Bel Bölgesi Mekaniğini Etkileyen Doğumsal Kusurlar

Bel Bölgesi Mekaniğini Etkileyen Doğumsal Kusurlar :

Omurganın diğer bölgeleri gibi bel bölgesini doğrudan etkileyen doğumsal anomaliler vardır. Nedeni bilinen veya bilinmeyen ancak çoğu zaman genetik faktörlere bağlanan birçok doğumsal kusur tanımlanmıştır.

Lumbalizasyon

Normalde beş adet olması gereken bel omuru sayısı altı adet olarak görülür. Birinci sakral omur, beşinci bel omuru karakterini almıştır. Bel mekaniğinin bozulması anlamına gelen bu durumda, hem eklem yüzlerinde hem disklerde dejenerasyon olasılığı artar. Uzun süre ayakta kalmayla veya hareketle artan bel ağrıları olur.

Sakralizasyon

Gelişme ve büyüme sirasında beşinci bel omuru alttaki birinci kuyruk sokumu omuru karakterini almıştır. Omurganın yanlara doğru hareketini sağlayan L5S1 ekleminin işlevi ortadan kalkmıştır. Bu hareketlerin yükü ise bir üstteki eklem olan L45 eklemine binmiştir. Aşırı yüklenme nedeniyle, erken yıpranma görülür. insanlar arasında "sakralizasyon ağrısı" görülme sıklığı %11 oranındadır. Tipik olarak, dinlenme ağrısı şeklinde görülür. Sabahleyin yataktan ağrıyla kalkılır.

Arka Omur Açıklığı

Spina bifida: Omurların arka oluşumlarının anatomik olarak açık kalmasıdır. Laminalar birleşmemiş, omur kemerinin oluşumu tamamlanamamıştır. Dolayısıyla omurilik ve uzantısı sinirler üzerindeki kemik yapı koruması ortadan kalkmıştır.

Omur Kayması


Spondylolystesis:Bir omurun diğeri üzerinde kaymasıdır. Omur kayması % 95 oranında öne doğru olur. Daha çok beşinci bel omuru birinci sakral omura göre öne doğru yer değiştirir ve bel eğimi (Iordoz) artar. Bu nedenle beli zorlayacak parçalama stresleri de artar. Kaymalar doğumdan sonra çeşitli travmalarla ortaya çıkabilir. Başlangıçta hiçbir belirti vermese de, hareketliliğin arttığı yaşlarda bel ağrısı sorunları belirmeye başlar.

Omurga Kanalı Daralması

Lumbal stenoz: Doğumsal veya sonradan oluşan kimi etkenler sonucu, bel bölgesinde omurga kanalının daralmasıdır. Esas olarak omurilik ve sinir kökleri üzerinde sıkıştırıcı, baskılayıcı etki yaratır. Çeşitli damarsal ve sinirsel belirtiler ortaya çıkar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp