Bronşit Nedir Tedavisi

Bronşit Nedir Tedavisi

Bronşit nedir tedavisi varmı? Sorusuna yanıt olarak bronşit ve tedavisi hakkında faydalanacağınız bilgileri ve bu bronşit hastalığının bitkilerle nasıl tedavi edildiğini bu makalede öğrenebilirsiniz.

Bronşit nedir ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler

Bronşit ,solunum yollarında oluşan viral kaynaklı iltihaplardır.Antibiotik ve bağışıklık güçlendirici bitkiler tedavide sıklıkla kullanılır.Detaylar için aşağıdaki metni inceleyebilirsiniz...

Solunum Yolları İltihabı - Bronşit ve Bronkopnomoni

Akciğerlerdeki nefes borularının yani bronşların iltihaplanması haline bronşit denir. Bronşit solunum yollarının genellikle sonbahar ve kış aylarında görülen ve birden başlayan hastalıklarındandır.

Çeşitli mikroorganizmalar, mikrop, bakteri ve virüsler solunum yolu mukozasını iltihapiandırabilir. Mikropların yerleştiği ve etkilediği yere göre hastalığa trokeobronşit veya bronşit adı verilir. Üşüme, yorulma, kötü beslenme sonucu vücut direncinin azalması gibi hazırlayıcı faktörlerin rolü büyüktür. Ayrıca sigara ve toz, duman, asit buharları gibi tahriş nedeni ile de başlayabilir.Başlangıçta ateş, öksürük ve kırıklık vardır. Solunum yollarının iç yüzünü döşeyen mukozada kızarıklık, şişlik görülür. Bu şekilde başlayan hastalığa akut bronşit denir. Daha sonra mukoza salgısı artar, balgam şeklinde çıkar. Yapışkan olan balgamın atılması güçtür, ekspektoran ve mükolitik ilaçlar yardımcı olabilir.Bazı vakalarda amfizem ve kalp hastalığı sonucu bronşit devamlı bir hastalık halini alır. Bu durumda kronik bronşit söz konusudur. Özellikle geceleri artan öksürük nöbetleri ve astımı andıran solunum güçlüğü görülür. Bu gibi hastalıklarda bir komplikasyon olarak bronkopnömoni, pnömoni gibi akciğer hastalıkları yerleşebilir.Tedavi için yatak istirahati, antiseptik buğular, ıhlamur ve sıcak çay önerilir. Çok kere virütik etkenli olduğundan antibiotik yararsızdır. Aspirin, piromidon, kodeinli öksürük ilaçları, ekspektoranlar verilir. Bronkopnömoni meydana geldiğinde ve ateş yüksek olduğu zaman antibiotik (ampisilin, eritromisin, tetrasiklin) vermek gerekmektedir.

Bronşit, büyük bronşları, yani soluk borusundan çıkarak akciğerlere yayılan hava borularını örten mukoza dokusunun akut ya da kronik iltihabıdır. İltihap, “bronşi-yol” adı verilen küçük bronşlarda oluşursa; “bronşiolit” adıyla anılır. Soluk borusu ve bronşların iltihabı, üst solunum yollarında (burun, boğaz, gırtlak) grip enfeksiyonu sırasında çok sık gelişen bir komplikasyondur. Boğmaca ve kızamık sırasında da soluk borusu ve bronş enfeksiyonlarına sık rastlanır. Özellikle soğuk algınlığı sonrasında öksürükle birlikte hafif ateş görülür. Soluk borusu ve bronşlarda gelişen iltihap göğsün orta bölümünde, göğüs kemiğinin arkasında, öksürüğün neden olduğu bir ağrıyla birlikte ortaya çıkar. Bazen daha hafif olan ağrılar, tüm göğse yayılabilir; solunum kaslarının zorlanmasıyla solunum sıklaşır ve öksürük inatçı bir hal alır.

Bronşit için önerilen modern tıp tedavileri

Bakteriyel enfeksiyon vakalarında antibiyotik kullanılır. Daha hafif vakalarda öksürük şurupları kullanılır.

Doğal sağlık tedavileri:

•Akut bronşit homeopati tedavileri ile tedavi edilebilir. Kronik bronşit vakaları için, daha uzun bir zaman dilimine yayılan homeopati tedavileri uygulanmalıdır:
• Tozlu odalarda artan kuru öksürükler için rüzgârgülü bitkisini deneyin.
• Bulantı, kusma ve boğulma hissi gibi durumlarda özel bir homeopati maddesi olan “Ipecac.” kullanılabilir.
• Kuru öksürük, baş ağrısı ve aşırı susuzluk gibi durumlarda çit kökü adlı bitkiyi kullanabilirisiniz.
• Yüzü solan, sinirlenen ve sürekli soğuk su isteyen çocuklar için homeopati alanında özel olarak kullanılan “fosfor” maddesini deneyebilirsiniz.
• Kuru öksürükle başlayan ve üşümeye neden olan vakalarda bıldırcın otu
kullanımı uygundur.

Bunların Dışında Aşağıdakiler de Uygulanabilir:

■ Okaliptüs ve kekik yağları buharlaştırılarak teneffüs edilirse, solunum yollarını açar.
■ Zencefil yağını sulandırarak çocuğunuzun göğsüne sürün. Bu şekilde balgamı tedavi etmiş olursunuz.
■ Öksürüğü azaltmak için hazırladığınız bitkisel çaya kara yemiş ilave edin.
■ Enfeksiyonlarla mücadele etmek için sarımsak yağını çocuğunuzun göğsüne sürün.
■ Sıcak suyun içine karıştırılan ginseng enfeksiyonu azaltır, iyileşme sürecini hızlandırır.
■ Enfeksiyonu ve öksürüğü azaltmak için ılık ballı suyun içine birkaç damla limon suyu ilave edin.

Faydalı terapiler
Homeoapti, geleneksel Çin terapileri, akupunktur, herbalizm, refleksoloji.

Evde yapabilecekleriniz
■ Çocuğunuzun bağışıklık sistemini güçlendirin.
■ Görülen belirtiler şiddetleniyorsa, paniğe kapılmamaya çalışın. Çocuğunuzu korkutursanız, durumu daha da kötüye gider.

Uyarı

Çocuğunuzun tükürüğünde kan varsa, dudakları morarıyorsa ya de ateşi oldukça yüksekse, acilen doktorunuza başvurun. Doğal yollardan uyg uladığınız tedavi er 2 g ün içind 3 etki göstermemişse, hemen doktoru nuzu görmeniz gerekir.

Bronşi tedavisi hakkında bilgiler

Bronşit tedavisi,antibiotik tedavisi aynı zamanda bağışıklık sistemi kuvvetlendirici ve iltihap kurutucu bitkilerle tedavi edilebilir. Bronşit hastalığını tedavisi hakkında daha detaylı bilgi almak için aşağıdaki makaleyi okuyabilirsiniz...

Bronşit, büyük bronşları, yani soluk borusundan dallanarak akciğerlere yayılan hava borularım örten mukoza dokusunun akut ya da kronik iltihabıdır. iltihap bronşiyol denen küçük bronşlarda oluşursa bronşiolit adıyla anılır.

AKUT BRONŞİT

Akut bronşit sıradan bir hastalık olarak kabul edilir ve soğuk algınlığının ardından gelişir. Çok yaygındır. Hastalık etkeni genellikle üst solunum yollarında önceden bulunan ve sık rastlanan virüslerdir. Başlangıçtaki virüs enfeksiyonu-na daha sonra eklenen bakteri enfeksiyonu bile fazla önemli değildir. Gelişen bu komplikasyon yaygın kullanılan birkaç antibiyotikle kolayca denetim altına alınabilir.

HASTALIĞIN TEDAVİSİ

Akut bronşitin etkeni genellikle virüstür ve bu durumda antibiyotik tedavisi-nin yaran yoktur. Ama virüs enfeksi-yonuna bakteri enfeksiyonu eklenirse antibiyotik kullanmak gerekir. Bu nedenle virüslerin etken olduğu düşünülse bile. akut bronşitli hastalara olası bakteri enfeksiyonuna karşı antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır. Ayrıca bronş salgılannın akışkanlığım artıran balgam yumuşatıcı (mukolitik) ilaçlar verilerek balgamın atılması sağlanmalıdır. Ateş yükseldiğinde yaygın biçimde kullanılan diğer düşürücülere başvurulur.

Daha önce bahsedildiği gibi öksürük aşırı miktarda artan bronş salgısının temizlenmesi için gerekli bir savunma mekanizması oluşturur.Öksürük ilaçları ancak çok gerektiğinde kullanılmalıdır.

KRONİK BRONŞİT

Kronik bronşit sessiz başlayıp yavaş bir ilerleme göstererek yıllar boyu süren ve sonunda ağır solunum yetmezliğine yol açan bir hastalıktır, iki yıldan uzun bir süre zaman zaman yinelemelerle aylarca süren öksürük ve balgam yakınmaları olan bir hastaya, verem gibi aynı belirtileri veren başka bir hastalık olasılığı elendikten sonra kronik bronşit tanışı konabilir.

Tedavi

Alınması gereken ilk önlem sigaranın bırakılmasıdır. Kronik bronşitin geliş-mesinde sigaranın baş sorumlu olduğu genel olarak kabul edilen bir gerçektir. Uzun süre sigara içen bir hasta sigarayı bıraktığında ya da azalttığında özellikle sabah yataktan kalkınca yaşanan sıkıntılı öksürük nöbetleri ve çıkarılan balgamın kısa sürede ortadan kalktığı, solunumun kolaylaştığı ve genel sağlık durumunun hızla düzeldiği gözlenir. Böylece sigaranın kronik bronşit gelişimindeki etkisi, sigara bırakıldığında gözlenen sonuçlara bakılarak kolayca kanıtlanabilir.
Hava kirliliği önemli bir sorundur. Çoğu zaman bireysel çözümlerin ötesi-ne taşmakla birlikte, kirli havayı solumaktan özenle kaçınmak gerekir.
Solunum sisteminin hava kiriiliğine de bağlı olarak gelişen kronik hastalık-lanndan ölüm oranı son derece yüksektir. Bu durum sanayi merkezleri ve büyük şehirlerden elde edilen istatistik verilerde açık biçimde ortaya çıkar. Bu verilere göre kronik solunum sistemi hastalıklarından ölüm, kalp damar has-talıklanndan ölüm oranının ardından ikinci sırayı almaktadır. Bu nedenle kronik bronşit hastalarının havanın kirli olduğu yerlerden uzak durması yaşamsal bir önem taşır. Bu hastalar yılm belirli zamanlarım, özellikle kış aylannda sis görülmeyen, nem oranı düşük, yumuşak ve ılıman bir havası olan bölgelerde geçirmeye özen göstermelidirler.

Bronşitin yinelenme ve kronikleşme eğilimi gösterdiği hastaların, tozlu ya da zararlı gazlara açık bir ortamda çalışıyorlarsa, meslek değiştirmeleri gerekebilir.

Daha önce de belirtildiği gibi kronik bronşitin ilerlemesine ya da giderek kötüleşmesine neden olan enfeksiyonlar da önemlidir. Enfeksiyon etkeni olan bakteri ve virüslerin solunum yollanna girişi engellenemez; ama kış aylarında görülen salgın hastalıklarda bulaşmaya karşı genel önlemler alınabilir. Öte yandan mikropların gelişmesine uygun bir ortamın oluşması da engellenebilir.

Kış aylannda yaygın olarak görülen akut bronşit olgulannda yatakta dinlen-meye özen göstetirimeli, iyileşme dönemi evde geçirilmelidir. Böylece hem soğuktan ve ani sıcaklık değişimlerinden korunma sağlanır, hem de solunum yolları için son derece zararlı olan sis ve kirli dumanın solunması önlenir.

Aşrıya kaçmamak koşuluyla hastanın bulunduğu ortam iyi ısıtılmalı, nem oranı yeterli olmalıdır. Bu nedenle radyatör ya da sobaların üstünde su bulundurulmalıdır. Kronik bronşitli hastaların tedavisinde kullanılan ilaçlar hastanın ve hastalığın durumuna göre seçilir. Her şeyden önce balgamın akışkanlığım artırıcı ve yoğunluğunu azaltıcı ilaçlar kullanılır. Bronş mukozasındaki iltihap için iltihap giderici ilaçlara başvurulur. Ayrıca hem bronşit sonucu gelişen daralmayı önlemek, hem de salgılanan balgamın daha kolay atılabilmesini sağlamak için bronş genişletici ilaçlar kullanılmalıdır.

Doğrudan solunum yoluna uygulanan ilaçlar ve solunum alıştırmaları kronik bronşitte çok yararlı olmaktadır.

Solunum tedavisi uygun bir alet ile çeşitli ilaçların aerosol olarak püskürtülmesi biçiminde uygulanır. Bu yöntemle antibiyotik, balgam söktürücü, bronş genişletici ve iltihap giderici ilaçlar verilebilir.İlacın doğrudan solunum yoluna verilmesi, sindirim sisteminden ve kandan geçerek zararlı etkiler yaratmasını engeller. Bu yöntemle ilaç, etkilenmesi istenen dokuya doğrudan ulaştırılabilir.Solunum alıştırmalannın tedaviden çok, koruyucu etkileri vardır. Bu yolla hastaya nasıl daha iyi soluk alıp verebileceği öğretilir.Antibiyotik tedavisi yıllarca son derece gelişigüzel uygulanmıştır. Özellikle kış aylannda koruyucu antibiyotik tedavileri bile yapılıyordu. Artık günümüzde bu yaklaşım geçerliliğim yitirmiştir. Antibiyotik tedavisi yalnızca ateş, öksürük ve aşın balgam çıkarma gibi enfeksiyon belirtilerinin alevlendiği durumlarda uygulanır. Bu uygulama için sorumlu bakterileri ve doğru antibiyotiği saptamak amacıyla balgam kültürü alınmalı, antibiyogram yapılmalıdır. Böylece hastalık etkenine karşı etkili olan antibiyotik belirlenebilir.

Pratik Bitkisel Formüller
- 1 litre kaynamış suyun içine kazayağı bitkisinin çiçek ve yaprakları, taze çam sürgünü, yer sarmaşığı, ebegümeci, okaliptüs yaprağı, andız otu, kekik, gülhatmi çiçeği ve yapraklarından 1 tutam konulur. 10 dakika demlenip, süzülen çaydan günde 4 bardak balla tatlandırılarak içilmesi tavsiye edilir.
- 1 bardak kaynar suya, 5-6 gram ufalanmış ebegümeci konulup, 10 dakika demlenir. Bu çaydan günde 2 fincan tüketilmesi önerilir.
- 1 bardak kaynar suya,
5 gram ufalanmış defneyaprağı, 10 gram kurutulmuş ve ince doğranmış portakal kabuğu konulur. 10-15 dakika bekletilen karışımdan günde 2 fincan balla tatlandırılıp içilmesi önerilir.
-Hafif kavrulmuş çörekotu toz haline getirilip, 1 çay kaşığına yarım çay kaşığı bal karıştırılarak günde 3 defa tüketilmesi önerilir.
- 1 bardak suya, 3 gram kekik konulup, 10 dakika bekletilir. Bu karışımdan günde 3 fincan içilmesi önerilir.
- Sabun otunun içerdiği kimyasalların diğer kimyasalların etkilerini artırdığı gibi, ağrı kesici ve anti inflamatuar etkileri olduğu tespit edilmiştir. Sabun otu çayı yapmak için her 250 gram kaynamış suya, bir çay kaşığı kurutulmuş bitki ilave edilir. Bu karışım ılık olarak içilmesi tavsiye edilir.
- 250 gram suya 2 çay kaşığı kurutulmuş ısırgan otu yaprağı konulup kaynatılır. Ilıklaşan çayın bal ve şekerle tatlandırarak içilmesi önerilir.
- Sarımsak, antiviral ve anti bakteriyel kimyasallarla dolu olduğu için bronşit, soğuk algınlığı, grip gibi rahatsızlıkların tedavisinde yardımcı gıda takviyesi olarak kullanılan önemli bir besin kaynağıdır. Nefesinizin sarımsak kokmasını en aza indirmek için, birkaç dal maydanoz yiyebilirsiniz.
- Hatmi çiçeğinin ailesi güçlü solunum yolu yumuşatıcılarıdır. Hatmi çiçeği ise özellikle etkilidir çünkü bitkinin sakinleştirici kökleri aynı zamanda anti inflamatuar etkiye sahiptir. Bronşit, soğuk algınlığı, öksürük ve boğaz ağrılarının tedavisinde kullanılır.
-Meyankökü çayı boğazı yumuşattığı için boğaz ağrısı, öksürük ve astım vakalarında sıkça tavsiye edilir. Meyan kökü çayının günde üç fincana kadar kullanılması tavsiye edilir.
- Ebegümeci, meyankökü, sinirli ot ve hindiba eşit oranda ince kıyılarak karıştırılır. 1-2 tatlı kaşığı dolusu hazırlanan karışım, 1 bardak kaynar suyla haşlanır, 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Bu çaydan günde 3 fincan, balla tatlandırılarak içilmesi önerilir

Yorumlar

  • Ali* Kem**
    7 yıl önce
    Kronik Bronşit Olduğumu öefeğrendim 1,5 aydır sigara içmiyorum 15 sene içtim yaşım 34 allaha şükür daha ns darlığım yok bu hastalık bende hep kalıcımı olacak yoksa bir süre sonra geçecekmi? Şimdiden teşekkürler.
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Geçmiş olsun. Akut ve kronik olarak iki gurupta incelenen bronşitte kronik bronşitin en önemli sebebi sigaradır. Sigarayı bıraktıysanız hastalıktan büyük ölcüde kurtulmuşsunuz demektir. Bronşların daha hızlı temizlenmesinde size yardımcı olacak takviye isterseniz ; linki inceleyebilirsiniz. Allah şifa versin. Bilgi Hattı : 0224 2-3-4-5-6-7-8

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp