Boyun Damarlarında Daralma

Boyun Damarlarında Daralma hakkında bilgiler.Boyun damarlarının incelebilmesi sayesinde bazı beyin hastalıkları ortaya çıkmaktadır bunları önleme ve tedavi için makalemizdeki bilgilere göz atabilirsiniz.

Boyun damarlar daralması

Ana ve iç karotis arterde, vertebral arterde daralma bulunduğunda, ambolik felç tehlikesi vardır. Yüksek kolesterolünü farkında olmayan yaşlılarda veya 25 seneden fazla sigara içenlerde beyne kan götüren damarlarda yavaş yavaş daralma başlar.

Karotis damarları üstüne konan stetoskopla, daralmış bölge üstünde, üfürüm duyulması darlığın varlığını gösterir. Bu darlık %50 den fazla ise tehlikeli olabilir. Bu dar bölgede pıhtı oluşabilir ve bu pıhtı günün birinde kopup beyne gidebilir, ambolik felce yol açabilir. Boyun damarlarında darlık şüphe edildiğinde daha ileri tetkikler gerekir.

Boyun damarlarındaki darlığın teşhisi

Basit yöntemlerle teşhis konabilir. En basiti “renkli doppler ultrasonografi” dir. Hastanemizde de mevcut olan bu cihaz sayesinde darlığın varlığı ve derecesi tespit edilir. Damar içine bir katater sokmadan ve hiçbir ilâç zerk etmeden yapılan bu tip muayenelere “non-invasive” (yani hırpalamada) muayene denir.

Magnetik rezonans (MR, Emar) cihazı yardımı ile de boyun damarları incelenebilir. Bu da non-invasive‘dir (Emar anjiografi). Daha modern non-invasive yöntemler de vardır. Damar içine sokulan kateterden boyalı madde zerk edilerek yapılan anjiografide daha ayrıntılı bilgi edilir, fakat bu yöntemin bazı riskleri vardır (invasive yöntem).

Böyle önemli bir teşhis basit doppler muayenesi ile konabildiğine göre bu inceleme ihmal edilmemelidir. Yukarıda belirttiğimiz gibi, kronik sigara içicilerde ve yüksek kolesterollülerde boyun damarları incelenmelidir. “Doktorlar durup dururken iş çıkarırlar” dememeli.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp