Bel Okulu

Bel Okulu :

İlk olarak 1969'da İsveç‘te bir fizyoterapist tarafından bel sağlığı eğitimi başlatılmıştır. 810 kişilik küçük gruplara 4S'er dakikalık 4 ders verilmekteydi. Birinci ders anatomi, fizyoloji bilgilerini; ikinci ders bel sağlığını koruma yöntemlerini; üçüncü ve dördüncü dersler ise uygulamaları lçertyordu." isveç'li fizyoterapist Marianne Forsell'in başlattığı bu uygulama 1974'te Kanada Toronto'da, 1976 dan sonra ABD'de yaygınlık kazandı. 1983'te Dallas'ta bir grup fizyoterapist, psikolog, iş ve uğraşı terapisti ile farklı uzman hekimlerden oluşan grup multidisipliner bir eğitim ve tedavi programı başlattılar. ingiltere'de ise 1980'den sonra ilgi gördü ve yayılmaya başladı. Etkili bir yöntem olduğu anlaşıldığında, birçok ülkede bel okulu programları yaygınlaşmaya başladı. Günümüzde bel okulu eğitimleri çeşitli ülkelerde farklı müfredatlarla sürdürülmektedlr.

ABD'de uygulanan program 'Amerikan back school' (ABS) olarak tanınmıştır. Bu ülkede Amerikan Ortopedik Cerrahlar Derneğinin onayının alınması koşuluyla farklı müfredat izleyen okullar açabilmek mümkündür. ABD bel okullarında, 4 saatten daha az teorik eğitim ve 2 saatten daha az da uygulama yapılamaz. bel okullarında fizyoterapistler, işuğraşı terapistleri, ortopedistler vd. uzman hekimler görev ahalar." Egzersiz programlarını fizyoterapist, hekim veya antrenör düzenleyebilir." İngiltere bel okullarında egzersiz programları içinde, uyluk önü (kuadriceps) kasını güçlendirme ve havuz içi alıştırmalarına ayrı bir önem verilir." Kanada'da daha çok, hastalara günlük yaşam aktiviteleri içinde bellerini korumaları öğretilir.

Avustralya'da doğru teknikle nasıl ağırlık kaldırılacağına önem verilir. Omurgayı korumak için karın içi basıncı (intra abdominal) kullanmanın gerekliliği savunulur. Buna "dinamik abdominal cihazlama" denir. Hastalara, özellikle yan karın kasıarını (inter nal oblik) geliştirmeleri salık verlür." Bel sağlığı kurslarının içeriği ülkeler arasında değişik müfredatları içeriyor ,gibi görünmesi ne karşın, esas olan hastanın bilinçlendirilmesidir. Programlar, kişinin, kendi bel sağlığını yine kendisinin koruyabileceğini idrak edebilmesi üzerine kurulmuştur. Bel ağrısıyla başa çıkmada, eğitimle sağlanacak bilinç değişimi çok önemlidir. Hatta tıbbi yardımın etkili olabilmesi için de bu eğitim elzemdir.

Bel okulunun amaçları

Temel amaç, bilinç değişimini gerçekleştirmektir. Genel olarak sağlıklı olmanın, yaşam kalitesini yüksek tutabilmenin yöntemleri sıralanır. Spor yapma alışkanlığının ve doğru beslenmenin sağlık üzerindeki etkileri gösterilir. insan omurgasının anatomik ve fizyolojik yapısı; gelişim ve değişim süreçleri anlatılır. Bel ağrımdan korunmanın yolları; günlük yaşam aktivitelerinde, ev işleri ve mesleki çalışma koşullarında, olası yüklenmelerin yaratabileceği riskler hakkında uygulamalı eğitim verilir. Doğru duruş ile omurganın nasıl korunabileceği öğretilir. Bel ağrısının yaygınlığı, hangi nedenlerle ortaya çıktığı ve tedavinin hedefleri açıklanır. Çözüm için öneriler sunulur. Ani başlayan bel ağrısı ataklarıyla nasıl baş edilebileceği gösterilir.

Bel okulunun yararları

Bel hastalarının tedavi maliyetleri azalır. Ağrının daha fazla şiddetlenmesi ve hastalığın daha da kötüleşmesi engellenebilir. Bel ağrısıyla başa çıkılabileceği inancı verilerek, hasta depresyondan korunur. Kişinin vücudunu daha iyi tanıması ve egzersiz alışkanlığı kazanması sağlanarak, yaşam kalitesi artırılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp