bronşit nedir pdf

Bronşit Tedavi : Alınması gereken ilk önlem sigaranın bırakılmasıdır. Kronik bronşitin geliş­ mesinde sigaranın baş sorumlu olduğu genel olarak kabul edilen bir gerçektir. Uzun süre sigara içen bir hasta sigarayı bıraktığında ya da azalttığında özellikle sabah yataktan kalkınca yaşanan sıkın­ tılı öksürük nöbetleri ve çıkarılan bal­ gamın kısa sürede ortadan kalktığı, so­ lunumun kolaylaştığı ve genel sağlık durumunun hızla düzeldiği gözlenir. Böylece sigaranın kronik bronşit gelişi­ mindeki etkisi, sigara bırakıldığında gözlenen sonuçlara bakılarak kolayca kanıtlanabilir. Hava kirliliği önemli bir sorundur.

Çoğu zaman bireysel çözümlerin ötesi­ ne taşmakla birlikte, kirli havayı solu­ maktan özenle kaçınmak gerekir. Solunum sisteminin hava kirliliğine de bağlı olarak gelişen kronik hastalık­ larından ölüm oranı son derece yüksek­ tir. Bu durum sanayi merkezleri ve bü­ yük şehirlerden elde edilen istatistik ve­ rilerde açık biçimde ortaya çıkar. Bu verilere göre kronik solunum sistemi hastalıklarından ölüm, kalp damar has­ talıklarından ölüm oranının ardından ikinci sırayı almaktadır. Bu nedenle kronik bronşit hastalarının havanın kirli olduğu yerlerden uzak durması yaşam­ sal bir önem taşır. Bu hastalar yılın be­ lirli zamanlarını, özellikle kış aylarındagörülen salgın hastalıklarda bulaşmaya karşı genel önlemler alınabilir. Öte yan­ dan mikropların gelişmesine uygun bir ortamın oluşması da engellenebilir. Kış aylarında yaygın olarak görülen akut bronşit olgularında yatakta dinlen­ meye özen göstetirlmeli, iyileşme döne­ mi evde geçirilmelidir.

Böylece hem so­ ğuktan ve ani sıcaklık değişimlerinden korunma sağlanır, hem de solunum yol­ ları için son derece zararlı olan sis ve kirli dumanın solunması önlenir. Aşırıya kaçmamak koşuluyla hasta­ nın bulunduğu ortam iyi ısıtılmalı, nem oranı yeterli olmalıdır. Bu nedenle rad­ yatör ya da sobaların üstünde su bulun­ durulmalıdır. Kronik bronşitli hastaların tedavisinde kullanılan ilaçlar hastanın ve hastalığın durumuna göre seçilir. Her şeyden önce balgamın akışkanlığını artı­ rıcı ve yoğunluğunu azaltıcı ilaçlar kul­ lanılır. Bronş mukozasındaki iltihap için iltihap giderici ilaçlara başvurulur. Ayrı­ ca hem bronşit sonucu gelişen daralmayı önlemek, hem de salgılanan balgamın daha kolay atılabilmesini sağlamak için bronş genişletici ilaçlar kullanılmalıdır. Doğrudan solunum yoluna uygula­ nan ilaçlar ve solunum alıştırmaları kro­ nik bronşitte çok yararlı olmaktadır. Solunum tedavisi uygun bir alet ile çeşitli ilaçların aerosol olarak püskür­ tülmesi biçiminde uygulanır.

Bu yön­ temle antibiyotik, balgam söktürücü, bronş genişletici ve iltihap giderici ilaç­ lar verilebilir. İlacın doğrudan solunum yoluna ve­ rilmesi, sindirim sisteminden ve kandan geçerek zararlı etkiler yaratmasını en­ geller. Bu yöntemle ilaç, etkilenmesi is­ tenen dokuya doğrudan ulaştırılabilir. Solunum alıştırmalarının tedaviden çok, koruyucu etkileri vardır. Bu yolla hastaya nasıl daha iyi soluk alıp verebi­ leceği öğretilir. Antibiyotik tedavisi yıllarca son de­ rece gelişigüzel uygulanmıştır. Özellik­ le kış aylarında koruyucu antibiyotik te­ davileri bile yapılıyordu. Artık günü­ müzde bu yaklaşım geçerliliğini yitir­ miştir. Antibiyotik tedavisi yalnızca ateş, öksürük ve aşın balgam çıkarma gibi enfeksiyon belirtilerinin alevlendi­ ği durumlarda uygulanır. Bu uygulama için sorumlu bakterileri ve doğru antibi­ yotiği saptamak amacıyla balgam kültü­ rü alınmalı, antibiyogram yapılmalıdır. Böylece hastalık etkenine karşı etkili olan antibiyotik belirlenebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp