Bebeklerde Bronşit

Bebeklerde Bronşit Hakkında Bilgiler

Bebeklerde Bronşit, viral kaynaklı ve bağışıklık sistemini ilgilendiren bir hastalık olduğu için gerekli tedbirler alınmadığı takdirde kronik bazı rahatsızlıkara sebep olabilir.
Bronşit, ciğerlerin küçük hava kanalları olan bronşçukların iltihaplanmasıdır. Genelde solunumsal sinsityal virüsten (RSV) kaynaklanır; ama diğer virüsler de bronşite neden olabilir.
Virüs genellikle kişiden kişiye geçer ve sıklıkla hırılıtlı nefes almaya neden olur. Bu enfeksiyon genelde 2 yaşından küçük bebekleri etkiler; çünkü bu bebeklerin gelişmemiş (ve çok daha küçük olan) hava kanalları daha büyük çocukların ve yetişkinlerinkinden daha kolay iltihaplanır ve tıkanır.

SEMPTOMLAR

Bronşit öksürük, birkaç gün burun akması ve hapşırma ile soğuk algınlığı gibi başlar. Bazen de çocuğun iştahı azalır ve çok yükske olmasa da ateşi çıkar (38.3°C, 38.8°C) 2 gün içerisinde öksürük ağırlaşır; sürekli ve hırıltılı bir hal alır. Çocuğunuz mızmızlanabilir, çok hızlı nefes har ve nefessiz kalabilir. Bu da bebeklerin yemek yemede sorun yaşamalarına neden olur.

Orta derecedeki vakalarda belirtiler 3-5 günde ortadan kaybolur. Ciddi vakalarda hava yolları tıkalı olduğundan bebeğiniz nefes almaya çalışırken hırıltılı bir ses çıkarabilir.

Ciddi nefes alma sorunları varsa ve çocuğunuzun ağız çevresi morarmaya başlarsa, bu, acil bir durum demektir.

TEDAVİ SEÇENEKLERİ


Çocuğunuzun nefes alma sorunu varsa hemen doktorunuza başvunın. Doktor çocuğunuzu muayene edecek, nefes alıp vermesini kontrol edecek ve ciğerlerini dinleyecektir.
Bebeğiniz orta derecede bir bronşit geçiriyorsa susuz kalmasını önlemek için çocuğunuza bolca sıvı verip rahatlamasını sağlayın. Bronşit tedavisi, hastalığın ciddiyetine bağlı olarak değişiklik gösterir. Orta derecedeki bronşit dinlenerek geçer. Beğenizin nefes alıp vermesini kolaylaştırmak için geceleri beşiğin başını 30-40 derece yükseltin.

Solunumsal sıkıntıları olan -rahat nefes alamayan - bebeklere, hava yollarının açılması için bronkodilatör ilaçlar verilebilir. Bu ilaçların etkisi çocuktan çocuğa değişir. Ciddi vakalarda ekstra oksijen, sıvı replasmanı ve nadir de olsa mekanik ciğer desteği alması için bebeğiniz hastaneye yatırılabilir.
Çocuklarda ve bebeklerde bronşit bitkisel tedavisi ve bronşit için şifalı bitkiler.
Bir tutam hatmi çiçeği kaynamakta olan süte atılır. Beş on dakika kısık ateşte kaynatılır. Süzüldükten sonra bal ile tatlandırılarak ılık olarak içilir.
Meyan kökü(50 gr),hatmi kökü (30 gr), çuha çiçeği kökü (10 gr) dövülmüş anason (10 gr) karıştırılır. Karışım bir fincan kaynar suya bir çay kaşığı katılır. Kapalı halde 10 dakika demlenir ve süzülerek içilir.
İçinde anason bulunması nedeniyle bebeklerde çok sık kullanılmamalıdır. Çünkü anason bebeklerde sık kullanımı önerilmeyen bir bitkidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp