Beyin İltihabı (ensefalit)rehabilitasyon

Beyin İltihabı (ensefalit)rehabilitasyon : Felç olgularında akut dönem sonrasın­ da, hastaya eski hareket yeteneklerini yeniden kazandırmak amacıyla çalış­ malara gecikmeden başlanmalıdır. Özellikle vücudun bir yarısını tutan felçlerde hastaların önemli bir bölümü eski hareket yeteneklerini büyük oranda kazanabilirler. Yarım felç görülen olgularda, hasta­ lığın ilk günlerinde, hastanın genel du­ rumuna göre düzenlenen ve adım adım ilerleyen bir rehabilitasyon programına başlanır. Erken dönemde başlanan reha­ bilitasyonun yeni embolilere ya da kan basıncı yükselmesine neden olacağı en­ dişesi son derece yersizdir. Eski felç olgularında da rehabilitas­ yon denenmelidir. Bir süre sonra özel­ likle bacaklarda eski hareket yeteneği­ nin şaşırtıcı bir biçimde yeniden kaza­ nıldığı görülecektir. İyileşme, yedek si­ nir hücrelerinin (insanlar beyin hücrele­ rinin yalnızca küçük bir bölümünü kul­ lanırlar) ölü hücrelerin yerini almasıyla gerçekleşir. Canlılığını yitirmiş beyin sinir hücrelerinin kendini yenilemesi olanaklı değildir. Eskiden felçli hastaların hareket ye­ teneklerini yeniden kazanabilmeleri için yalnızca elektrik uyaranları ve ma­ saj uygulanır, ama çok başarılı sonuçlar alınamazdı. Felcin bacakları tuttuğu hastalarda bacaklar doğru duruşa getirilerek, bu durumda tutulmalıdır.

Bu yapılmadı­ ğında bacaklar normal dışı bir konumda kalacağından tedavi güçleşir. Daha son­ ra pasif hareketlerle eklemlerin sertleş­ mesi ve bacakların "hareket belleğini" yitirmesi önlenir. Bu aşamada tedavi programı birey­ sel olarak, yani her hastanın durumunagöre hazırlandığından tedavi karmaşık bir hal alır. Kural olarak basit hareket­ lerden zora doğru gidilir: Hasta önce yatakta, sonra yatak kenarında ve te­ kerlekli sandalyede oturtulur. Sonraki aşamada ayakta durma alıştırmalarına geçilir. Daha sonra hastanın, önceleri düz bir yerde ayna önünde ve duvara tutunarak yürümesi, ardından birkaç basamak inip çıkmaya başlaması sağla­ nır. Aynı genel rehabilitasyon programı kollar için de geçerlidir. Ama yapısı da­ ha karmaşık olan el hareketlerinin reha­ bilitasyonu özel bir program gerektirir. Çalışma yaşamına geri dönme, evde ve toplumsal ortamda kendine yetme bütü­ nüyle rehabilitasyon programının başa­ rısına bağlıdır. Başarılı bir sonuç için tedaviyi uygulayanlann çabalarının ya­ nı sıra hastanın da katılımı gerekir. He­ kim ve teknik yardımcıları hasta üzerin­ de değil, hasta ile birlikte çalışma anla­ yışı taşımalıdır. Hastalar gerekirse eg­ zersizleri her gün tek başlarına da sür­ dürebilirler.

Organ hareketlerinde belli bir düzeye ulaşıldıktan sonra tedavi ev­ de devam edebilir. Felçli hastalar konuşma yeteneğini yeniden kazanmada oldukça güçlük çe­ kerler. Konuşma rehabilitasyonuna er­ ken başlanması gerekir. Özel ilgi, uz­ manlık, sabır, kararlılık ve uzun alıştır­ malar gerektiren bu tedavi oldukça ba­ şarılı sonuçlar verebilir. Yaşlılar da da­ hil olmak üzere hastalann çoğu birkaç yüz kelimeden oluşan bir sözcük dağar­ cığı geliştirerek günlük yaşamları için gerekli iletişimi kurabilirler. Felçli hastalann rehabilitasyonu uz­ manlaşmış merkezlerde yapılmalıdır. İstatistikler, felç geçiren hastaların yüz­ de 90 oranında aile ortamında kendileri­ ne yettiğini, yüzde 30 oranında da üret­ ken iş yaşamına geri dönebildiğini gös­ terir. Bu nedenle yanm felçli hastalan yazgılanna terk etmek yanlış bir tutum­ dur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp