Boğazda Aft

Boğazda Aft :

Aft, ağız ülseri; ya da aftöz stomatit olarak adlandırılan problem, ağız sağlığı konusunda en sık karşılaşılan sorun olarak değerlendirilmektedir. Oldukça ağrılıdırlar ve 5 ile 10 gün sürerler. Sebebi tam bilinmemekle birlikte, muhtemelen stres, travma, bazı irritan maddelerin, asitli yiyeceklerin ve alerjik maddelerin ağız ve boğaz mukozasında ve vücudun savunma sisteminde oluşturduğu zayıflıktan kaynaklandığı düşünülmektedir. Bakteri veya virüs türünde mikroplarla oluşmadığı için bulaşıcı değildir.

Aftın nedenleri hakkında net bir bilgiye henüz ulaşılamamış olmakla birlikte, aftın nedenleri arasında, B12 vitamini eksikliği, çinko eksikliği, demir eksikliği, folik asit eksikliği, bağışıklık sisteminin zayıflığı, kalıtımsal problemler, sindirim sisteminde meydana gelen problemler… sayılabilir. Aftın nedenleri arasında bakterilerin varlığının da rol oynayabileceği unutulmamalıdır. Gıdalara olan alerjiler, ya da cips; veya kuruyemiş tüketimi de aftın nedenleri arasında kendisine yer bulabilmektedir.

Boğazda Aft Tedavisi
Sebebi tam bilinmediği için, tedavi şikâyetlerin giderilmesine yöneliktir. Basit vakalarda tedaviye ihtiyaç yoktur. Aftlar kendiliğinden genellikle 7–10 günde iyileşirler. Varsa altta yatan diğer hastalıklara yönelik önlemler alınır.

Şikayetleri azaltıcı tedaviler uygulanır. Kortizon içeren merhemler yardımcı olabilir. Bazı vitaminler, mineraller, antiseptik spreyler, ağrı kesiciler kullanılabilir. Bakteri türü mikroplar hastalığa ilave olduğunda antibiyotik gerekebilir.

Çok sıcak ve soğuk gıdalardan, asitli içeceklerden, acılı ve baharatlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Ağız hijyenine dikkat edilmeli ve karbonatlı gargaralar uygulanmalıdır.

Dikkat: Ağız içerisinde iki haftadan fazla iyileşmeyen bir yaralar önemlidir. Mutlaka doktora başvurulmalı,gerekirse biyopsi yapılmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp