bel ağrısı nedenleri ve çözümleri

Bel Ağrısı Nedenleri : Her şeyden önce bel ağrısının en sık görülen nedenlerine değinmekte yarar vardır.Bel ağnsı omurganın bel bölgesinden çıkan sinir kökleri üzerindeki baskılara bağlı kas iskelet ağnlarıyla bağlantılı olabilir. Eğer değilse, hastanın tanımladığı ağnnın omurga değişikliklerinden değil, ürogenital sistem hasta- lıklanndan, hatta iç organlardaki çeşitli başka hastalıklardan kaynaklanma olasılığı üzerinde durulmalıdır.Beli ağnyan hasta dikkatle muayene edilmelidir.

Muayene ağnnın başlıca özelliklerini ortaya koymaya ve temelinde yatan olası nedenlerle bağlantısını kurmaya yöneliktir.İlk önce hasta dinlenirken hafiflemeyen ve hareket ettiğinde kötüleşmeyen kronik ya da kroniğe yakın sürekli bir ağnnın omurgayla bağlantılı olmadığı ortaya konabilir. Bu durumda daha derin ve kapsamlı incelemelere yönelmek gerekir.Ağnnın omurgayla ilgili olmadığı, hiçbir biçimde omurgadan kaynaklanmadığı sonucuna vanldıktan sonra sorunu çözmek için nasıl bir tedavi uygulanacağı düşünülür. Ama tedavinin doğru planlanabilmesi için bu durumda da olabildiğince kesin bir tanı konması gerekir.

Başka olasılıklar söz konusu değilse, bel ağnları daha çok yaşlılarda görülen eklem yıpranmasından (artroz) ya da genellikle 20’-50 yaşlar arasında görülen doku yıkımına bağlı disk hastalıklarından (bel fıtığı) kaynaklanabilir.Bu noktada ilk olarak ağnnın başlama biçimi ve yapısıyla ilgili veriler değerlendirilir.Doğru olmayan bir biçimde ağırlık kaldırmak ya da antrenmansız olarak uzun süre yanş bisikletine binmek gibi aşın bir fiziksel etkinlikten sonra ortaya çıkan omurga ağnları genellikle bel omurlan arasındaki eklemlerde artroza bağlıdır. Bu ağnlar bel bölgesinde katılaşma ve kaslarda aşın sertleşme belirtileriyle ortaya çıkar.

Bel ağnsı omurgada yana doğru bir eğrilikten de (skolyoz) kaynaklanabilir. Bu durumda tedavi bir ortopedistin önerileri doğrultusunda saptanmalıdır.Omurganın çeşitli hareketlere nasıl tepki gösterdiğinin incelenmesi de çok önemlidir. Bu amaçla uygulanan klasik öne-arkaya eğilme, yana eğilme ve dönme hareketleri aşın bir kas sertleşmesi bölgesinin varlığım ortaya koyar. Ayn- ca lezyonun omurganın hangi bölümünde bulunduğunu belirlemeye yardımcı olur.Son olarak nörolojik muayene unutulmamalıdır. Beldeki ağn bir sinir kökünün baskı görmesinden kaynaklanabilir ve çok özel bir tedavi gerektirebilir. Ağn kesici ve iltihap gidericiler gibi klasik ilaçlar bu durumda etkili olmaz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp