Bruton Hastalýðý Menenjit

Bruton Hastalýðý Menenjit :

Menenjit

Menenjit (meningitis) veya leptomeningitis beyin zarýnýn iltihaplanmasý ile oluþan bir merkezi sinir sistemi hastalýðýdýr.Hastalýk beynin iç tabakasýnda bulunan zarda baþlar Kafatasý zedelenmeleri veya orta kulak hastalýðý sonucu beyin zarlarý iltihaplanabilir. Kanla gelen mikroplar da özellikle küçük çocuklarda menenjit yapabilir.

Menenjite viral veya bakteriyel mikroorganizmalar yol açmaktadýr. Pnömokok ve hemophilus influenza mikrobuna karþý toplumsal aþýlama yapýldýðýndan beri en sýk rastlanan mikrop meningokok ismi verilen bir bakteri olmuþtur.2006'dan beri bebeklere de yapýlabilen konjüge meningokok aþýsý baþta ABD ve Avrupa ülkelerinde mevcuttur, son yýllarda geliþmekte olan ülkelerde de bu aþý ruhsat almaya baþlamýþtýr. Bu mikroskoptaki görüntüsü kahve tanesini andýran bir çift mikroptur.Listeriozis de geliþen ensefalitisin seyri sýrasýnda da görülür.

Menenjitin bakteriyel ve virütik olmak üzere iki tipi vardýr. Viral menenjit genellikle daha sýk görülür ve daha kolay atlatýlýr. Erken taný konduðunda bakteriyel menenjit antibiyotikle baþarýlý bir þekilde tedavi edilebilir. Ýyileþenlerde saðýrlýk, körlük, epilepsi, felç gibi bazý komplikasyonlar görülebilir. Ancak septik þok tablosunun eþlik ettiði meningokoksemi tablosu %40'a varan oranda ölümle sonuçlanabilir. Belirtileri ateþ, kusma, baþaðrýsý, boyun sertleþmesi, boyun aðrýsý, göz kapaklarýnda saðýrlýk, titreme ve üþümedir. Erken teþhis çok önemlidir; ancak teþhisi zor olabilir. Tedavisi için omurganýn L4 ve L5 omurlarý arasýndan dural boþluða girilerek beyin omurilik sývýsý alýmý gerekmektedir. Yapýlan bu iþleme Lomber ponksiyon (LP) denilir. Bu test sonucunda lökosit görülmesi, protein miktarýnýn artmasý ve þeker miktarýnýn düþmesi menenjitin varlýðýna iþaret eder.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp