Bitkisel Mantar İlaçları

Bitkisel Mantar İlaçları



Bitkisel Mantar İlaçları, vajinal mantarları, vajinal mantarların belirtileri ve vajinal mantarların bitkisel yönden çözümüne ilişkin birçok bilgiyi makalemizde bulabilirsiniz.

TANI

Vajinal mantar enfeksiyonlarının tanısı güç değildir. Genelde muayene esnasında hastanın şikayetleri ve muayene bulgularının birarada değerlendirilmesi ilave bir laboratuvar tetkikine gerek kalmadan tanı koydurur. Vajinal kandidiazisde kültür almanın rolü yoktur. Bunun yerine alınan akıntı örneğinin potasyum hidroksil ile muamele edildikten sonra mikroskop altında incelenmesi ve tipik mantar psödohiflerinin görülmesi tanıyı kesinleştirir.

TEDAVİ


Vajinal mantar enfeksiyonlarının tedavisi hem çok kolay hem de zordur. Tedavi ile akut şikayetler büyük ölçüde giderilir. Ancak hastaların %5-25′inde hastalık daha sonra tekrarlar. 1 yıl içinde en az 4 defa kandidazis atağı geçirilir ise bu durumda tekrarlayan enfeksiyonladan söz edilmektedir. Bu yeniden atakların nedeni mantar mayalarının vajinadaki sağlam dokuların içine girerek derinlere kadar ilerlemesi ve burada sessiz kalmaları ve ilaçlardan da etkilenmemesi olarak açıklanmaktadır.

Vajina hücreleri sürekli bir yenilenme içinde bulunduğundan üstteki hücreler dökülüp alttaki hücreler yüzeye çıktıkça bu mayalarda yüzeye yaklaşmakta ve uygun ortam bulduğunda yeniden enfeksiyona neden olmaktadır. Bu duruma invazif kandidiyazis adı verilir. İnvazif kandidiazisin önlenmesinde predispozan faktörlerin ortadan kaldırılması şarttır.

Tedavide hem sistemik hem de lokal ilaçların kullanılması gereklidir. Lokal ilaçlar hem vajinal ovül (fitil) hem de krem şeklinde olabilir. Tekrarlayan enfeksiyonlarda ise bazı yazarlar eş tedavisi gerektiğini düşünmektedirler. Kronik bir enfeksiyon yoksa eş tedavisi gerekli değildir.Ağızdan alınan sistemik tedavide tek günlükten 1 haftalığa kadar tedavi protokolleri ve ilaçlar mevcuttur. Aynı durum vajinal ovüller için de geçerlidir.Tedavi esnasında naylon giysiler giyilmemesi, çamaşırların pamuklu olması, kaynatarak yıkanması ve buharlı ütü ile ütülenmesi, dar giysilerden kaçınılması, vajinanın su ile yıkanmaması bunun yerine nötr pH derecelerine sahip ve bu amaçla üretilmiş sıvı sabunların kullanılması tedaviyi kolaylaştırır.

Vajinal mantar enfeksiyonuna her kadın hayatı boyunda çoğunlukla raslayabilir. Birçok kadında görünür ve tedavisi mümkün bir rahatsızlıktır. Ancak zayıflayan bağışıklık sistemi, antibiyotik kullanımı veya doğum kontrol haplarının kullanımı gibi nedenlerden vajina florası bozulabilir. Bunun sonucunda da maya hücreleri aktif hale gelip çoğalmaya başlar. İlaç tedavisinde yakınmalar büyük oranda giderilir.Hastalığın belirtileri, kaşıntı eşliğinde beyaz renkli bir akıntıdır. Elden geldiğince mantarlı bölgeyi kaşımamak ve has talığın başka bölgelerede sirayet etmesini engellemektir. Ayrıca alternatif yöntemler de tedaviye yardımdı olur.

Şifalı bitkiler:Enfeksiyonun ilk dönemlerinde, aroma yağlarıyla yapacağınız oturma banyosu yakınmalarınızın hafiflemesini sağlar. 1 yemek kaşığı ölüdeniz tuzu ile gül ve lavanta karışımından oluşan 5 damla yağı, kaynar suya ilave edin. Suyun içine kabuğunu soyduğunuz 1 diş sarımsağı da koyabilirsiniz. Ardından suyun üzerine doğru çömelerek buharın vajina bölgenize ulaşmasını sağlayın.

Büyük bir pamuk parçasını, hazırlamış olduğunuz papatya çayın batırın. Ardından vajinal bölgenizi bu pamukla, sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kere, önden arkaya doğru yavaşça silin. Aynı işlemi defne yaprağı ile de yapabilirsiniz. Bir miktar defne yaprağını, dalları ve yemişleriyle beraber 1 litre suda kaynatın ve süzün. Vajinal bölgenizi bu suyla günde 2 kere yıkayın.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp