bronşit nedir nasıl geçer

Bronşitin Belirtileri Nelerdir

Öksürük: Bronşitin neden olduğu öksürük bazı durumlarda kuru olmakla birlikte genellikle balgamla birlikte görülür. Akciğerin ürettiği bir sıvı olan balgamın çok olması alt solunum yolları ve akciğerin kendisinin enfekte olduğu anlamına gelebilir. Çok yoğun balgam varsa hasta zatürreye karşı kısa sürede bir uzman kontrolüne götürülmelidir.

Bronşit öksürüğü yoğun ve şiddetlidir. Hastanın sık öksürmesi bir süre sonra göğüs bölgesinde ve kasılmalar nedeniyle karın kaslarında ağrıya yol açar. Nadir olarak görülse de öksürüğün şiddeti yüzünde kaburgaların zedelendiği ve hastanın bayıldığı durumlar yaşanmaktadır.
Akut bronşite neden olan iltihaplanma tedavi edilse dahi kuru öksürük günlerce ya da haftalarca devam edebilir.

Hırıltılı Solunum: Akciğerlere hava giriş çıkışını sağlayan boruların (bronşlar) iltihap veya balgam nedeniyle daralması kişinin hırıltılı nefes alıp vermesine yol açar. Aynı nedenden ötürü nefes darlığı yaşanabilir.

Balgamın Rengi: Bronşit belirtilerinden biri olan balgam genellikle şeffaftır. Ancak sarı, sarımsı gri ve yeşil renkte olabilir. Çok nadir olarak kanlı olarak görülebilir. Daha çok kronik bronşitte görülen sarı, sarımsı gri ve yeşil balgam zatürree, akciğer apsesi, bronşektazinin bir belirtisi olabilir.

Diğer Belirtiler: Hasta öksürüğe ve enfeksiyona bağlı olarak halsiz düşebilir. Hafif ateş ve ara ara ürperme yaşanabilir. Bronşların dolu olması ve sürekli öksürük göğüs bölgesinde rahatsızlık hissine ve ağrıya yol açabilir.

Kronik Bronşit Belirtileri: Yukarıdaki akut bronşit belirtilerine ek olarak kronik bronşitte öksürük aylarca (en az 3 ay) sürebilir ve genellikle her yıl tekrar eder. Öksürük sabahları, nemli havalarda ve kış aylarında artabilir.

Ne Zaman Doktora Gitmeli?
Eğer öksürüğünüz 3 haftadır devam ediyorsa, uykunuzu bölüyorsa veya tamamen engelliyorsa, hafif ateş 4-5 gündür devam ediyorsa, 38 derece ve daha yüksek ateşle birlikte görülüyorsa, yoğun balgam varsa, balgam pas rengindeyse, artan oranda yeşil balgam görülüyorsa, balgamda kan varsa, nefes darlığı ve hırıltılı nefes alıp vermenize neden oluyorsa doktora görünmelisiniz.

Bronşit Nedenleri Nelerdir?

Akut bronşit çoğunlukla grip ve soğuk algınlığına da yol açan virüsler nedeniyle görülür. Viral ve bakteriyel akut bronşit bulaşıcıdır.
Kronik bronşit ise sigara içenler ve sigara kullanmayan ancak dumanına maruz kalanlar arasında daha yaygındır. Ayrıca yoğun hava kirliliği olan bölgeler ve kimyasal maddelerle çalışılan fabrika çalışanlarında kronik bronşit vakası daha fazladır.
Bulaşıcı olmayan kronik bronşit doğru zamanda tedavi edilmediği takdirde hayati tehlike yaratabilir.

Bronşite İyi Gelen Besinler

Sarımsak: Sarımsak bakteriyel ve viral enfeksiyonları geçirmek için kullanılabilecek doğal bir antibiyotiktir. Hastalık sırasında sarımsak tüketimi arttırılarak vucuda enfeksiyonla mücadelesinde destek olunabilir. Sarımsakta bulunan “quercetin” adı verilen kimyasal madde akciğer dokusu iltihabına neden olan enzimleri baskılar.

Mantar: Shiitake, reishi ve maitake mantarları doku hasarını en aza indirerek akciğerlerin iyileşmesine yardımcı olabilir. Bu tür mantarlar vucudun bağışıklık sistemini güçlendirir ve viral hücreleri yok etme becerisini arttırır.

Nane: Nane bronşit tedavisine direk etkili değildir ancak hastalık nedeniyle yaşanan belirtilerin hafifletilmesi için kullanılabilir. Nane içinde bulunan mentol akciğerlerdeki mukus birikimi kırıp, öksürük yoluyla vucuttan atılmasına yardımcı olur.

Zencefil
: Zencefil geleneksel olarak ishal, hazımsızlık ve mide ağrısı gibi gastrointestinal semptomların tedavisine yardımcı olması amacıyla kullanılmatadır. Bununla birlikte iltihap önleyici özelliği ile özellikle akut bronşit tedavisinde kullanılabilir. Özellikle kuru öksürük ve balgam sömek için zencefil çayı ve nane çayı içebilirsiniz.

C Vitamini:
Güçlü bir antioksidan olan C vitamini bronşitten daha kısa sürede kurtulmanızı sağlayabilir. C vitamini yönünden zengin kırmızı biber, maydanoz, kekik, koyu yapraklı sebzeler, brokoli, Brüksel lahanası, kivi, portakal ve çilek gibi gıdaları hastalık döneminde daha fazla tüketebilirsiniz. Ekstra C vitamini için doktorunuza danışarak C vitamini takviyesi kullanabilirsiniz.

Bronşit Tedavisi İçin Doğal Yöntemler

Buhar
: Kış aylarında kapalı mekanlarda kullanılan ısıtma sistemleri içerdeki havayı kurutarak öksürüğü ve boğaz ağrısını artırır. Sıcak ve nemli hava ise bronşit nedeniyle oluşan öksürüğü hafifletir. Bir buhar cihazı alabilir ya da kalorifer peteklerinin üzerine yarım kase su koyarak havanın nemli kalmasını sağlayabilirsiniz. Sıcak bir banyo burun tıkanıklığını alırken ciğerlerdeki mukusu yumuşatarak öksürükle birlikte dışarı atılmasına yardımcı olur.

Okaliptüs Yağı: Öksürüğü hafifletmek ve ciğerlerinizi açmak için okaliptüs yağı kullanabilirsiniz. Bir tencere içinde 3 su bardağı suyu kaynattıktan sonra içine 10-15 damla okaliptüs yağı damlatın ve buharını yavaşça soluyun. Buhar azalana kadar solumaya devam edebilirsiniz. Bu uygulama ile boğazınız rahatlayacak ve ciğerlerde biriken mukus çözülerek öksürük yoluyla atılacaktır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp