boyun fıtığı nedenleri ve tedavisi

Boyun Fıtığı Nedenleri

Yaşlanma
Kendimize ne kadar dikkat etsek de yaşla birlikte vücudumuzda ortaya çıkan yıpranma belirtilerini durdurmak bir yere kadar mümkün olur. Omurlar arasında yer alan diskler, yaşlılıkla birlikte kurumaya, küçülmeye ve yerlerinden kayıp dışarı çıkmaya başlar. Bu durum yaşlılıkta normal kabul edilir ve yaşlılıktan kaynaklanan boyun fıtığı herhangi bir belirti göstermeyebilir. Ancak fıtığa yakın sinir, kas ve dokulara baskı olursa boyun ve kollarda ağrı, güçsüzlük ve uyuşukluk meydana gelebilir.

Her ne kadar yaşlanmaya bağlı pek çok rahatsızlığı normal kabul etsek de, kendine iyi bakmakla bu rahatsızlıkların ortaya çıkış sürecinin uzatılabileceği gerçeğini de atlamamalıyız. Sigara içmek, kötü beslenmek, hareket etmemek, kısacası vücuda iyi bakmamak hastalıklara davetiye çıkarmak ve erken yaşlanmak demektir.

Genetik Yatkınlık
Boyun fıtığının kalıtsal olup olmadığı konusundaki araştırmalar yetersiz olsa da çoğu doktor hastalarından elde ettiği verilere dayanarak, genetik faktörlerin boyun fıtığına etki edebileceği yönünde görüş bildirir. Doğuştan zayıf kaslar ya da boynun fiziksel yapısındaki diğer bozukluklar, boyun problemlerine ve boyun fıtığına yatkınlığa neden olabilir. Ailenizde boyun fıtığından şikayetçi olanlar varsa, risk grubunda olabileceğinizi düşünerek boynunuza daha çok özen gösterebilirsiniz.

Kazalar, Darbeler ve Zorlanma
Trafik kazaları, spor yaralanmaları, bu tip boynu zorlayan ani hareketler, düşmeler ve darbeler boyun fıtığına neden olabilir. Yakın zamanda boynunuzu zorlayan bir olay hatırlamasanız bile geçmişteki bir yaralanma ileriki yıllarda boyun fıtığı olarak karşınıza çıkabilir. Meslek icabı ya da sportif aktiviteler sırasında boynu sürekli aynı şekilde hareket ettirmek, ağırlık kaldırırken dikkatsiz davranmak, ani şekilde boynu çevirmek ya da sık sık boynu döndürmek, kütletmek fıtığa davetiye çıkarır.

Tek bir hareket boyun fıtığına neden olmaz belki ama zaman içerisinde diğer etkenlerle birlikte fıtığa yatkınlaşan boyun için bardağı taşıran bir damla olabileceğini unutmamak gerekir. Islak saçla dolaşmak ve boyun bölgesinin direkt olarak klimaya veya yolculuk sırasında açık pencereden rüzgara maruz kalması gibi hava akımları, boyun fıtığına zemin hazırlar. Boyun fıtığının tek bir seferde olmayabileceği ve zaman içerisindeki dikkatsizliklerin bir gün boyun fıtığı olarak karşımıza çıkabileceği unutulmamalıdır.

Duruş Bozukluğu
Boyna yük bindirecek şekilde öne eğik oturmak boyun düzleşmesine ve daha ileride boyun fıtıklarına neden olabilir. Bu açıdan bakınca etrafınızda ve özellikle de iş yerinizde ne kadar çok kişinin boyun fıtığına davetiye çıkardığını görebilirsiniz. Duruş bozukluğu en çok masa başında çalışan kişilerde görülür. Hem doğru şekilde oturmak hem de ergonomik bir çalışma koltuğu edinmek, boyun fıtığından kaçınmak açısından önemlidir. Ancak duruş pozisyonuna sadece otururken dikkat edilecek diye düşünülmemelidir. Diş doktorları ya da müzisyenler gibi ayakta çalışan bazı meslek üyeleri için de boyun fıtığı riski, duruşları nedeniyle oldukça yüksekitr.

Bilgisayar başında uzun saatler oturup, klavyeye doğru boynu öne eğik çalışmak, ev işi ya da el işi yaparken sürekli boynu öne veya arkaya doğru uzun süre tutmak, boyun şikayetlerini arttıran en kötü alışkanlıklar arasındadır. Aynı şekilde uzun süre yatarak TV izleme veya boyun sağlığına uygun olmayan bir yastık kullanmak da fıtık riski oluşturur.

Boyun fıtığı oluştuktan sonra, isteseniz de kötü bir pozisyonda oturmak ya da yatmak neredeyse imkansızlaşır. Boyun hemen ağrımaya başlar. Uzun süre araba kullanmak ya da evye başında bulaşık yıkamak işkenceye dönüşür.

Stres
Gündelik hayatta sürekli endişeli bir halde olmak, yoğun stres altında ve sürekli problemlere yoğunlaşmış olmak vücuda, kaslara ve böylece boyna artı yük bindirir. Bu durum boyun düzleşmesinin ve boyun fıtığının ana nedeni olmasa da, hem boyun ağrılarının olduğundan daha yoğun hissedilmesine hem de boynun fiziksel hasara karşı daha zayıf olmasına neden olur. Boynunuzu ne kadar savunmasız bırakır, bu konuda ne kadar düşüncesiz davranırsanız, fıtığa da o kadar yaklaştığınızı unutmayın. Stres vücudun gardını düşüren başlıca faktörlerden biridir.

Sigara
Hiçbir yararı olmayan sigaranın aksine sayısız zararının dokunduğu vücudumuzda, etkilenen bölgelerden biri de boyun bölgesidir. Sinir uçlarındaki damarların daralmasıyla kan dolaşımının bozulması ve dokuların yeterince beslenmemesi sonucu boyun fıtığında artış görülür. Sigara içmek, vücudu zayıf düşürmenin en kestirme yoludur. Sigara içenlerin yaralarının daha zor iyileştiği ve hastalık belirtilerini daha ağır hissettikleri, bilinen bir gerçektir.

Osteoropoz
Osteoropoza halk arasında kemik erimesi deriz ama buradaki erimek sözcüğü yanlış anlamaya yol açabilir. Osteoporzda kemiğin erimesi değil, yoğunluğunu kaybetmesi söz konusudur. Yoksa kemiğin eriyip kaybolacağı gibi korkutucu bir senaryo kastedilmez. Yaşla birlikte aslında herkeste osteoropoz süreci başlar ancak menopozla birlikte kadınlarda bu süreç büyük hız kazanır. Kemiklerin kırılganlığın artması tüm vücudu etkilediği gibi boynu da etkiler ve kemiklerdeki güçsüzlük nedeniyle disklere fazla yük bindiğinden, fıtık riski artar.

Boyun Fıtığı Belirtileri

Boyun fıtığı hiç bir belirtiye yol açmadan ilerleyebilir. Başlangıç aşamasındaki fıtık ya da fıtıklar çevredeki kas ve sinirlere baskı yapmayabilir. Ancak fıtık ilerledikçe hafif ağrılar başlar, bilgisayar başında çalışmak zorlaşabilir, alışveriş poşeti ya da herhangi bir yük taşındığında boyun bölgesi ve sırtın üst bölümünde ağrılar görülebilir.

Bu aşamada önlem alınmazsa disk yuvasından iyice çıkarak sinirlere ve kaslara baskıyı arttırır. Bu durumda boyun tamamen kitlenebilir ve vücudu hareket ettirmek bile boyun bölgesinde şiddetli ağrılara neden olabilir.

Boyun fıtığının yol açtığı ağrılar sadece boyunda değil, baskıya maruz kalan sinirin takip ettiği yoldaki kol, el, sırt, bel, omuz gibi bölgelerde de görülebilir.

Sinir üzerindeki baskı nedeniyle ellerde, kollarda güç kaybı yaşanabilir ve uyuşma meydana gelebilir.

Başlangıç aşamasındaki boyun fıtığının genel belirtisi sık sık yaşanan “boyun tutulması”dır.

Herhangi bir zorlama olmadan ya da hava koşullarına bağlayamadığınız boyun tutulmaları yaşıyorsanız bunun nedeni boyun fıtığı olabilir.

Boyun fıtığının yol açtığı ağrılar başı sağa ve sola çevirmeyi, arkaya doğru yatırmayı zorlaştırır. Bu hareketleri yaparken bıçak gibi giren ağrılar hissedebilirsiniz.

Boyun Fıtığı Teşhisi

Boyun fıtığının teşhis edilebilmesi için doktorunuz fiziksel muayenenizi yaptıktan, ağrının hangi bölgelerde görüldüğünü, ellerde ve kollarda uyuşma ya da güç kaybı olup olmadığını sorduktan sonra MR isteyecektir.

Boyun MR’ı sayesinde boyun bölgesinde bulunan omurlar, omurlar arasındaki diskler, bu disklerin etkilediği sinirler ve kaslar net bir biçimde görülebilmektedir.

Boyun MR’ıın çekilmesi yaklaşık 10-15 dakika sürer ve MR boyunca hareketsiz durmak, kesitlerin net bir biçimde filme yansıması açısından önemlidir.

Çeşitli kesitlerden elde edilen filmler boyun fıtığı olup olmadığı, fıtığın ya da fıtıkların ne aşamada bulunduğu ve seçilecek tedavi yönteminin ne olması gerektiği konusunda doktorunuza bir fikir verecektir.

Boyun Fıtığı Tedavisi

1-MANUEL TEDAVİ : Tedavi toplam 1 ay sürmektedir. Bunun 1 haftası Denizlide kliniğimizde yapılmaktadır. Tercihan tedaviye pazartesi günleri başlıyoruz. Cumartesine kadar her gün 1 seans olmak üzere toplam 6 seans MANUEL TEDAVİ uygulaması yapıyoruz. Her seans ortalama 45 dakika sürmektedir.

2-BOYUN TRAKSİYON UYGULAMASI : Manuel tedavinin yanı sıra kapıya takılabilen bir cihaz yardımı ile boyun çekme işlemi yapılmaktadır. Bu işlem için belirlenen ağırlık ile tedaviye hasta evinde de devam etmektedir.

3-ŞİŞİRİLEBİLEN BOYUN FITIĞI KORSESİ UYGULAMASI : Bu tedavi esnasında manuel tedavinin yanı sıra, ilaçlar (Ağrı kesiciler+Adele gevşeticileri+Antienflamatuar ilaçlar) ve şişirilebilen BOYUN FITIĞI KORSESİ kullanmaktayız.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp