Beyin İçi Kanamaları

Beyin İçi Kanamaları : Genel olarak kemik kırığı oluşturmayan kafa travmalarından hemen sonra ölenlerde, beyinde girusların en üst kısımlarında birbirine paralel çizgiler halinde kontüzyon kanamaları görülebilir. Bir süre yaşadıktan sonra ölenlerde giruslarda tabanı periferde olan üçgen şeklinde kontüzyon nekrozları bulunur. Bu lezyonlar, lokalizasyon bakımından «coup» ve «contrecoup» tipinde olabilir. Kafa travmasından sonra 24 - 28 saat içinde ölenlerde, bazen Ammon boynuzunun Sommer sektöründe mikroskopik kanamalar ve infarktüsler görülür. Bu lezyonlarm, refleks yolu ile oluşan va- zokonstriksiyona bağlı olduğu sanılmaktadır. Beyin travmasından sonra bazen beynin her tarafında küçük peteşiyal kanamalar veya nekrozlar görülür ve bunu gliyozis odaklarının oluşumu izleyebilir. Bu nedbeleşmeler sonucunda, travmatik ensefalopati denilen bir tablo oluşabilir. Bu nedbelerin yarattığı büzüşme ile daha geniş bölgeye ait klinik belirtiler görülür.

Kafa travmalarından dolayı beyin dokusu ve ventriküller içinde massif kanamalar görülebilir.Bu tip kanamalar, damar yırtılmaları ile ilgilidir. Damarlarda, önceden anevrizma veya başka tipte bir cidar hastalığı var ise, yırtılmalar ufak travmalarla da olabilir.Bazen beyin travmasından birkaç hafta, hatta birkaç ay sonra beyin kanaması oluşabilir («traumatische spâtapoplexie» Bolinger 1891). Böyle olgularda, beyinde travmaya bağlanabilecek başka lezyonlar da varsa kanama da travmaya bağlanabilir. Bu olay, travma sonucunda damar cidarında medya nekrozu gibi bir lezyonun oluşması ve yavaş yavaş damarın aşınarak yırtılması ile açıklanabilir.

Omurgada kırıklar m. spinaliste kanamalara neden olabilir. Bunun sonucunda kanamanın yerine göre bacaklarda felç (parapleji) ya da hem bacaklarda ve hem de kollarda felç (kuadripleji) olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp