Belirtileri nelerdir? Nasıl tanı konulur?

Prostat Ve Hastalıkları : Sadece Erkeklerde Bulunan Bir Salgıbezi

Prostat, erkekte, idrar kesesinin ağzında bulunan bir organ olup, uretra denilen idrar yolunun ilk kısmını çepeçevre sarar.Prostat, kısmen gudde yapısında, kısmen de kaslardan oluşur, üç lopludur. Meninin önemli bir kısmını oluşturan prostat sıvısını salgılar. Meni ile pfostat sıvısının meydana getirdiği sıvı, semen adını alır. Bu madde birleşme sırasında, erkek sperm hücrelerinin vaginaya geçmesini sağlar.Sürekli bir şekilde salgılanan prostat sıvısı, idrar yoluyla dışarı atılır. Cinsel heyecan sırasında yoğunluğu artan bu sıvı, idrar yoluna taşınır ve boşalma sırasında meni ile birlikte vücuttan atılır. Prostat, üremede çok az işlevi olan bir salgıbezidir.

Bu bez hormon salgılamaz, yani prostat sıvısı, kan dolaşımına girmez. Kesin olarak işlevi bilinmeyen prostat sıvısının, spermlerin kadının vajinasında yaşamasınıve ilerlemesini sağladığı sanılmaktadır.Prostat İltihaplanması: Prostatın iltihaplanmasına prostatit denir. Akut veya kronik bir hastalık şeklinde görülebilir. Prostat masajı, müzmin ve akut prostat hastalığı olanlara faydalıdır. Akut prostat hastalığında idrar etme isteği artmıştır ve işeme çok sancılıdır. Buna tıp dilinde dizüri (Dysu- ria) denir. Salgıbezinde cerahat kesesi oluşabilir ve en küçük hareketteağrı vermeye başlar, uret- raya doğru patlayabilir ya da etrafına yayılabilir. Bir ürologa başvurmalı ve muayene olmalıdır.

Antibiyotikler ve her akşam yapılacak sıcak oturma banyoları faydalıdır.Prostat Büyümesi: Prostatın en sık görülen bu hastalığı, 50 yaşının üzerindeki erkeklerde ortaya çıkan prostat büyümesidir ki buna prostat hipertrofisi denir. Hastalık gittikçe artan işeme güçlüğü ile fark edilir. Bir başka belirtisi, uykuda bile işeme isteğidir. Hastalık ilerleyince, artık idrar mesanede kalır, dışarı atılamaz. İdrar retansiyonu dediğimiz mesanede idrar birikmesi, sonunda iltihaplanmaya yol açar. Basit re- tansiyonda yapılacak ilkyardım, idrarı boşaltmak için katater kullanmaktır.

Hastalık ilerledikçe di- züri artar. Hasta idrar etmek için ıkınmanın faydasız olduğunu anlar. Bilakis hiç ıkınmadan karnını gevşetir ve böylece idrarın akmasını bekler. İdrar gelince de fışkırır tarzda olacağına, dikine aşağıya düşer. Hematüri yani idrarda kan görülmesi ilk ve korkutucu belirti olarak meydana gelir. Bu durumda yapılacak şey bir ürolo- ğa başvurarak gereğinde ameliyat olmaktır. Ürologlar operasyonla prostatın bir kısmını ya da bütününü çıkarırlar.

Prostatın ameliyatla alınmasına prostatek- tomi denir.Cerrahideki son yeniliklerden birisi de prostat büyümesinin tedavisi için geliştirilen tekniklerdir. Günümüzde endoskopik araçlarla uretradan girerek büyüyen orta lopu elektrikle kesip çıkartmak mümkün olmaktadır. Ayrıca karından yapılan çeşitli prostat ameliyatı teknikleri uygulanmaktadır. Prostat hipertrofisinin tedavisinde başvurulacak üçüncü bir yol da östrojen hormon ile prostatın büyümesini engellemektir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp