Böcek Isırmaları Ve Sokmaları Tedavisi

Böcek Isırmaları Ve Sokmaları Tedavisi :

Böcek Isırmaları Belirtileri, Tehlikeleri

Beslenmek amacıyla ya da koruma iç güdüsüyle böceklerin insanları sokmaları, ısırmaları günlük hayatımızda bir çok defa karşımıza çıkan sorunlardan birisidir. Pikniğe gittiğimizde yada bağ, bahçe, tarla gibi açık arazilerde çalışırken başımıza gelebilecek kimi zaman küçük olup herhangi bir soruna yol açmayan kimi zaman da başımıza ciddi sorunlar açabilmektedir böcek ısırmaları.

böcek sokmaları
Eğer bir böcek tarafında ısırılırsak bunu anlamamız kolay olacaktır, Çünkü ısırma fiili rahatlıkla hissedilebilir.

Genelde hangi böcekler ısırır: Sivrisinek, tatarcık, at sineği, pire, tahtakurusu, örümcek, akrep gibi böcek ve haşereler insanları ısırabilir yada sokabilirler.

Böcekler insanları neden sokar: Günlük hayatta karşımıza çıkan vakaların çoğu böceğin kendini savunma güdüsüyle ortaya çıkmış vakalardır. Bunun yanı sıra böcekler beslenme amacıyla da insanları sokabilmektedirler. Bunların başın yaz mevsimlerinin ve nemli bölgelerin baş belası sivrisinekler gelmektedir.

Böcek Sokmaları

Böcek sokma belirtileri: Böcek sokması yaşanması halinde sonra ortaya çıkan etkiler kişiden kişiye değişiklik gösterir.Kişiyi sokan böcek türü de ortaya çıkacak etkide başrol oynar. Bir böcek tarafından sokulan kişide bazı belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler sokulan bölgede kaşınma hissi, kızarıklık, şişlik, karında ağrı başlaması, mide bulantısı ve kusma, ishal, göğüste sıkışma hissi, nefes almada zorluk, hırıltılı solunum olabilir. Bu bulgular genel olarak birkaç dakika içinde ortaya çıkarlar ve müdahale edilmediği zaman hayati sonuçlar doğurabilirler.

Böcek Sokması halinde uygulanacak tedavi yöntemleri: Böcek sokmasının görüldüğü bölgeye buz tamponu uygulanarak böceğin zararlı etkisinin kana karışması engellenir. Eğer herhangi bir alerjik reaksiyon riski yoksa bölgesel ağrı kesici kremlerle ağrı dindirilir. Isırılan bölge soğuk su ve sabunla yıkanarak dezenfekte edilmelidir. Isırılan bölge kesinlikle kaşınmamalıdır. Sokulan bölgede kızarıklık şişme olması durumunda zaman kaybetmeden doktora müracaat edilmelidir.

Böcek ısırmalarına karşı bazı bitkisel çözümlerde tedavi yöntemleri arasında sayılabilir. Bu bitkisel tedavi yöntemlerini şöyle sıralayabiliriz;

Taze kadife çiçeği ile bir dilim soğan birbirine karıştırılarak iyice yoğrulur ve ısırılan bölgeye sarılır.
Okaliptus yağı ile su karıştırılarak elde edilen sıvı karışım sokulan bölgeye tatbik edilir.
Dharma böcek ilaçlama şirketi olarak sizlere tavsiyemiz her ne olursa olsun herhangi bir sokma vakasına karşı muhakkak bir doktora görünmenizdir.

Böcek sokmalarına karşı tedbir alınabilir mi?

böcek sokmasıGünlük hayatta her zaman karşılaşabileciğimiz böcek sokmalarına karşı bazı ufak önlemler almak mümkündür. Bu önlemler; açık arazide kesinlikle çıplak ayakla dolaşmamak, açık alanda ağzı açık bırakılmış meşrubatlardan içmemek, açık alanlarda dekolte kıyafetleri tercih etmemek gelebilir. Ayrıca geceleri yatarken pencereleri açık bırakmamak, çöp kovalarının ağzını kapalı tutmak ta yine alınabilecek önlemlerdendir. Sivrisineklerden korunmak için geceleri dışarıya çıkarken vücudumuzda açık yer bırakmamalı, kapalı kıyafetler giymeliyiz.

Daha önceden böcek ısırma vakaları ile karşılaşılmış ve alerjik reaksiyonlar göstermiş isek doktorumuzdan bizim için acil müdahale çantası hazırlamasını isteyebiliriz.

Böcek ısırmalarına karşı yapılmaması gerekenler: Eğer bir böcek tarafından ısırılmışsak kesinlikle ısırılan bölgenin kaşınmaması gerekmektedir. Bölgeyi sıcak su ile ovmak ta yanlış bilinenlerdendir. Bölge bilakis soğuk tampon ile basınç altına alınmalıdır. Eğer vücuda kene yapışmışsa kesinlikle kene vücuttan kopartılmamalı acilen doktora görünülmelidir. Böcek ısırmasının görüldüğü yer kesinlikle emilmemeli, kanı dışarı akıtılmamalıdır.

Derhal tıbbi yardım sağlayın, eğer kişi:
 
• Solunum zorluğu çekiyorsa
 
• Şoka giriyorsa
 
• Bulantı, kusma veya nöbet geçiriyorsa
 
 Böcek ısırmalarına karşı allerjisi varsa
 
• Artan ağrısı varsa
 
• Küçük çocuksa
 
Tıbbi Yardım İçin Beklerken:
 
1. İşınlan alanı derhal yıkayın.
 
2. Isınları alanı kalp seviyesinin altında tutun, böylece örümcek zehrinin emilmesini yavaşlatırsınız. İşınlan alana buz uygulamak da yardımcı olacaktır.
 
3. Zehiri etkisiz hale getirin. Elinizde bulunan şeyin ne olduğuna bağlı olarak, aşağıdaki çabuk hazırlanan ilaçlardan her hangi birinin haricen uygulanması zehrin etkisizleştirilmesinde ve dokuların iyileşmesinin de yardımcı olacaktır:
 
• Üç ila beş damla lavanta esansı yağı
 
• Elma suyu sirkesi

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp