Bronşit Belirtileri

Bronşit Belirtileri hakkında bilgiler

Akciğerlerdeki nefes borularının yani bronşların iltihaplanması haline bronşit denir. Bronşit solunum yollarının genellikle sonbahar ve kış aylarında görülen ve birden başlayan hastalıklarındandır. Nefes aldığımızda, hava; burundan soluk borusuna oradan da akciğerlere geçer. Soluk borusu, akciğerlere giden iki kola ayrılır. Bu kolların her birine bronş denir. Bu bronşların, çeşitli sebeplere bağlı olarak iltihaplanmasına bronşit denir. Bronşit, akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrılır.

AKUT BRONŞİTİN BELİRTİLERİ
Hastalığın belirtisi öksürük ve öksürük sonrası gelen balgamdır. Şiddetli ve inatçı bir öksürük vardır. Öksürükle birlikte, iltihabın neden olduğu ağrı, göğüs bölgesinde daha şiddetli bir şekilde hissedilir. Ayrıca öksürük, hastalığın bulaşmasına neden olur. Havadan, hastalığın bulaşması gerçekleşir.

Balgam ise hastalık ilerledikçe, daha da fazlalaşır. Ayrıca hafif ateş, titreme, boğaz ve kaslarda ağrı hastalığın diğer belirtilerindendir. Hastalık ilerledikçe zatürreye yol açabilir.

BRONŞİT TANISI NASIL KONUR? (KRONİK VE AKUT)
Yapılan fizik muayene ve tetkiklerle bronşit tanısı konur. Diğer solunum yolu hastalıklarından ayırt etmek ve kesin tanı koymak için, akciğer filmi çekilir. Hastanın boğazından kültür alınır ve gerekli kan tahlilleri yapılır.

KRONİK BRONŞİTİN BELİRTİLERİ
Hastalığın en çok görülen ve en önemli belirtisi uzun süren öksürük ve balgam çıkarmadır. Geceleri çok rahatsız edici bir öksürük vardır. Hastayı uykusundan uyandırır. Bronşlar daralmıştır. Hafif bir fiziksel aktivite sırasında bile, nefes almada güçlük çekilir. Hasta, çabuk yorulur. Nefes alıp verirken, kişinin solunumu hırıltılıdır. Yani sesli soluk alıp verir. Kronik bronşitte, ateş yükselmesine pek rastlanmaz

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp