Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir ve Nedenleri

Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir


-Ensede ağrı, kas spazmı, boyun hareketlerinde kısıtlılık
-Enseden kol veya kollara bazen art kafaya, göğse ve sırta yayılabilen ağrı
-Kollar ve/veya ellerde uyuşma hissi
-Baş dönmesi, kulak çınlaması, gözlerde sinek uçuşması, bulantı, konsantrasyon bozukluğu gibi semptomlar
-Kol ve/veya ellerde kas gücü azalması (elinden sık sık bir şeyleri düşürme, kavrama güçlüğü)
-Ağrı özellikle gece uykuda aşırı derecede artar

BOYUN FITIĞININ NEDENLERİ

Boyun fıtığının başlıca nedenleri; boyun bölgesini etkileyen travmalar (trafik kazası, kafanın çok hızlı bir şekilde ileri ya da geri hareketi, düşme…vb) ve yanlış duruştur. Bazı iş kollarının da boyun fıtığı riskini arttırdığı bilinmektedir. Örneğin sürekli matkapla çalışıyorsanız ya da motosiklet kullanıyorsanız boyun bölgesi aşırı ve düzenli titreşimlerden etkilenebilir. Ayrıca ilerleyen yaşlarda disklere yastıklama özelliğini veren sıvının bir miktar azalması neticesinde boyun fıtığı görülebilir.

BOYUN FITIĞININ TEDAVİSİ

Boyun fıtığı tedavisinde ilk olarak başvurulan yöntem, boyun kaslarını güçlendirerek omurgaya binen yükü hafifletmeye yönelik egzersizlerdir. Bu egzersizler sayesinde fıtığın ilerlemesi durdurulabilir. Fıtık nedeniyle yaşanan akut ağrıları hafifletmek için doktorunuz ağrı kesici ilaç önerebilir. İlaçla birlikte boyun kaslarını rahatlatan kas gevşetici merhemler kullanılabilir. Eğer ağrılar ilaç tedavisi ile azalmıyorsa ve boyun hareketleri kısıtlanmaya devam ediyorsa fizik tedavi seçeneği değerlendirilebilir. Fizik tedavi ile ağrıların görüldüğü bölgeler güçlendirilir ve fıtığın sinirlere yaptığı basıncın azaltılması hedeflenir.

Boyun Fıtığı Egzersizleri

1) Ellerimizi anlımıza koyuyoruz, başımızı öne doğru eğmeye çalışırken alnımıza koyduğumuz ellerimiz ile engel olmaya çalışıyoruz. Ve içimizden 10’a kadar sayıyoruz ve bırakıyoruz. Bu uygulamayı 3 kez olmak üzere tekrarlıyoruz. Fakat her zaman olduğu gibi ilk uygulamada 10’a kadar sayıyorsak ikinci uygulamada 12,üçüncü uygulamada 14’e kadar sayarak bu egzersiz hareketini gerçekleştiriyoruz.

2) Ellerimizi başımızın arkasına koyuyoruz. Başımızın arkasına dikkat edin ense ile karıştırmayın ve başımızın arkasına koyduktan sonra başımızı arkaya doğru itmeye çalışırken ellerimizle engel olmaya çalışıyoruz. Ve içimizden 10’a kadar sayıyoruz ve bırakıyoruz.15–30 saniye mola verdikten sonra tekrar aynı hareketi uyguluyoruz. Her uygulamayı biraz daha arttırmamızda egzersizin daha çok fayda vermesini sağlar.

3) Sağ elimizi yüzümüzün sağ tarafına resimdeki gibi koyuyoruz. Daha sonra başımızı sağa doğru itmeye çalışırken sağ elimizle engel olmaya çalışıyoruz. Bu şekilde boyun kaslarımızı çalıştırarak daha güçlü hale getiriyoruz. Bu hareketi yaparken yine 10’a kadar sayıyoruz.

4) Solelimizle 3. adımın tersini yapıyoruz.

5) Sağ elimizi başımızın sağ arka kısmına, sol elimizi sol şakağımıza koyuyoruz. Sağ omzumuzun üzerinden bakmaya gayret eder gibi elimizin direncine karşı başımızı sağa döndürmeye zorluyoruz. Bu durumu da diğer hareketlerde olduğu gibi 10’a kadar sayıyoruz. Ve sağ elimizi başımızın arkasına koyduğumuz gibi, aynı hareketi el değiştirerek sol elimiz ile aksi yönde tekrarlıyoruz.

6) 5. Adımın tam tersini yapıyoruz

7) Başımızı önce sağ tarafa döndürüp 3 - 5 saniye bekliyoruz. Daha sonra yavaşça önümüze doğru döndürüp 3 - 5 saniye bekliyoruz. Aynı hareketleri bir de sol tarafa doğru yaparak egzersizi tamamlıyoruz.

8) Bu egzersizimizde resimde görüldüğü gibi başımızı öne doğru eğiyoruz. 3 – 5 saniye dinleniyoruz. Dinlendikten sonra başımızı arka tarafa doğru büküyoruz. 3 – 5 saniye dinleniyoruz.

9) Başımızı önce sağ tarafa doğru kulak memesi omzumuza değecek kadar götürüyoruz. Bir süre dinlendikten sonra başımızı doğrultuyoruz. Aynı hareketi bir de sol tarafa doğru yapıyoruz.

10) Başımızı saat yönünde mümkün olduğu kadar çembersel hareket çizerek döndürüyoruz. Kısa bir süre dinlendikten sonra aynı hareketin tersini sol tarafa doğru çevirerek yapıyoruz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp