boyun fıtığı egzersizleri nelerdir

Boyun Fıtığı

Her iki boyun omuru arasında yastık görevi yapan jölemsi kıkırdak disk dokusunun omurilik ve kola giden sinirlere doğru taşmasıdır. Basının büyüklüğü ve etkinliğine göre boyun ve kol ağrısı, kol kaslarında kuvvet kaybı, ellerde his kusuru, uyuşma ve beceriksizlik görülebilir. Eğer omuriliğe doğru baskı olur ise yürüme zorluğu, bacaklarda kuvvetsizlik ve idrar şikayetleri de görülebilmektedir. Konservatif tedaviye rağmen şikayetler geçmiyor, ciddi omurilik ve sinir basısı varsa o zaman tedavi cerrahidir.

Fıtık

Bir organın, genellikle peritonun oluşturduğu bir kese içerisinde, karın duvarındaki zayıf bir bölgeden dışarıya doğru fırlamasına fıtık denir. Fıtık çok defa doğuştan var olan bir ortamda gelişir. Karın içi basıncını arttıran bütün hastalıklarda; boğmaca, kronik öksürük, gebelik gibi ve kabızlık esnasında fazla ıkınma veya ağır bir yükün kaldırılması gibi nedenlerle fıtığın meydana gelmesi olasıdır.

Belirtileri

En sık görülen fıtık çeşidi olan kasık fıtığı erkeklerde, kadınlardan daha çok görülür. Ağır kaldırma sonucu oluşan kasık fıtığı, ansızın ortaya çıkar. iIasta kasığında birden bir gevşeme, sonra da ağrı hisseder. Olay kısa sürer ve hasta kasığındaki çıkıntıyı fark eder. Çıkıntı genelilkle yumu-şaktır, öksürdükçe şişer ve yatınca bütünüyle yok olur. Fıtık çok büyürse erbezleri torbasına da inebilir.Bazen de belirti vermeden önce çok büyük boyutlara ulaşabilirler.

Tedavi

Fıtığın tedavisi ameliyattır. Fıtıkta kullanılan yöntemler şunlardır: Kasık fıtığında dikiş onarımları; bu tür eski yöntemlerde bireyin kendi dokuları dikiş-le birbirine yaklaştırılır ve bu sırada ameliyat bölgesinde ciddi bir gerilim oluşur. Bu gerilim, ameliyat sonrası erken dönemde şiddetli ağrıya ve rahatsızlık hissine, normal aktiviteye ve işe geç dönülmesine, uzun vadede ise hastalığın tekrarlamasına neden olur. Lichtenstein onarımı; yama kullanılarak yapılan bu modern teknikte dokularda gerilim oluşmaz. Bireyin kendi dokusu dikişle yaklaştırılmadan kendi rahatlığına bırakılır. İyileşrneyi, bölgeye yerleştirilen ileri teknoloji ürünü yama sağlar. Ameliyatta yapılan cerrahi travma azdır. Geniş doku ayrılmalarına ve dikilmelerine gerek yoktur. Laparoskopik teknik; laparoskopik fıtık onarımı da yama ile yapılan bir fıtık ameliyatı türüdü, Bu nedenle, temelde Lichtenstein onarımına benzer. Ancak bu onarım lokal anestezi ile yapılamaz. Hasta mutlaka genel anestezi almak zorundadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp