Bebeklerde Sarılık Belirtileri

Bebeklerde Sarılık Belirtileri :

Bebeklerde ve çocuklarda sarılık genelde ciltte ve gözün ak kısmında meydana gelen sarı yeşil karışımı bir rengin ortaya çıkmasıyla belirlenir. Cilt üzerinde çıkan sarı renge tıp dilinde bilirübin denilen bir madde neden olmaktadır. Özellikle bebeklerde doğumun hemen ardından alyuvar sayısı oldukça fazladır ve belli bir süre sonra bu kan hücreleri yıkıma uğrayarak azaltılır. Bu yıkıma uğrayan alyuvarlar karaciğerde normalden biraz daha yavaş bir şekilde temizlenmekte olduğu için bebeklerde sarılık hastalığı ortaya çıkar. Doğumdan sonraki 2 ile 4. Gün arasında ortaya çıkan sarılık normal olarak kabul edilmektedir. Fakat bu hastalık 1-2 hafta içerisinde kaybolması gerekmektedir.

Bebeklerde Sarılık Belirtileri
Sarılık, kandaki bilirubin denen maddenin belli seviyenin üzerine çıkmış olması olarak tanımlanabilir. Ki bu artışla beraber total bilirubin düzeyi 5mg/dl’nin üzerine çıktığında bebeklerin cildinde ve gözlerinin beyaz kısımlarında gözle görülür bir sararma meydana gelir. Bu nedenle bu hastalığa sarılık denilmiştir.

Yeni doğan bebeklerde sarılık görülmesindeki nedenlerden biri henüz organ sistemlerinin tam olarak olgunlaşıp erişkin düzeyine ulaşamamış olmasıdır. Bir diğer neden yeni doğanların kan hücrelerinin ömürlerinin normalden kısa olup, bilirubinin daha fazla üretilmesine neden olmasıdır. Bu tip yaşamın ilk haftasında görülen sarılığa “fizyolojik sarılık” denir ve birçok yeni doğanda sorunsuz atlatılabilir.

Fizyolojik sarılık bebek beslendikçe kendiliğinden geçen bir durumdur. Bebekte kusma, beslenmeme gibi bebeğin susuz kalmasına neden olacak durumlar ortaya çıkarsa sarılık sorun teşkil edecek seviyeye yükselebilir. Bu nedenle fizyolojik sarılığın tedavisinde en önemli şey bebeğin beslenmeye devam etmesidir. Ama sarılık ilk 24 saatte görülürse ya da zamanında doğan bir bebekte 14 günden, preterm doğan bir bebekte ise 21 günden daha uzun sürüyorsa da araştırılması gereken bir durumdur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp