Buteyko Terapisi Nasıl Uygulanır?

Buteyko Terapisi Nasıl Uygulanır?

• Buteyko terapisinin temel aldığı en yaygın egzersiz, "kontrollü duraklama" adı verilen bir uygulamadır. Kontrollü duraklama egzersizi süresince, çocuğunuzun belirli aralıklarla nefesini tutup bırakması gerekmektedir. Kontrollü duraklama egzersizleri için belirlenen süre ortalama 60 saniyedir. Nefesini sadece 15 saniye (ve 15 saniyeden daha kısa bir süre) içinde tutabilen çocukların kronik astım hastası olduğundan şüphelenilir.

• Çocuklara ideal nefes alış-veriş teknikleri öğretilir. Çocuğunuzdan suyun altında olduğunu düşünmesini, ciğerlerine nefes çekerek suyun altında kaldığını varsayılmasını ve bu süre içinde de nefesini tutmasını isteyin. Bu esnada, çocuğunuzun hiç nefes almamasını sağlayın ve kendisinden odanın içinde yavaş yavaş yürümesini isteyin. Çocuğunuzun hiç nefes almadan kaç adım atabildiğini sayın. ideal adım sayısı 120'dir. 120 adım, 50-60 saniyelik "kontrollü duraklama" süresine eşittir. Çocuğunuz nefes almadan 120 adım atabiliyorsa, astım riski taşımıyor demektir. Çocuğunuzun nefes almadan attığı adım sayısı 120'nin biraz altındaysa, korkmayın: Kontrollü duraklama tekniğini öğrendikten sonra,. adım sayısında artış görülecektir.

• Çocuğunuz nefesini tutamayacak duruma geldiğinde, yavaş yavaş nefes almasını söyleyin. Siz de çocuğunuzla birlikte aynı yöntemi uygulayabilirsiniz. Buteyko terapisini çocuğunuzla beraber uygularsanız, terapi daha eğlenceli bir hale gelebilir.

• Çocuğunuz yavaş yavaş nefes alıp verirken, ağzının kapalı olmasına dikkat edin. Çocuğunuzun burnu tıkalı ise, bu uygulamalardan sonra burnunun tamamen açıldığını ya da eskisine göre daha rahat nefes aldığını göreceksiniz.

• Çocuğunuzu rahat bir koltuğa oturtarak sakin sakin nefes almasını isteyin. Çocuğunuzun burnunun ucuna parmağınızı dayayarak, ne sıklıkla nefes alıp verdiğini kontrol edebilirsiniz. Çocuğunuz nefes verdiğinde, parmağınızda hissettiğiniz nefes akımın çok hafif olması beklenir. Çocuğunuz astım hastası ise, hastalığının nüksettiğini fark ettiğiniz andan itibaren bu noktalara dikkat edin .

Çocuklar burunlarıyla nefes almalıdır. Çocukların ağızlarından nefes alıp vermelerine engel olun. Çocukların ağzı, yemek yemek, konuşmak ve bir şeyler içmek gibi alışkanlıkların haricinde daima kapalı olmalıdır. Buteyko terapisini uygulayan uzmanlar, ağızlarını kapalı tutmaya alışamayan çocukların ağızlarının bantlanabileceğini söylemektedir. Kulağa hoş gelmese de, "ağız bantlama" yönteminin etkili bir yöntem olduğu kabul edilmektedir.

Yukarıda bahsettiğimiz "kontrollü duraklama" tekniği günde 2-3 kere uygulanabilir. Çocuğunuz oyun oynarken ve bahçede koşup eğlenirken, ağzının kapalı olmasına dikkat edin. Bu önlemlerin sonrasında, çocuğunuzun nefes alma düzeninin değiştiğini göreceksiniz. Bu uygulamaların sonucunda, çocuğunuzun kanında bulunan karbondioksit oranı oksijen oranından daha fazla çıkacaktır. Bu sayede, çocuğunuzda görülen astım belirtilerinde önemli bir azalma meydana gelecektir. Çocuğunuzun düzenli ve kontrollü olarak nefes alıp vermesini sağlarsanız; konsantrasyon düzeyinin arttığını, duygusal dünyasının rahatladığını fark edebilirsiniz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp