Böcek Sokmalarında İlk Yardım

Böcek Sokmalarında İlk Yardım : Böcekler dünyanın her köşesinde yaşayabilen canlılardır. Böcek ısırıkları ve sokmaları farklıdır. Böcek sokmaları zehirli böceklerin iğneleri aracılığı ile zehirlerini deriye enjekte etmeleridir. Genellikle çok ağrılıdır. Böcek ısırıkları ise zehirsiz böceklerin tükürükleri ve kan emmek için salgıladıkları pıhtı önleyici maddelere karşı alerjik reaksiyon ve bölgesel tahriş oluşmasıdır.

Böcek ısırıkları ve sokmalarının pek çoğu tehlikesizdir ve ilkyardım dışında tedavi gerektirmez. Örümcek ve akrep sokmalarının çoğu da tehlikesizdir. Bazı insanların bünyeleri diğerlerine göre daha hassastır ve anaflaktik şok (anafilaksi) denen ve ölümcül olabilen alerjik durum oluşabilir. Bunun dışında böcekler deride birkaç gün kaşıntılı benekler olarak kalan bir ya da daha fazla ısırığa neden olurlar. Bu ısırıklar da bazen özellikle bacaklarda su toplayan kabarcıklara neden olabilir.

Böcek ısırıklarının çoğu vücudun böceklerin ulaşabildikleri açık yerlerinde oluşur. Bazen vücutta böceğin giysilerin altından girdiği yerlerde birden fazla ısırık olabilir. Bazen ısırılan kişide böcek ısırığına karşı alerjik bir reaksiyon gelişebilir. Bu durumda kurban vücudundaböceğin ısırdığı yerden uzakta böcek ısırığına benzeyen lekeler ortaya çıkabilir. Örneğinbacaktaki bir böcek ısırığı vücutta ya da kollarda lekeler oluşmasına yol açabilir.

Böcek ısırıkları tedavisinde birkaç yaklaşımın üzerinde durmak uygundur.
Evde ilkyardım: Alerji hikayesi olan kişiler hariç ilkyardım dışında bir tedaviye yoktur.Daha fazla sokulmamak için böcekli alandan uzaklaşmalı ve/veya böcek uzaklaştırıcı maddeler (losyon gibi) kullanmalı vücuda koruyucu elbiseler giyilmelidir. Eğer bal arısı tarafından sokulmuşsa balansının cilt içinde kalan iğnesi çıkartılmalıdır. Bal arılarının iğneleri çengellidir ve sokunca ciltte kalır ve ikinci kez sokamaz. Ama eşek anları ve diğer yaban arıları iğneleri çengelsiz olduğu için birden fazla sokabilirler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp