Bitkinlik Nedenleri

Bitkinlik Nedenleri

Herkesin şikayetçi olduğu günlük sağlık sorunlarından en yaygın olanları belki de bitkinlik ve canlılık kaybıdır. Eneıji azlığı, anemi, tiroit bezinin aktif çalışmaması ve şeker hastalığı gibi bir takım etkenlere bağlı olabilir. Sürekli bitkinlikten şikayetçi olan kişilerin, uygun testlerin yapılması için doktora görünmesi gereklidir.
 
İlginçtir ki, aşırı yorgunluktan şikayetçi olanların çoğu, bitkinliğin tıp tarafından ortaya koyulan nedenlerinin herhangi birinden şikayetçi değillerdir. Beslenme bozuklukları, yiyecek duyarlılığı, hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü) ve zehirlilik, (vücutta zararlı kimyasalların varlığı) “açıklanamayan” bitkinliği olan kişilerde görülen ortak şikayetlerdir. Tıbbi testler belli bir hastalık ortaya koymazsa, rahatsızlığınızın nedenlerini tespit etmenize yardımcı olacak bir tamamlayıcı tıp uzmanı ya da beslenme uzmanının tavsiyelerine başvurmanızda yarar olabilir.
 
DİYETLERİN ‘OLMAZSA OLMAZ’LARI
 
Nedeni ne olursa olsun bitkinliğinizin üstesinden gelmede sağlıklı bir diyet şarttır. Tükettiğimiz yiyecekler yoluyla, vücudumuzun işlemesini sağlayan yakıtları elde ederiz ve yakıtın uygun türden olmaması durumunda, vücut düzgün çalışmaz. Genel bir kural olarak diyetimiz, taze meyve, sebze, kepekli buğday ekmeği ve kabuklu pirinç gibi tam buğday ürünleri ile fasulye ve bakliyatlar da dahil olmak üzere vücuda kolay yoldan eneıji sağlayacak besleyici yiyecekleri merkeze koyarak temellenmelidir.
 
Vücudunuza eneıji sağlamayacak yiyecekler tüketmekten kaçının. Kırmızı et, süt ürünleri, işlenmiş yiyecekler, kızartılmış yiyecekler, yapay katkı maddeleri, şeker, kafein ve alkol içeren yiyecekler bu türler arasındasayılabilir.

Bitkinlik Nedir

Üstünüze çöken ağırlık değil kronik yorgunluk. Kronik yorgunluk tedavisi olmayan bir sorundur fakat kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilecek çözümler tabii ki vardır. Yorgunluğa sebep olacak birinci etken tabii ki stres.Uzun süreli enfeksiyon,depresyon veya hormon değişikliği, stresten sonra gelen etkenler.

Uyandığınızda yataktan kalkmak istemiyorsanız,güne başlamak size işkence olarak geliyorsa önerilerimi dikkatle okumalı ve uymayı denemelisiniz.Başlarda size zor gelse de alıştıktan sonra yorgunluğunuz sizden korkacak ve yanınıza dahi yaklaşamayacak.

Egzersiz yapmalısınız özellikle de uyanınca yataktan kalkar kalkmaz yatağa bağdaş kurarak oturun. Ellerinizi hafifçe uyluk kemiğinizin üstüne koyun. 3 dakika boyunca çok hızlı ve yüzeysel şekilde nefes alıp verin. Bu egzersiz, vücudun ısısını yükseltir, mikropları öldürür ve kanı temizler. Kendiniz kötü hissedecek olursanız hemen ara verin, normal nefes alışınıza geri dönün.Her sabah yaptığınız bu egzersiz kanınızı temizlemekle birlikte hem mikropları öldürür hem de güne sağlıklı başlamanızı sağlar.

Demli çaydan uzak durmalı ve bitki çaylarına başlamalısınız.Nane çayı yorgunluğu alacak en önemli çaydır kan dolaşımını hızlandırmakla birlikte enerji verir.Yorgunluğunuz çok ağır ise A,C vitaminlerinden ve demir içeren bitkilerden çay yapmalısınız.Banyo zamanlarında daha çok bitki özü içeren kozmetik ürünleri kullanmalısınız.Özellikle kozmetik sektöründe çokça kullanılan kişniş kan dolaşımınızı hızlandıracak.Hızlı kan dolaşımı da enerji olarak vücudunuza geri dönecektir.Fazla kullanmadan kafeinden korkmamalısınız.Kahve zararlı olduğu kadar yorgunluğunuza iyi gelecektir.Çünkü kafein vücuttaki hücreleri uyarır.Nescafe yerine türk kahvesi daha faydalıdır bunu da unutmayınız.Kullanılan sabunlarda da kafein kullanılmaktadır.Nane yağı ile birleştirilen kafein içerikli duş sabunları iki kat daha yararlı ve daha sağlıklıdır.Magnezyum tabletleri kullanabilirsiniz.Magnezyum stresten korur,enerji verir aynı zamanda da soğuktan korur.Magnezyum kaybolan gücü takviye eder.

Bitkinliğe İyi Gelen Gıdalar

Elma: Aşırı halsizlik ile mücadelede vücuda oldukça büyük bir enerji verir. Sürekli olarak her gün bir adet elma yemek vücudu canlandırarak uyarır.

Muz: Enerji deposudur sabah uykudan kalktıktan sonra 1 adet muzun üzerine bir miktar bal gezdirerek yemek güne daha zinde ve canlı başlamanızı sağlar.

Pirinç: Yatıştırıcı ve sakinleştirici bir etkiye sahip olan ve bağırsak faaliyetlerini düzenleyen oldukça iyi bir gıdadır.

Üzüm: Tüm gıdalardan da daha büyük bir enerjiye sahip olan üzüm vitamin deposu bir meyvedir.

Maydanoz: İnsan vücuduna en yararlı gıdalardan bir tanesidir. Maydanozu Sabah kahvaltılarında tüketmek güne zinde başlamak için oldukça önemli bir gıdadır. Ayrıca öğle ve akşam yemeklerinin yanında salata olarak tüketildiğinde tüm gününüzün zinde ve canlı geçmesini sağlamış olacaksınız.

Kayısı: Vücudunuza hem içten hem de dıştan canlılık ve dirilik verir. Kuru kayısının kış aylarında tüketilmesi bağırsaklar için oldukça önemlidir. Bu nedenle her sabah 3-4 adet kuru kayısı yedikten sonra üzerine bir bardak su içildiğinde, bağırsaklarınızın temizlenmesine yardımcı olduğuna ve kendinizi daha iyi hissettiğinize şahit olacaksınız.

Havuç: Aşırı halsizliğe karşı bağışıklığınızın desteklendiğini ve organizmanın korunmasını sağlayarak size canlılık ve zindelik verir. Her gün düzenli olarak 3 adet havuç tüketerek zinde ve formda kalabilirsiniz.

Bal: aşırı Halsizliğe ve yorgunluğa karşı ve efor sarf etmeniz gerektiğinde 25-30 dakika öncesinde 1 yemek kaşığı kadar bal tüketmeniz sizin halsizliğinize ve yorgunluğunuza iyi gelecektir.

Sarımsak: Aşırı halsizliğe ve zihin yorgunluğuna karşı oldukça iyi gelir. Bulaşıcı hastalıklara karşı doğal bir antibiyotiktir ve iyileştirme niteliğine sahiptir.

Mercimek: Etin yerini tutan oldukça sağlıklı bir protein deposudur. Özellikle doğum yapmış annelerin lohusalık döneminde bol miktarda tüketmeleri gereken bir besindir.

Yeşil salata: Aşırı halsizliğe ve yorgunluğa karşı iyi gelerek vücudun toksinlerden arınmasını sağlayarak enerji verir ve halsizliğe iyi gelir.

Tere: Aşırı halsizliğe ve yorgunluğa karşı tereyi bol bol tüketmek gerekir. Vitamin yönünden zengin olan tere dinçleştirici özelliğe sahiptir.

Frenk Üzümü: aşırı halsizliğe karşı vücudun direncini artırarak zindelik ve canlılık verici özelliğe sahiptir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp