) var ise başarı %90 dır. Yaş, cinsiyet, hemiasyon düzeyi gibi faktörler sonucu etkilernez. İnkomplet hemiasyonda başarı oranı daha az, bombeleşmede daha da azdır. Negatif eksplorasyonlu hastaların çoğu ameliyattan yarar görmez.
3)Kanal çapı: Bir diger önemli faktör de hemiasyonun girdiği kanaldaki alandır. Spinal stenoz zemininde küçük bir herniasyon da çok fazla bulgu verir. Bu olgulan geleneksel diskektornİ yapmak genellikle yetersiz veya felaket getirici sonuçlar yaratır. Spinal stenozda radikal girişim gerekir.
4)Cerrahi teknik: Ekspozisyonun genişliği ile ameliyat sonuçlan doğrudan ilişkili degildir. Ancak yetersiz ekspozisyonun patolojiyi kaçırma riski vardır . Lomber disk cerrahisinde klasik teknik. Genelde 2-3 spinoz çıkıntıyı içine alan bir insizyon yapılır (Sol Ost). Fascia bir makasla tek taraflı insize edilir (Üst, orta). Paraspinal kaslar subperiosteal olarak spinoz çıkıntı ve laminalardan sıyrılır ve bir otomatik ekartör yerleştirilir. Sarı ligaman görülüp sıyrılır (Salj üst). Bir Kerrison ronjür ile sarı ligaman alınır. Üst laminanın alt kıyısından bir miktar alınarak interlaminar aralık açılır (Sol alt). Radiks ve dura medyale çekilerek genellikle lateralden protrude olan disk materyali görülür ve bir disk çıkarıcı forseps ile tutularak çıkarılır (Alt orta). Ardından disk aralığı yırtılmış posterior longitudinal ligamandan girilerek boşaltılır. Bir kıvrık spa!Ol yardımı ile foramene girilerek radiksin foramen içindeki seyri izlenir ve gerekiyorsa foraminotomi yapılır (Alt sa1j).
5)Çıkarılan dokunun miktarı: Protruzyon tam çıkarılmalıdır. Ancak aralığın tamamının boşaltılması sonuçları etkilemez. Aralık boşaltılmalı, ancak fanatik olunmamalıdır. Çıkarılan doku ortalama 1.95 gm dır. Oysa otopsilerde diskin total ağırlığı 24.6 gm dır. Yani ameliyat sırasında diskin %20 si çıkarılmaktadır. Bir diğer çalışmada intraoperatif diskografı yapıldığında çıkarılan miktarın, diskin total hacmının 0/06 sı olduğu bulunmuştur. Ekstrüde disklerin volümü ise ortalama 2 ml kadardır. Disk cerrahisindeki %5-10 luk başarısızlığın en büyük nedeni ameliyat sırasındaki başarısızlık değil, zayıf ve geniş endikasyonlarla yapılan ameliyatlardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp