Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir Nasıl Tedavi Edilir

Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir Nasıl Tedavi Edilir

-Ensede ağrı, kas spazmı, boyun hareketlerinde kısıtlılık
-Enseden kol veya kollara bazen art kafaya, göğse ve sırta yayılabilen ağrı
-Kollar ve/veya ellerde uyuşma hissi
-Baş dönmesi, kulak çınlaması, gözlerde sinek uçuşması, bulantı, konsantrasyon bozukluğu gibi semptomlar
-Kol ve/veya ellerde kas gücü azalması (elinden sık sık bir şeyleri düşürme, kavrama güçlüğü)
-Ağrı özellikle gece uykuda aşırı derecede artar

Boyun Fıtığı Nasıl Tedavi Edilir

Hangi tedavi yöntemlerinden yararlanılır?
Zannedilenin aksine, boyun fıtığında cerrahi tedavi son çare olarak görülmektedir. Hastaların büyük kısmı için yatak istirahatı, ilaç tedavisi ya dafizik tedavi yeterli gelmektedir.

Başlangıç döneminde şiddetli ağrı varsa istirahat ve ilaçlar verilir. Ağrının azaldığı dönemde ise fizik tedavi programı önerilir. İlaç olarak ağrı kesici, ödem azaltıcı ve kas spazmını çözücü ilaçlar verilir.

Özellikle akut dönemdeki boyun zedelenmelerinde de kısa süreli kullanım için boyunluk verilebilir. Fakat uzun süreli boyunluk takılması boyun kaslarını zayıflatacağından önerilmez. Bunların haricinde bazı seçilmiş olgularda enjeksiyonlar yapılarak ağrı azaltılabilir.

Fizik tedavide neler yapılı?
Boyun fıtıklarının çoğunda fizik tedavi ile düzelme sağlanabilmektedir. Yumuşak doku ve sinir kökü baskısına bağlı ağrıları gidermek ve spazm oluşan kasları gevşetmek için kızıl ötesi ışınlar, sıcak uygulamaları, uason ve eleiksel uyarı uygulanıyor.

Ne zaman cerrahi tedaviye başvurulur?
Boyun fıtığının tedavisinde cerrahi yönteme ortalama 10 hastadan birinde başvurulmaktadır. Cerrahi tedavi ancak ilerleyici kas gücü kaybı, duyu kusuru ve refleks kaybı olacak şekilde kol sinirlerine ve omuriliğe baskı yapan boyun fıtıklarında, tedaviye rağmen şikayetleri devam eden hastalara, omurga kırığı ile omurga kayması olanlara, ciddi omurilik ve sinir baskısı olanlara yapılmaktadır.
Ayrıca omurgada tümörü ya da enfeksiyonu olan hastalara da yine cerrahi tedavi uygulanmaktadır.

Cerrahi tedavi kesin çözüm sağlıyor mu?
Boyun fıtığında cerrahi tedavinin amacı, omurilik ve sinir dokusuna olan basıyı gidermektir. Bir başka deyimle fıtığı yok etmektir. Bununicesinde de hasta ağrı, kolda uyuşma ve güç kaybı gibi şikatetlerinden kurtulmaktadır.
Günümüzde uygulanan cerrahi operasyonlar boyun fıtığında kesin çözüm sağlayabilmektedir. Üstelik, yeni yöntemler, gelişebilecek olan komplikasyonların da ortadan kalkmasını sağlayabilmektedir.

Boyun fıtığı operasyonu nasıl uygulanır?
Boyun fıtığında; servikal laminektomi, önden ya da arkadan diskektomi ile korpektomi gibi çeşitli tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de klasik ameliyatlar ön taraftan, boynun ön yüzünde,ellikle sağ taraftan 4-5 santimlik bir kesiden girilerek uygulanmaktadır.
Ameliyat Mikroskobu kullanılarak fıtıklaşmış olan disk materyali çıkartılır ve kollara giden sinirlerin afındaki kemikler açılarak sinir rahatlatılır.
Disk boşaltıldıktan sonra omurların çökmemesi, ilerde gelişebilecek deformitenin engellenmesi ve sinirin geçtiği alanınişletilmesi için o bölgeye kemik ya da titanyumdan yapılı greft veya kafes konulur.

Boyun Fıtığı Teşhisi
Boyun fıtığının teşhis edilebilmesi için doktorunuz fiziksel muayenenizi yaptıktan, ağrının hangi bölgelerde görüldüğünü, ellerde ve kollarda uyuşma ya da güç kaybı olup olmadığını sorduktan sonra MR isteyecektir.

Boyun MR’ı sayesinde boyun bölgesinde bulunan omurlar, omurlar arasındaki diskler, bu disklerin etkilediği sinirler ve kaslar net bir biçimde görülebilmektedir.

Boyun MR’ıın çekilmesi yaklaşık 10-15 dakika sürer ve MR boyunca hareketsiz durmak, kesitlerin net bir biçimde filme yansıması açısından önemlidir.
Çeşitli kesitlerden elde edilen filmler boyun fıtığı olup olmadığı, fıtığın ya da fıtıkların ne aşamada bulunduğu ve seçilecek tedavi yönteminin ne olması gerektiği konusunda doktorunuza bir fikir verecektir.

Boyun Fıtığı Nedenleri

Boyun fıtığının başlıca nedenleri; boyun bölgesini etkileyen travmalar (trafik kazası, kafanın çok hızlı bir şekilde ileri ya da geri hareketi, düşme…vb) ve yanlış duruştur.

Bazı iş kollarının da boyun fıtığı riskini arttırdığı bilinmektedir. Örneğin sürekli matkapla çalışıyorsanız ya da motosiklet kullanıyorsanız boyun bölgesi aşırı ve düzenli titreşimlerden etkilenebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp