bronşektazi hakkında bilgi

Bronşektazi daha çok erişkinlerde görülür. Öksürük, dispne, siyanoz, kalp ve mediastinumun yer değiştirmesi ve diyafram yükselmesi ile kendini gösterebilir.

Mediastinal ve Deri Altı Amfizem ve Pnömotoraks Astım nöbeti sırasında hızlı artan dispne, hava açlığı, yutma güçlüğü ve göğüs ağrısı olursa pnörnotoraks şüphe edilmelidir. Solunum seslerinin azalması kalp apeksinin yer değiştirmesi, pnömotoraksı düşündürür. Mediastinal amfizem halinde prekordiümun perküsyonu ile rezonans artması, kalp atımı ile aynı anda duyulan krepitasyon (Hamman belirtisi) işitilir. Ciltaltı amfizeminde deri üzerine basınca tipik krepitasyon duyulur. Kesin teşhis akciğer röntgeni ile konur.

Texas Üniversitesinde yaptığımız bir çalışmada pnömotoraksın oluş mekanizmasını inceledik. Bu çalışmada havanın alveol basıncının artması ile alveol duvarlarından perivasküler alana, buradan da mediastinuma geçtiğini tespit ettik. Pnömotoraks tespit edildiğinde cerrahi olarak toraks içi hava boşaltılarak hasta rahatlatılabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp