Bir Bakışta Bronşit Ve Tedavisi

Bir Bakışta Bronşit Ve Tedavisi :

> Çoğu bronşit ya da zatürre olgusunda antibiyotik kullanımına gerek yoktur.

> Bronşit ve zatürreye doğal yaklaşımın iki ana amacı vardır: (1) Balgam sökülmesi­ni (ekspektorasyon) destekleyen normal süreçlerin harekete geçirilmesi; (2) Ba­ğışıklık fonksiyonlarının güçlendirilmesi.

> Akut solunum yolu enfeksiyonu geçiren yaşlı hastalarda, özellikle de durumu cid­di olanlarda, C vitamini takviyesi önerilir

> Balgam, sıcaklık uygulaması ve dren-pozisyonu ile vücuttan atılabilir.

> Ananasta bulunan ve protein sindirim: yapan bir enzim olan bromelain, üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisine iyi sonuçlar sağlamıştır

> Bitkisel ekspektoranlar solunum yollan kaplayan mukoza tabakasının salgılan: miktarım artırır, yoğunluğunu azaltır balgamın dışarı atılmasını sağlar.

Bronşit TEDAVİSİ (ÖZET)

Enfeksiyonun söz konusu olduğu bronş rahatsızlıklarına ve zatürreye genel yaklaşım, bağışıklık sisteminin harekete geçir¬ilmesi ve solunum yollarındaki balgamın sökülmesidir. Drenaj pozisyonundan yararlanarak, böl¬gesel sıcaklık uygulayarak, bromelain ve bitkisel ekspektoranlar kullanarak balgamın vücut dışına atılması sağlanabilir.

Geçmeyen öksürük ciddi bir duruma işaret edebilir. Öksürüğünüz bir haftadan uzun sürerse, durup tekrar başlarsa ya da yüksek ateş, deri reaksiyonları veya baş ağrısı ile beraber görülürse bir hekime danışınız.

Genel Önlemler

Dinlenin (yatak istirahatı tavsiye edilir) Bol miktarda sıvı alın (tercihan sulan¬dırılmış sebze suları, çorbalar ve bitki çayları) Basit şekerlerin tüketimini günde 50 mg'ı geçmeyecek şekilde azaltın (buna meyve şekerleri de dahildir)

Besin Destekleri
Özellikle önem taşıyan destekler şunlardır:

> C vitamini: İki saatte bir, 500 mg
> Bioflavonoyitler: Günde 1.000 mg
> A vitamini: Günde 25.000 IU
> Beta-karoten: Günde 200.000 IU
> Çinko pastilleri: Bir hafta boyunca, uyanık kalındığı sürece her iki saatte bir, 23 mg elemental çinko içeren bir pastil

NOT: Bu dozun uzun süre alınması tavsiye edilmez çünkü bağışıklık fonksiyonlarını bastırabilir.

Bitkisel Ekspektoranlar

Bitkisel ekspektoranlar reçetesiz ilaç olarak bulunabilir; ayrıca siz kendiniz de hazırlayabilirsiniz. İlaçların üzerindeki dozaj önerilerine uyun. Gliserol guaiako-lat'ın dozajı erişkinler için günde üç defa 200-400 mg'dır. Altı ila on iki yaş arası çocuklar içinse dozaj günde üç defa 200 mg'dır.

Evde hazırlayabileceğiniz bir ekspektoran karışımı şöyledir: 56 g meyan kökü 28 g yabani kiraz kabuğu 28 g lobelya 28 g köpek otu 28 g öksürük otu Malzemeleri karıştırın. 4 bardak suda 2 dakika kaynatın. 10 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Suyu süzün ve 2 saatte bir 1 bar¬dak için (çocuklar için yarım bardak). Gerekirse bal ile tatlandırın.

Drenaj Teknikleri

Bölgesel olarak sıcaklık uyguladıktan sonra, bu bölümde anlatıldığı gibi drenaj pozisyonu uygulayın.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp