bronşit bitkisel tedavisi maranki

Bronşit Bitkisel Tedavisi

1. Ada Soğanı 2,6 grBronşlar için mükemmel bir balgamsöktürücü ve uyarıcı.
 
2. Altınkökü (İpeka Kökü) 1,3 grBalgamı yumuşatır. Bronş tahrişini giderir.
 
3. Lobelya 1,77 grSolunum organları üzerinde uyarıcı olarakdavranır.
 
4. İskoç Yosunu 14 grTahrişi giderir; yatıştırıcı ve iyileştiriciolarak davranır.
 
5. Panama Kabuğu 3,5 gr Balgam sökmeyi kolaylaştırır.
 
6. Rezene Tohumu 14 grAromatik bir balgam söktürücü.
 
7. Karakafes 7 gr
 
Solunum yollan için yatıştırıcı olarakdavranır. İnce toz haline getirilmiş malzeme kullanın, iyice karıştırın ve 70 eşit doza bölün.Kullanım: Bir dozu ikiye bölün, sabah ve akşamyemeklerden önce veya sonra alın. Su ile veya bal, jöle veya reçel ile alınabilir.Önceki iki formül (No. 14 ve No. 15) bronşları ve akciğerleri etkileyen öksürük ve soğuk algınlığında özellikle değerli bulunacaktır. Bu bitkilerin yatıştırıcı ve iyileştirici etkileri boğaz ağrısı ve ses kabalaşması ile birlikte olan kuru ve ağrılı öksürükte büyük yarar sağlayacaklardır. Bunlar göğüs ve hava yollarındaki tahriş ve dolgunluğu giderme, balgam sökmeyi kolaylaştırma ve solunum organlarını uyarma eğilimindedirler.

BRONŞİT TEDAVİSİ

Tedavide kullanılan ilaçlar, hastalığın belirtilerini ortadan kaldırmaya yöneliktir. Ateş düşürücüler, öksürük şurupları, ağrı kesiciler kullanılır. Balgamı kolay bir şekilde çıkarmak için, buna yönelik ilaçlar hastaya önerilir. Tedavinin fayda sağlaması için, sigarayı mutlaka bırakmak gerekir.

Antibiyotik tedavisi virüslere etki etmez. Dolayısıyla bronşit tedavisinde kullanılmaz. Fakat virüs yanında, bakteri de boğazda hastalığa neden olduğundan, antibiyotik kimi doktorlar tarafından hastalara önerilir.

Bunların dışında nemli yerler, tozlu ortamlar, kötü hava koşulları, solunum yollarında ortaya çıkan hastalıklar kronik bronşite neden olmaktadır.

BRONŞİTİN NEDENLERİ

Akut bronşitin en büyük nedeni virüslerdir. Vücut direnci düşerse bu virüsler iltihaba neden olurlar. Bronşlara zarar verirler. Bronşlar da bu duruma tepki vererek ,şişer ve balgam üretirler.

Grip ve nezle gibi soğuk algınlığından sonra da bu durumla karşılaşılabilir. Soğuk havalar, bu hastalıkların ortaya çıkmasında en önemli faktördür. Buna bir de ağızdan nefes almak eklenirse hava yeterince ısıtılamaz ve bronşit riskini arttırır. Sigara kullanmak ya da dumanına maruz kalmak, iltihaba neden olur ve bronşit gelişebilir.Çevresel faktörler de

önemli bir etkendir. Fabrika dumanları, ani ısı değişiklikleri, çok kuru ya da çok nemli havalar bronşiti tetikleyebilir.

BRONŞİTİN BELİRTİLERİ

Hastalığın belirtisi öksürük ve öksürük sonrası gelen balgamdır. Şiddetli ve inatçı bir öksürük vardır. Öksürükle birlikte, iltihabın neden olduğu ağrı, göğüs bölgesinde daha şiddetli bir şekilde hissedilir. Ayrıca öksürük, hastalığın bulaşmasına neden olur. Havadan, hastalığın bulaşması gerçekleşir.

Balgam ise hastalık ilerledikçe, daha da fazlalaşır. Ayrıca hafif ateş, titreme, boğaz ve kaslarda ağrı hastalığın diğer belirtilerindendir. Hastalık ilerledikçe zatürreye yol açabilir.

Çocuklarda Bronşit

Daha çok sonbahar ve kış mevsimlerinde görülen bronşit soluk borusundan dallanarak akciğerlere yayılan hava borularını örten zarın AKUT veya kronik olarak iltihaplanmasına denir. Çocuklarda daha çok akut bronşit görülür. Bunun sebebi akut bronşite yol açan viral hastalıklardır; boğmaca, grip, kızamık veya tifo’dur. Akut bronşitin belirtileri burun akıntısı, hapşırma, gözlerde kızarıklık, boğaz ağrısı, kuru ve ağrılı öksürük, ateş ve nefes darlığıdır. İlerleyen safhalarında balgamlı öksürük de görülen akut bronşit tedavi edilmezse kronik bronşite dönüşebilir bu da hastalığın ciddiyetini arttırır. Bu yüzden anne ve babaların belirtileri göz önünde bulundurarak doktora başvurmaları önemlidir. Ayrıntılı hasta hikâyesi ve muayene sonrasında teşhis edilebilecek olan bronşit için istirahat, buhar banyoları, ateş düşürücü, hava kirliliğinden uzak durulması, uygun antibiyotikler ve bol sıvı tüketimi gibi yöntemlerle iyileşme sağlanabilir. Kronik bronşit ise yavaş ilerleyen bir hastalıktır ve yıllar sürebilir. Neden olarak tedavi edilmeyen akut bronşit, sigara dumanı ve hava kirliliği gösterilmektedir. Kuru öksürükler, nefes darlığı, solunum yetmezliği oldukça ileri boyuttadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp